Međunarodna nedelja nutritivnih alergija 10.05. – 17.05.2021.

Međunarodna nedelja nutritivnih alergija

U nedelji između 10.05. do 17.05.2021. obeležava se Međunarodna nedelja razvoja svesti o nutritivnim alergijama i Međunarodni dan celijakije, a nacionalno udruženje “Alergija i ja” će ove važne datume obeležiti nizom aktivnosti.

 

Aktivnosti koje će udruženje pacijenata sprovoditi u narednom periodu, pored razvoja svesti o alergijama na hranu i celijakiji, imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života pacijenata (dostupnost epinefrina, uvođenje ishrane bez alergena za decu u vrtićima i školama, uvođenje savremene terapije za lečenje nutritivnih alergija, odgovorno deklarisanje proizvoda).

 

“Nacionalno Udruženje “Alergija i ja” je početkom 2021. godine pokrenulo projekat Hrana pod lupom, u cilju razvijanja svesti o alergijama i intoleranciji na hranu radi poboljšanja kvaliteta života pacijenata. Alergije na hranu su u konstantnom porastu svuda u svetu, tako i u Srbiji. Posledica unosa nekada i male količine alergena može biti alergijska reakcija, anafilaktički šok i smrtni ishod. Zato je ovo veoma važna tema za pojedince, kompanije i donosioce odluka. Naše  Udruženje želi da  pokrene promene  u oblasti deklarisanja namirnica i bezbednije ishrane van kuće, zalagajući se za sigurniji, zdraviji i kvalitetniji život osoba koje imaju zdravstvena ograničenja u ishrani”, izjavila je Snežana Šundić- Vardić, predsednica udruženja “Alergija i ja” i dodala:

 

“Pored  direktne  pomoći  pacijentima  sa  nutritivnim  alergijama  i  intolerancijom,  u  vidu  saveta  lekara specijalista, receptima i jelovnicima sastavljenim od namirnica bez alergena, edukacije o čitanju deklaracija, izboru adekvatnih namirnica, Udruženje će raditi na razvijanju svesti na nacionalnom nivou, učestvovanjem u  aktivnostima  i  događanjima  i  zagovaranjem  sa  donosiocima  odluka  u  cilju  promena  i  poboljšanja kvaliteta  života  pacijenata.  Želimo  da  svako  dete  u  Srbiji  ima  obezbeđen  obrok  u  vrtićima  i  školama, pristup savremenoj terapiji, adekvatnom lečenju, lagodniji i bezbedniji život van kuće.”, kaže predsednica NU “Alergija i ja”. 


Obeležavanje Međunrodne nedelje nutritivnih alergena organizovano je pod projektom “Hrana pod lupom” kojim Udruženje “Alergija i ja” razvija svest o alergiji i intoleranciji na hranu i utiče na poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Hrana pod lupom

Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter