Šta smo sve uradili u maju mesecu – mesecu alergija?

MAJ MESEC MESEC ALERGIJA

Naše udruženje, Nacionalno udruženje “Alergija i ja” je u maju mesecu imalo pune ruke posla. Pored toga što je maj mesec mesec posvećen alergijskim oboljenjima, u istom mesecu se obeležava Svetski dan astme i Međunarodna nedelja nutritivnih alergija, kao i Svetski dan celijakije. Takođe, maj mesec je posebno značajan za naše udruženje, jer u maju slavimo rođendan udruženja. Ove godine proslavili smo četvrti rođendan!

Šta je naše udruženje uspelo da uradi u ovom za nas važnom mesecu?

Svakog prvog utorka u mesecu maju obeležavamo Svetski dan astme.

Ove godine smo se priključili svetskom projektu “Closing the gaps in asthma care” uz podršku GAAPP-a, Global Allergy and Asthma Patients Platform, čije je naše udruženje punopravni član, koji su prilagodili GINA projekat Popunjavanje praznina u vezi astme“, pacijentima, zdravstvenim radnicima, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i negovateljima širom sveta kako bi svi učestvovali u popunjavanju praznina u tretiranju astme. Zahvaljujući saradnji koju imamo  – ovi resursi dostupni su i u našoj zemlji. Detalje u vezi ovog istraživanja možete pročitati u ovom LINKU.

Međunarodna nedelja nutritivnih alergija 10.05. – 17.05.

  • U Međunarodnoj nedelji nutritivnih alergena imali smo pregršt aktivnosti kako za odrasle, tako i za decu. Nedelju smo započeli kulinarskim radionicama bez alergena u Metro HoReCa centru u kojima su profesionalni kuvari pravili jela bez alergena i otkrivali kulinarske tajne kako bi osobama sa nutritivnim alergijama i celijakijom olakšali vreme provedeno u kuhinji.

radionica bez alergena

  • S obzirom na to da je pre par meseci Udruženje pokrenulo Inicijativu za donaciju brašna bez glutena i povezalo osobe kojima je potrebno brašno i osobe koje su u prilici i mogu da podele isto, u maju mesecu smo nastavili sa aktivnostima koje su vezane za poboljšanje kvaliteta života osoba sa nutritivnim alergijama. Zbog toga smo napravili peticije:
1. Za dobijanje brašna bez glutena na recept za osobe sa alergijom na glutenske žitarice, ali i drugim zdravstvenim ograničenjima koje isključuju gluten.
2. Za osobe koji imaju pravo na recept povećanje količine sa 7 kg na 10 kg brašna bez glutena.
Peticiju možete potpisati na ovom LINKU.
Takođe, podsećamo na našu prvu peticiju koju smo pokrenuli, za obezbeđivanje obroka za decu sa nutritivnim alergijama i intolerancijom, koja je doprinela da se razvije bolje razumevanje za decu i roditelje. Sekretarijat grada Beograda je smanjio iznos na 3.340 dinara za roditelje čija deca ipak ne mogu da dobiju obroke u vrtićima, ali naša borba za obrok za svako dete se nastavlja.
  • U saradnji sa nutricionistkinjom, Anitom Alterov, objavili smo mesečni jelovnik bez alergena kako bismo olakšali svakodnevicu svima koji u svojoj porodici imaju neko zdravstveno ograničenje u ishrani koje uključuju nutritivne alergije. jelovnik bez alergena možete preuzeti OVDE.

jelovnik bez alergena

  • Pozvali smo roditelje dece sa alergijama i vaspitače da sudeluju u pravljenju Vodiča za alergije u školama i vrtićima. Rok za izmene je 15.06.2022. godine i ovom prilikom molimo sve koji su pročitali i pogledali Vodič da nam se jave sa komentarima na mail: info@alergijaija.com. Svi oni koji žele da učestvuju u pravljenju Vodiča za alergije u školama i vrtićima, javite nam se da vam pošaljemo isti.

 

  • Napravili smo 4 kratka videa Kako zameniti alergene u receptima? koja smo objavili na Instagramu koja će pomoći kako samim osobama koje imaju nutritivne alergije na jaja, pšenicu, mleko, kikiriki i orašaste plodove, a tako i onima koji nemaju, kako bi se informacija o lako zamenljivim namirnicama bez alergena širila.

 

  • Povodom Međunarodnog dana celijakije i uu saradnji sa GlutenNo restoranom, prvom bezglutenskom kuhinjom u Srbiji organizovali smo radionicu ukrašavanja kolačića bez alergena.

radionica bez glutena

  • Mešunarodnu nedelju nutritivnih alergena završili smo LIVE-om na temu: Gluten i nutritivne alergije – izazov 21.veka, u kojem je gost bila naša Snežana, predsednica NU Alergija i ja i mama dečaka sa nutritivnim alergijama, a moderator mama Jelena, autorka @dnevnikjedneautistucnemame.

Organizovali smo prvi Sajam alergija

Pod sloganom “Alergični na sve – osim na ljubav”  u subotu, 21.05.2022. godine održan je prvi Sajam alergija u Srbiji, od 11 do 15 sati kod Muzeja savremene umetnosti u parku Ušće u Beogradu.

Fokus ovog događaja bio je na obezbeđivanju besplatnih pregleda specijalista iz oblasti alergologije, dermatovenerologije, pulmologije i pedijatrije. Pored druženja, pacijenti i nedijagnostifikovani pacijenti imali su priliku da dobiju savete za dalje lečenje. ceo izveštaj sa ove manifestacije možete pročitati na ovom LINKU.

sajam alergija

Share

You may also like...