Sve što ste hteli da saznate o pravilnoj nezi kože sa atopijskim ekcemom

NEGA KOŽE

Jedna od tema našeg prvog akreditovanog Simpozijuma održanog 11. septembra 2021. godine u prostorijama Cineplexxa tržnog centra Ušće, bila je i tema Značaja pravilne nege i lečenja atopijskog dermatitisa, u okviru koje je održana radionica, gde je predavač dr Biljana Marenović na licu mesta i pokazala kako se na najbolji način neguju i leče mesta izazvana atopijskim dermatitisom.

Atopijski dermatitis je hronično oboljenje kože koje može da se javi u bilo kom uzrastu, ali se najčešće u visokom procentu javlja kod malih pacijenata (u 90 % slučajeva kod dece do 5 godina, ali može se javiti i vrlo rano, kod beba, kada bolest počne akutnim tokom). Javlja se kod više od 20% opšte dečije populacije , a poslednjih godina bolest poprima epidemijski oblik, kao i ostale atopijske bolesti. Uglavnom prolazi do polaska u školu, mada se nikad ne može govoriti o potpunom izlečenju. Ovo je genetski predisponirano oboljenje i može se desiti da se povuče ili ostane kao suva i osetljiva koža, ali razne situacije, kao što su trudnoća i pubertet mogu dovesti do pogoršanja stanja kože. Mogu se javiti kao lokalizovani problemi ekcemi šaka i stopala.

Samo lečenje zahteva primenu odgovarajućih medikamenata, kojima se bolest drži pod kontrolom.


Vrlo je važno da se targetiraju faktori koji mogu da dovedu do pojave bolesti i do pogoršanja, a oni mogu biti razni. Kada ih otkrijemo vrlo je važno da ih izbegavamo, a najčešće su to:

 • vunene tkanine i sintetiku
 • tkanine tamnih (crne) boja
 • plišane igračke
 • sapuni
 • topla voda
 • citrusno voće

Šta možemo da uradimo kako  bismo izbegli dodir sa iritansima?

 • Koristiti hipoalergijsku posteljiu, filtere za pročišćavanje vazduha, provetravanji često prostoriju, usisavati aparatima na paru, sa hipo filterima, uništavati grinje ( grinje se uništava na 60°)
 • održavanje temperature i vlažnost prostorija ugodnim
 • izbegavanje zavesa, tepiha, perjanih jastuka
 • slojevito oblačenje, nepretopljavanje, korišćenje pamučne, udobne garderobe svetlih boja
 • kraće kupanje mlakom vodom
 • restrikcije u ishrani i izbegavanje jakih alergena, grickalica, mesnih prerađevina, slatkiša i aditiva
 • dojenje kao prevencija
 • boravak na moru, planini
 • bavljenje sportom ( može i plivanje u bazenu, ali uz mere predostrožnosti. Odmah po izlasku iz bazena treba se istuširati odgovarajućim sidentom ili uljanom kupkom i namazati kremom.

Ono što je važno jeste negovati kožu, a iznad svega je najvažnija adekvatna edukacija, informisanost i obuka roditelja.


Pravilna nega kože

Imajući u vidu da se početak atopijskog dermatitisa može javiti još kod beba, sa negom treba započeti odmah po rođenju. Na našem tržištu je moguće naći bogatu paletu kvalitetnih preparata, koji ne štete novorođenim bebama, tako da se, uz savet pedijatra specijaliste, može krenuti sa negom  od prvog dana. Pravilnim pristupom nege jačamo zaštitnu barijeru kože, oporavljamo je i održavamo funkciju kože, jer je ona kod atopičara narušena.

atopijski ekcem

Atopijski dermatitis – nega kože

Najvažnija je higijena, odnosno redovno kupanje. Postoje preporuke da se prvih mesec dana beba ne kupa svakog dana, ali već od navršenog drugog meseca treba započeti redovnu higijenu. Takođe je potrebno voditi računa o dužini kupanja i toploti vode, a savetuje se upotreba preparata kojima je potrebno kupati i negovati kožu.

