Alergija i ja na IX Kongresu preventivne pedijatrije

 

9.kongres preventivne pedijatrije

Danas su pacijenti u svetu prepoznati kao jedan od stubova zdravstvenog sistema.

U početku su udruženja pacijenata nastajala kao krugovi podrške jedni drugima i izvor prikupljanja i deljenja informacija do kojih su pacijenti sami dolazili na razne načine, a sa razvojem informacionih tehnologija i udruženja pacijenata su dobila veći prostor za delanje.

Svojevrsni obrt se dogodio na Tehnološkoj konferenciji o digitalnom zdravlju koja se odvijala 2010. godine u Dubaiju. Jedan od govornika je bio Lucien Engelen, sadašnji direktor Reshape centra za inovacije u zdravstvu (zdravstvenoj zaštiti) u Holandiji.

On je u jednom trenutku postavio pitanje ima li nekog pacijenta u publici. Kako nijedna ruka nije bila podignuta, on je tada odlučio da više neće prihvatiti ni jedan poziv za gostovanje na konferencijama na kojima ne učestvuju i pacijenti. Lucien je zatim napisao prvu verziju povelje “Uključujući pacijente”.

Udruženja pacijenata se sve više uključuju u procese donošenja odluka iz domena zdravstvene zaštite, jer oni donose jednu novu perspektivu šta je zaista potrebno pacijentima, ali ne samo to. Kada je 2013. godine dr gerijatrije Lesli Kernisan prvi put prisustvovala konferenciji Stanfordska Medicina X na Univerzitetu Stanford, od svih tehnoloških inovacija i najnovijih istraživanja koja je videla, na nju su najjači utisak ostavile ispovesti pacijenata koji su govorili iz svog iskustva kako na bini, tako i u druženjima oko stola za vreme obroka.

Medicina X je zasnovana na ideji da se najveći napredak u inovacijama dostiže kada su u proces uključeni svi i pacijenti i negovatelji i zdravstveni radnici i istraživači. S druge strane, donatori su spremniji da ulože novac u inovacije i medicinska istraživanja  kada steknu uvid u problem koji donacija treba da reši i kada zaista razumeju bolest sagledavajući je očima pacijenata.

Zahvaljujući aktivizmu jednog borca za prava osoba sa hendikepom nastala je kovanica: “ništa o nama bez nas”, koja se danas koristi da istakne dobrobit uključivanja pacijenata na medicinskim kongresima i konferencijama.


Naše udruženje je od osnivanja isticalo značaj komunikacije između lekara i pacijenata i multidisciplinarnost alergijskih oboljenja smatrajući da je to ključ uspeha prevencije i lečenja svih alergijskih oboljenja.

“Alergija i ja” je svoje prvo predstavljanje imalo na najvećem evropskom okupljanju dermatovenerologa, na 28. Kongresu EADV u Madridu 2019. godine (Ceo govor naše predsednice Snežane Šundić – Vardić možete pogledati na ovom LINKU) i po ugledu na ovakve događaje koji su uveliko praksa ne samo u Americi već i u Evropi, polako i u Srbiji otvaramo ovakvu vrstu saradnje sa zdravstvenim sistemom. Učestvovali smo na Beogradskim dermatološkim danima 2019.godine, kao i na prvom Internacionalnom kongresu preventivne pedijatrije 2020. godine.

Ove godine smo pozvani da prenesemo reč pacijenata sa alergijama na IX Kongresu Udruženja preventivne pedijatrije Srbije koji će se održati od 31. marta do 2. aprila u Sokobanji. Velika nam je čast da predstavljamo glas pacijenata na jednom ovakvom stručnom skupu i nadamo se da će pacijenti osetiti korist od ovakvih oblika našeg angažovanja.

upps kongres

TEME KONGRESA:

 • Мultidisciplinarni pristup u preventivnoj pedijatriji
 • Alergologija
 • Kardiologija
 • Bol kod dece
 • Covid19
 • Retke bolesti
 • SMA
 • Reumatologija
 • Endokrinologija
 • Pulmologija
 • Dermatologija
 • Vakcinacija
 • Gastroenterologija  hirurgija
 • Okrugli sto: Alergije i ja i prevencija

Sve teme, predavače i agendu IX Kongresa preventivne pedijatrije možete pogledati OVDE.

Share

You may also like...