Šta svaka putna apoteka za atopičare treba da sadrži?

putna apoteka za atopičare

Da se dugoočekivani, veoma željeni, odmor ne pokvari, zakomplikuje iznenadnim zdravstvenim tegobama uvek planirajte i ponesite malu putnu apoteku. Šta sve putna apoteka za osobe sa alergijskim oboljenjima treba da sadrži?

 1. Za atopičare na prvom mestu obaveznih lekova u putnoj apoteci jesu antihistaminici, kako oralni tako i topikalni, sigurni za upotrebu, za decu u vidu sirupa, jednostavnog doziranja. Za kontaktne alergije rešenje su topikalni antihistaminici, kreme i gelovi, brzi i sigurni za upotrebu, za decu i odrasle (ne preporučuje se primena kod novorođenčadi, a kod odojčadi i dece do 2. godine u slučaju veće površine kože).
 2. Za osobe koje imaju visoke klase alergija (nutritivne ili inhalatorne), te alergijom na venome insekata, obavezan lek, koji spašava život, je EPINEFRIN (penepin, epipen…) – prva pomoć kod anafilaktičke reakcije.
 3. Preparati za ispiranje i čišćenje oka u slučaju iritacije, crvenila oka i u slučaju ekcema na očima, ponesite uz date preparate i emolijentne kreme za predeo oko očiju. Kod atopijskog dermatitisa: termalnu vodu, laganu emolijentnu kremu, po potrebi lek (oralni ili topikalna krema) koji vam je prepisao dermatovenerolog.
 4. Protiv simptoma inhalatornih alergija: kapi za nos (propisane od strane lekara), oralni antihistaminik, preventivni biljni (Lertal na primer) ili homeopatski preparati.
 5. Kod astme: inhalator, pumpica, terapija koju vam je propisao pulmolog.
 6. Potom ponesite lekove protiv kinetoze, mučnine tokom vožnje, za odrasle i decu iznad 5. godine dostupne su tablete koje se uzimaju pola sata pre vožnje, i tokom vožnje ako postoji potreba. Za mlađe tu su lizalice na bazi đumbira i metvice, efikasne protiv kinetoze, a sigurne za upotrebu.
 7. Lekovi protiv bolova, analgetici, koji su ujedno i antipiretici, obaraju povišenu telesnu temperaturu, paracetamol i ibuprofen, kako za odrasle tako i za decu.
 8. Probiotici se preporučuju par dana pred putovanje i tokom celog odmora, kao prevencija mogućih digestivnih tegoba, posebno kod dece. Poželjno je poneti i preparate za nadoknadu elektrolita u slučaju intezivnijih dijareja i povraćanja.
 9. Preparati/sprejevi protiv zapušenosti uha, za higijenu uha.
 10. Nazalni dekongestivi u vidu spreja – u slučaju zapušenosti nosa koju je poželjno što pre rešiti. Za najmlađe dozvoljeni su hipertonični ratvori morske soli.
 11. Sprejevi i lozenge za ublažavanje simptoma bolnog grla, otežanog gutanja, osećaja žarenja u grlu. U apotekama je dostupan i lokalni antibiotik u vidu lozengi, koji se može kupiti bez neophodnog lekarskog recepta, za odrasle i decu stariju od 12 godina.
 12. Prva pomoć u slučaju površinskih rana, ogrebotina, oderotina, posekotina – rastvor za dezinfekciju, antibiotski gel ili prašak, flaster, sterilna kompresa.
 13. Zaštita od sunca – svi, posebno osobe atopijske konstitucije, poželjno je da koriste adekvatne preparate za zaštitu od sunca, prilagođene tipu kože i uzrastu. Takođe, poželjno je poneti preparat za negu kože nakon sučanja, da bi se koža pravilno hidrirala – na bazi pantenola, aloja vere.
 14. Repelenti, toplomer takođe je dobro da se nađu u putnoj apoteci.

I na kraju obavezno ponesite zdravstvenu knjižicu i polisu putnog zdravstvenog osiguranja, te za svaku tegobu koju ne uspete sanirati sami (najduže dva dana) obavezno se javite lokalnom lekaru.


Tekst: Tamara Božilović, farmaceut Filly apoteke


omnibiotik panda

Share

You may also like...