Sidenti, odnosno kremasti čistači su dobar izbor, jer imaju neutralni ph, a mogu biti u tečnom ili čvrstom stanju (kao sapuni). U sebi sadrže i sastojke koji ujedno i neguju, tako da u isto vreme i čiste i neguju kožu. Sa njima se može prati kosa, umivati lice, jer su potpuno bezbedni, ne sadrže parfeme, parabene i ne iritiraju ukoliko upadnu u oči. Uljane kupke se preporučuju u zimskim mesecima, kada se koža mnogo više suši.

Po završetku kupanja koža se briše bez trljanja, već se mekani peškir blago utapkava. Važno je da se u roku od tri do pet minuta nanosi krema na telo.


Koliko emulijenasa je potrebno nanositi?

Nikad ne može biti preterana količina kreme. Neke preporuke su da se koristi od 150 do 500ml emolijenasa nedeljno. Ukoliko dete ima jako suvu kožu i jak ekcem ta količina može biti i veća.

          Emolijensom se ne može predozirati.

Ukoliko detetu odgovara neki preparat potrebno je korititi ga redovno. Naravno preparat se može i promeniti, ali je neophodno koristiti neki iz te dermato kozmetičke linije. Ti brendovi su vrlo ozbiljni i rađene su studije, gde se potvrdilo da ti emolijensi svojim sastavom imaju u sebi ceramide i ugrađuju te delove svog sadržaja u kožu, popunjavajući nedostatke.

Dakle, treba ih nanositi svakodnevno, u smeru rasta dlake, u debljem sloju

Ukoliko to koža zahteva krema se može nanositi i na svaka dva sata ili jednom do dva puta dnevno. U letnjim mesecima, kada je toplo preporučuje se manje mazanje laganijim preparatima ( hidratantnim kremama ili losionima), mažući parcijalno, samo na delove tela koji su problematični. Kada krene jesen, posebno posle letovanja na moru, potrebna je jača nega. Tokom boravka na moru slana voda i Sunce dodatno isušuju kožu, pa ne treba prekidati sa negom na odmoru, ali tek od jeseni je treba intenzivirati. Takođe je važno da deca budu motivisana da se i sama mažu kako bi tu naviku stekla i u starijem dobu nastavila sa pravilnom negom.


Kako stavljati medicinske preparate uz preparate za negu?

Roditelji se često pitaju kako nastaviti sa negom kada se javi potreba za korišćenjem medicinskih preparata. Ni u kom slučaju ne treba prestati sa negom. Prvo se namaže medicinski preparat na oštećeni deo kože, sačeka se 20ak minuta i onda se namaže čitava koža kremom za negu. Ovakav način korišćenja kreme poboljšava dejstvo samog preparata i dodatno neguje kožu. Pojavili su se i novi preparati tkz. emolijenti plus. Oni su zapravo više od leka. Nisu lek, ali smanjuju simptome, simpotomatologiju i poboljšavaju stanje na koži.

atopijski ekcem

Emolijensi su jako važni i spominju se kao neizostavni delovi nege i terapije kako lakših tako i težih oblika atopijskog dermatitisa.

         8 zlatnih pravila dnevne rutine nege

 • Uvek perite ruke pre nego što započnete mazanje emolijensom
 • Utrljajte emolijens u svoje ruke da bi se zagrejalo čime je prodiranje u kožu efikasnije
 • LICE PRVO: nanesite preparat na obraze, nos i čelo. Ne zaboravite da namažete kapke i iza ušiju.
 • VRAT I BRADA: podignite vrat i nanesite kremu na gore sa dna. Potom spustite glavu i nanesite na zadnji deo vrata
 • RUKE: utrljajte emilojens od vrha prstiju do ramena. Učinite to dva puta da pokrijete unutrašnju i spoljašnju stranu ruke.
 • STOMAK: širokim pokretima nanesite kremu. Podizanjem jedne ruke u stranu nanesite drugom rukom kremu na bočne strane.
 • NOGE: nanesite kremu od vrha prstiju ka kolenima i butinama. Ponovite dva puta da bi se pokrila cela površina.
 • LEĐA NA KRAJU: zamolite člana porodice da vam namaže leđa.

