Karavan alergija – vidimo se u vašem gradu!

karavan alergija

Procenjuje se da čak petina dece zbog nutritivnih alergija i intolerancije na hranu u predškolskim i školskim ustanovama u Srbiji ne dobija ishranu kakva im je potrebna. Iako su po zakonu zaštićena, deca sa nutritivnim alergijama i intolerancijom na određene namirnice i njihovi roditelji muku muče da ostvare ovo pravo. Roditeljima se najčešće naplaćuje puna cena vrtića, iako moraju da nose hranu za svaki dan. Ovakva situacija često ima i šire posledice –  da bi se brinuli o detetu često i napuštaju svoje poslove, a dete ostaje bez preko potrebne socijalizacije u ranim razvojnim godinama života.

Zato je Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani – Alergija i ja pre više od 6 meseci (u junu 2021.) pokrenulo inicijativu za rešavanje ovih problema i uputilo apel nadležnim insistucijama –  Ministarstvu prosvete i Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda. Odgovor je bio da deca sa alergijama dobijaju adekvatnu ishranu u ustanovama, što praksa i realnost svakodnevno demantuju. Udruženje apeluje i zalaže se da se ovaj problem reši i da deca sa nutritivnim alergijama i sa intolerancijom na određenu hranu mogu da dobiju ishranu kakva im je neophodna u vrtiću ili školi. Sa tim ciljem je pokrenuta i peticija koju je do sada potpisalo preko 3000 građama, kako bi se nadležnima dodatno predočio problem i naglasilo koliko je neophodna njihova podrška kako bi se problem sistemski rešio.

Prema evropskim statističkim podacima svaki drugi čovek ima simptome alergija, između 50 i 80% pacijenata ima alergijski rinitis, 60% beba ima atopijski dermatitis, 50% dece sa atopijskim dermatitisom razviju astmu, 40% dece sa ekcemom ima alergiju na hranu, 20% dece ima alergiju na hranu. Ovakve brojke su zabrinjavajuće kao i činjenica da se o ovim oboljenjima malo zna čak i među stručnom javnošću.

Kako bi se podigla svest o ovim problemima, kako bi se poboljšao status dece sa nutritivnim alergijama i njihovih roditelja i kako bi se edukovala stručna javnost, Udruženje organizuje Karavan alergija koji će se dešavati u većim gradovima u Srbiji (Subotica, Kikinda, Jagodina, Niš, Novi Sad, Kragujevac i Užice), po planu:

  • 17.03. Kikinda 17h,  Centar za stručno usavršavanje, Nemanjina 23

Agenda Karavana alergija Kikinda

  • 1.04. Niš 17h
  • 7.04. – Subotica
  • 14.04. – Užice
  • Jesen: Jagodina, Novi Sad, Beograd, Kragujevac

Cilj Karavana alergija je da:

  • Upoznavamo decu o važnosti i mogućnosti da ishranom poboljšaju, ali i pogoršaju sopstveno zdravlje
  • Edukacija i podizanje svesti o bolestima iz alergijskog spektra među decom kao i licima koji iz ličnih ili profesionalnih razloga imaju kontakt sa decom obolelom od alergijskih bolesti i značaju pravilne i bezbedne ishrane bez alergena.
  • Obezbediti deci sa dijagnozom nutritivnih alergija podršku i adekvatne informacije kako bi im olakšali suočavanje sa dijagnozom i ukazali na pravilno tretiranje bolesti koje će im ublažiti simptome i poboljšati kvalitet života.
  • Kroz edukaciju i podizanje svesti dati doprinos smanjivanju posredne diskriminacije dece sa alergijskim bolestima s kojima se suočavaju u skoro svim aspektima života.

U cilju da se deci sa nutritivnim alergijama i celijakijom obezbedi zdravo i bezbedno detinjstvo i boravak u predškolskim i školskim objektima, bez ikakve razlike u odnosu na njihove vršnjake, podržite nas,i dođite da se upoznamo i družimo u Karavanu alergija!

Karavan alergija

Želimo da se zahvalimo našim prijateljima iz: kompanije Amicus – uvoznika Jext adrenalinskog injektora u Srbiju i Abela Pharm, koji nam predstavljaju BebiCol probiotske kapi, posebno namenjene deci sa atopijom, a koji u fokus stavlja nutritivne alergije. Takođe, hvala Metro Horeca centru na donaciji čokolade i Nutrifree Srbija na donaciji keksa bez glutena, koji koristimo na radionici pravljenja poslastica bez alergena.

 

Share

You may also like...