Svetski dan astme 2022. – svetsko istraživanje dostupno i kod nas

 

SVETSKI DAN ASTME 2022

Maj mesec je veoma značajan za naše udruženje iz više razloga. maj mesec je mesec alergija i astme, a prvog utorka u mesecu maju obeležava se i Svetski dan astme.

Povodom obeležavanja #SvetskogDanaAstme, svetska platforma udruženja pacijenata – GAAPP, čije je i naše udruženje član, prilagodila je GINA projekat Popunjavanje praznina u vezi astme“, pacijentima, zdravstvenim radnicima, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i negovateljima širom sveta kako bi svi učestvovali u popunjavanju praznina u tretiranju astme.

Zahvaljujući saradnji koju imamo  – ovi resursi dostupni su i u našoj zemlji.

Svetski dan astme

Popunjavanje praznina u vezi astme

Rezultati novog godišnjeg istraživanja pacijenata sa astmom u više zemalja otkrivaju nedostatke u tretiranju astme, uprkos poverenju koje pacijent ima u svog lekara.

807 pacijenata sa astmom, na 3 kontinenta i 5 zemalja, kvalifikovalo se i odlučilo da učestvuje u nedavno završenom istraživanju. Rezultati pokazuju da većina učesnika (93%) oseća podršku svog lekara ili medicinske sestre, bilo na istom ili višem nivou u odnosu na pre godinu dana i da je više od polovine (60%) povećalo poverenje u kontroli svoje astme. Međutim, postoje neki drugi podaci koji su više zabrinjavajući:

  • 90% anketiranih pacijenata smatra da astma ima negativan uticaj na njihov život.
  • Više od 55% je uzimalo slobodne dane na poslu ili u školi zbog pogoršanja astme.
  • Čak 27% pacijenata je odgovorilo da im nije rečeno koliko puta maksimum je dozvoljeno da primene svoju terapiju na nedeljnom nivou.
  • 45% pacijenata koristi pumpicu više nego što bi trebalo, kako bi smanjili simptome svoje astme, što može biti znak da astma nije kontrolisana i da je potrebna promena terapije.

Pročitajte i ostale informacije ovog istraživanja:

ASTMA


Više informacija o projektu ““Popunjavanje praznina u vezi astme” možete pročitati na ovom LINKU.

Share

You may also like...