10 saveta za jesenje čišćenje alergena

nedelja kućnih alergena

Paralelno sa mnogim evropskim organizacijama pacijenata sa alergijama i naše udruženje pokrenulo je projekat obeležavanja Međunarodne nedelje kućnih alergena u Srbiji kako bi skrenulo pažnju na važnost uklanjanja inhalatornih alergena koji se nalaze u našem domu.

Cilj ovog projekta je pre svega prevencija atopijskih oboljenja, edukacija o alergenima koji se nalaze u našim domovima, u kojima provodimo najveći deo svoga života, kao i informisanje šire javnosti o značaju i adekvatnim merama za higijenu unutrašnjih površina, a sve u cilju smanjena alergena u domovima i uticaju na sprečavanje razvoja atopijskih oboljenja i razvoja simptoma alergija.

Pridružite nam da zajedno očistimo domove od alergena i učinimo ih zdravijim za sve! 


Koji su najčešći unutrašni alergeni?

Najčešći alergeni koji se nalaze u našim domovima su: grinje, buđ, prašina, kućni ljubimci, a veliki uticaj na opšte zdravlje i pogoršavanje simptoma alergija ima i kvalitet vazduha, o kojem treba sve više govoriti. Kada nabrajamo sve alergene u domu, možemo primetiti da se alergeni mogu naći u svakoj prostoriji u domu i da svaki kutak može biti potencijalni okidač alergijskih simptoma. Zbog toga je od ključnog značaja prevencije alergija – uklanjanje alergena.


Kako očistiti dom i ukloniti sve alergene iz domaćinstva?

  • Usisavanje uređajuma koji imaju hepa ili vodene filtere zbog smanjene emisije alergena.
  • Redovno pranje prekrivača, posteljina, ćebadi na minimum 60 stepeni. Preporuka je menjanje posteljina i tresenje prekrivača na nedelju dana, a pranje pokrivača i ćebadi na dve nedelje.
  • Redovno pranje zavesa, plišanih igračaka, ukrasnih jastučića na 60 stepeni. *Plišane igračke s vremena na vreme možete stavljati i u zamrzivač preko noći kako bi se sprečio razvoj grinja.
  • Po mogućstvu čistite vazduh prečišćivačima za vazduh da biste smanjili kontaminaciju štetnih čestica iz atmosfere u vašem domu.
  • Sprečavanje razvoja buđi čišćenjem ili zamenom predmeta sklonih za razvoj buđi.
  • Upotrebjavajte anti-alergijsku posteljinu koja sprečava razmnožavanje grinja.
  • Uklanjanje prašine vlažnim krpama. Prašina je magnet za sve alergene i štetne PM čestice.
  • Čišćenje tekstilnih i podnih površina aparatima koji rade  sa parom kako biste smanjio razvoj grinja.
  • Provetravanje prostorija radi održavanja vlažnosti vazduha.
  • Koristite netoksične proizvode za čišćenje (preporuka su proizvodi sa manje hemikalija) i specijalizovane proizvode za neutralisanje alergena. * Upotrebljavajte rukavice za čišćenje ukoliko nemate alergiju na latex i masku kako biste smanjili potencijalno udisanje toksičnih materija i alergena.

Pratite nas na Instagramu u Međunarodnoj nedelji kućnih alergena od 1.11.do 7.11.2021. i saznajte sve o kućnim alergenima i kako da ih uništite!


Partner Međunarodne nedelje kućnih alergena i prijatelj našeg Udruženja: Allergoff – neutralizator alergena

Share

You may also like...