Četvrti nedeljni jelovnik bez alergena u okviru projekta “Hrana pod lupom”

nedeljni jelovnik bez alergena

Nacionalno udruženje “Alergija i ja” je početkom 2021. godine pokrenulo projekat “Hrana pod lupom” koji ima za ciljeve: razvoj svesti o alergijama na hranu, direktnu pomoć i podršku osobama sa nutritivnim alergijama, pravilno deklarisanje namirnica i uvođenje ishrane bez alergena u sve predškolske i školske ustanove, vidno istaknute deklaracije u brzim hranama, pekarama i restoranima, regulisan i dostupan epinefrin – lek koji spašava život u slučaju anafilaktičke reakcije, a sve to radi bezbednog i kvalitetnijeg života svih pacijenata sa nutritivnim alergijama, ali i celijakijom i drugim zdravstvenim ograničenjima u ishrani.

Ukoliko još uvek ne znate da li imate alergije ili intoleranciju na određene namirnice preuzmite DNEVNIK PREHRANE pooću kojeg ćete pratiti vaše simptome.

Svake druge nedelje uz pomoć nutricionistkinje Anite Alterov objavljujemo NEDELJNI JELOVNIK BEZ ALERGENA za sve osobe sa nutritivnim alergijama, roditelje dece sa alergijama, intolerancijom na hranu, ali i kao predlog jelovnika restoranima, kao primer da je moguće “ni od čega” napraviti vrlo ukusan i nutritivno izbalansiran obrok.  Takođe, u okviru projekta “Hrana pod lupom” objavljivaćemo i video recepte na našem IGTV i Youtube kanalu.

jelovnik bez alergena


Recepti za tekući nedeljni jelovnik bez alergena

Uz svaki nedeljni jelovnik koji ćemo vam na vašu inicijativu, a uz pomoć saradnice našeg Udruženja, nutricionistkinje Anite Alterov, predstavljati svake druge nedelje na našem web sajtu, izdvojićemo po tri nova recepta bez alergena.

recepti bez alergena

Belgijski vafli

Sastojci i priprema:

200g brašna bez glutena, 150 g šećera (može i kokosov šećer), 6 kašika vrele vode, 1 kesica praška za pecivo, 60g istopljenog kokosovog ulja,  1 kašičica psilijuma, 1 vanilin šećer.

Pomešati sve sastojke od suvih ka tečnom, sjediniti i peći u aparatu za vafle.

Amarant sa povrćem i pečurkama

Sastojci i priprema:

Obariti 50 g amaranta, pre toga ga potopiti u vodu par sati, zatim ga dobro isprati i kuvati ga sa vodom (odnos 1:3). Od začina može crni luk, beli luk, malo kurkume i soli.

Posebno izgrilovati šampinjone, sa seckanim povrćem- patlidžan, paprika i tikvica. Na kraju iseckati beli luk i preliti preko amaranta.

Pileće ćufte sa kinoom

Sastojci i priprema:

Od belog mesa i praziluka napraviti ćufte, začiniti ih  sa malo soli i bibera (možete da naseckate spanać na sitno I dodate u  smesu). Ćufte prvo prepeći na mrvici masl.ulja da uhvate koricu, zatim dodati kinou i vodu (odnos 1:3), seckano povrće- šargarepu, tikvicu, papriku, 1 paradajz I kuvati tako oko 15 min.  Na kraju možete dodati bosiljak i sitno iseckan beli luk.


Nedeljni jelovnik bez alergena je kreran tako da su iz njega izuzeti 8 alergena: jaja, mleko, pšenica, soja, kikiriki, riba, morski plodovi i orašasti plodovi. Za individualne konultacije i kreiranje individualnih jelovnika možete se obratiti direktno nutricionisti Aniti Alterov.

Nedeljni jelovnik bez alergena je deo projekta Hrana pod lupom” :

Hrana pod lupom

Share

You may also like...