Ne zaboravite:

Redovnom upotrebom emolijenasa smanjuje se upotreba lokalnih antiinflamatornih lekova, kojih se roditelji najviše plaše.

Međutim, treba odagnati ove strahove kod roditelja, jer antihistaminik može smanjiti simptome i olakšati tegobe, ali se mora konsultovati pedijatar specijalista i samo pod njegovim nadzorom uzimati prepisanu terapiju. Kada antihistaminik ne pomaže pribegava se jačim lekovima, ali uglavnom on smanji potrebu za češanjem, a češanje može pogoršati stanje kože i izazvati razne upalne procese.


Primena vlažnih zavoja

Postoje situacije kada dete ima teži ili umereni oblik atopijskog dermatitisa. Kada su jako upaljene površine kože, gde ni mazanjem ni negom ne može da se smiri dete, posebno u toku noći, kada im smeta i posteljina i vrućina u prostoriji. Tada se preporučuje terapija vlažnim oblogama i zavojima. Ta metoda smiruje svrab, hidrira kožu i smatara se da čak u 70% dovodi do poboljšanja stanja kože.

Potrebno je nabaviti tubilarne uže ili šire zavoje (ili sterilne gaze). Takođe postoje i odelca ili zavoji samo za ekstremitete.  Ukoliko je to nemoguće naći, mogu ih zameniti i pamučne pidzame. Gaza ili odelce se potopi u toplu vodu. U međuvremenu se dete okupa uljanom kupkom, lagano obriše peškirom metodom tapkanja, nanese se preparat ili prvo lekić. Za to vreme se zavoj ocedi, ali mora ostati vlažan i stavi se na upaljene delove tela. Preko toga se stavi suva odeća. Dete se može ostaviti tokom cele noći u ovom zavoju ili samo dva tri sata. Postupak se može ponavljati i više puta u toku dana ili samo noću. Kada se ova terapija redovno koristi, mogu se videti benefiti već posle dve nedelje. Smanjuje se crvenilo, svrab polako nestaje i olakšavaju se tegobe, koje ovo oboljenje nosi sa sobom.


Temenjača (ili seborojični dermatitis)

Iako se smatra da se temenjača može javljati samo kod beba, neka deca je i u starijem dobu mogu dobiti. Pri uklanjanju seborojičnog dermatitisa koristi se bebi ulje pola sata pre kupanja. U toku kupanja se to mesto opere sindentom ili uljanom kupkom, pa pokuša da se ukloni gazom ili gustom četkom. Kada se kosica ispere i očisti utrlja se u teme krema za negu. Ukoliko je koža na tom mestu upaljena, puna gnoja, onda se to mesto mora tretirati i nekom antibiotskom kremom (gentamicinom).

Sa smirivanjem atopijskog dermatitisa važno je nastaviti redovnu negu.

Roditelji su stub dobre nege osetljive kože.

Usled sve većeg broja obolelih stvara se i potreba da se sve više priča o atopijskim bolestima, da se gradi poverenje između lekara i pacijenta. Potrebno je i da se roditelji pacijenata što bolje obuče kako bismo zajedničkim snagama pomogli da se ova hronična bolest, reciditivnog tipa, koliko je moguće drži pod kontrolom i na adekvatan način neguje i leči.

Zato je dobra saradnja roditelja i lekara neophodan garant uspeha. Atopijski dermatitis može rano da se dijagnostikuje. Uzimanjem adekvatne anamneze i brzog započinjanja sa terapijom, uz korišćenje svih propratnih lekova i protopika, lečenje je uspešnije, a samim tim se značajno pomaže i roditeljima i deci da se što pre izleče i reše svih propratnih tegoba.

Naše Udruženje će uz ovakve i slične događaje doprinositi da što veći broj obolelih i roditelja obolelih sazna kako se atopijski dermatitis leči i koliko je važno da se što pre dođe do prave dijagnoze i terapije. Takođe je važno ustanoviti protokol lečenja, kako bi i pedijatri, kao prva stanica na ovom putu, bili što bolje obučeni da prepoznaju i tretiraju atopijski dermatitis.

Share

You may also like...