9 saveta za uklanjanje alergena kućnih ljubimaca iz vaše kuće

 

alergija na kućne ljubimce

Sve više ljudi se odlučuje na udomljavanje ili kupovinu kućnog ljubimca. Jednom kada nam neki četvoronožni prijatelj uđe u život i u prostor u kome živimo, postaje deo porodice.

Šta da radimo ako se ispostavi da je neko od ukućana alergičan na kućnog ljubimca? Šta ako već imate neku alergiju, a vi ili neki član domaćinstva jako želi ljubimca? Šta se dešava kada imate mačku, a saznate da ste alergični na kučiće?

Svaki lekar će vam reći da kada se utvrdi alergija na nešto, prva i osnovna terapija je izbegavanje alergena. Složićemo se da je u slučaju alergije na kućne ljubimce, ovu preporuku možda i najteže ispoštovati. Zato je ovo naša tema danas.

U Međunarodnoj nedelji kućnih alergena koju naše udruženje obeležava u periodu od 1.11. do 7.11.2021. pišemo o tome šta je alergen kućnih ljubimaca, gde se najčešće nalazi i da li ga i kako možemo kontrolisati.

Kada je neko alergičan na kućne ljubimce obično se kaže da ima alergiju na dlaku mačke ili psa, ali to nije potpuno tačno. Zašto?

Glavni izvor alergena kod kućnih ljubimaca su proteini koji dolaze iz njihove pljuvačke, kože i urina.

  • Da li ste znali da ako ste alergični na kuce, to ne znači da ćete obavezno razviti alergiju i na mace (ili na bilo koju drugu životinju) ili obrnuto?
  • Da li znate da ako već imate alergiju na neku životinju, postoji veća verovatnoća da ste skloni ka razvoju bilo koje alergije.
  • Da li znate gde se u vašoj kući najčešće kriju alergeni kućnih ljubimaca?

a) krevet b) posteljina c) mebl nameštaj d) tepisi e) garderoba

Svi odgovori su tačni!


9 načina kako da uklonite i iskontrolišete alergene kućnih ljubimaca u svojoj kući.

SAVET br. 1: Ne dozvolite ljubimcima boravak na mebl nameštaju, naročito ne u spavaćoj sobi. 2: Perite redovno tekstil sa vašeg nameštaja na temperaturi od 60 stepeni.

SAVET br. 3: Kontrolišite alergena kućnih ljubimaca uz pomoć inovacija: sprejevima za neutralisanje alergena i uređajima koji uklanjaju alergene iz vazduha 4: Koristite usisivač koji poseduje hepa ili vodene filtere.

SAVET br. 5: Izbacite tepihe, jer su oni idealno mesto za sve alergene (prašina, buđ, grinje, kućni ljubimci). 6: Svakodnevno menjajte odeću, jer se alergeni zadržavaju na njoj.

SAVET br. 7: Redovno pranje ruku kad god mazite ljubimca, svakodnevno tuširanje i pranje kose smanjuje kako inhalatorne simptome alergija, tako i simptome na koži. 8: Time smanjujete i prenos alergena na nameštaj, jastuke i u vazduhu.

SAVET br. 9: Koristite teparpiju koju vam je prepisao lekar, u odnosu na simptome koje imate.

DODATNI SAVET: Redovno održavajte higijenu vašeg kućnog ljubimca, ali perete i njegov krevet i igračke, jer i oni mogu imati alergije.


 

 

Share

You may also like...