Učešće na tribini “Nutritivne alergije i celijakija” Farmaceutske studentske asocijacije Novog Sada

tribina
Farmaceutska studentska asocijacija Novog Sada (PSANS) u saradnji sa našim udruženjem, Nacionalnim udruženjem za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani „Alergija i ja” 15.maja 2021. godine, organizovalo je tribinu pod nazivom „Nutritivne alergije – celijakija”, povodom Međunarodne nedelje nutritivnih alergija, od 10.05. – 17.05.2021. i Međunarodnog dana celijakije, 16.05.2021.

Na tribini su učestvovali prof. dr Budimka Novaković, mr sci. med. dr Gordana Petrović, predsednica NU “Alergija i ja” Snežana Šundić – Vardić i Tanja Bošnjaković, majka deteta sa celijakijom.

Pored opštih saznanja o nutitivnim alergijama i celijakiji, bilo je reči o razlici između alergija na hranu i celijakije,  o simptomima, dijagnostici, pravilnom načinu lečenja, kao i o problemima sa kojima se pacijenti sa nutritivnim alergijama i celijakiji svakodnevno suočavaju, a majka deteta sa celijakijom, Tanja Bošnjaković, podelila je svoju životnu priču, iskustvo i borbu osobe sa celijakijom.

Program:

11.00 – 11.10 Uvodna reč
11.10 – 11.25 Predstavljanje Nacionalnog udruženja „Alergija i ja” – osnivač i predsednica Snežana Šundić – Vardić
11.25 – 11.50 Uvod u nutritivne alergije i celijakiju – klinička slika i dijagnostika – mr sci. med. dr Gordana Petrović
11.50 – 12.15 Reč dijetoterapeuta – lečenje celijakije – prof. dr Budimka Novaković
12.15 – 12.30 Život sa celijakijom – majka deteta sa celijakijom Tanja Bošnjaković

Obeležavanje Međunrodne nedelje nutritivnih alergena i Međunarodnog dana celijakije, kao i Tribina “Nutritivne alergije i celijakija”organizovani su pod projektom “Hrana pod lupom” kojim Udruženje “Alergija i ja” razvija svest o alergiji i intoleranciji na hranu i utiče na poboljšanje kvaliteta života pacijenata.
Hrana pod lupom
Share

You may also like...

Prijavite se na naš newsletter