Kako formirati imunitet kod beba i sprečiti rizik od javljanja alergija?

Bebicol probiotici

Pojave alergija u najranijem dečijem uzrastu su postale sve češće, a razvoj alergijskih oboljenja izvestan. Po nekim procenama svaka druga beba u Srbiji rađa se sa atopijskim ekcemom, koji je u tom uzrastu jedan od najčešćih (ali ne i jedini) simpoma atopije. Paralelno sa atopijskim ekcemom, postoji veliki rizik od pojave nutritivnih alergija, ali nije isključeno da se već u prvim mesecima po rođenju mogu razviti inhalatorne alergije, alergijski konjuktivitis, pa čak i alergijski rinitis.

Sve to nas dovodi do pitanja – Kako sprečiti rizik od pojave alergijskih oboljenja i kako formirati imunitet bebe, naročito, kada postoji genetska predispozicija za razvoj alergija?

Pedijatri su mišljenja da se imunitet bebe već formira tokom prvih šest meseci života. Zato je veoma važno da se bebi posveti posebna pažnja u tom periodu.

Međutim, važno je znati da imunitet bebe počinje da se formira još tokom same trudnoće.  A od velike je važnosti i sam čin porođaja, tako da je preporuka, ukoliko uslovi to dozvoljavaju, da se izabere prirodan porođaj. Od izuzetnog značaja je prolazak bebe kroz majčin porođajni kanal, jer omogućava bebi da se susretne sa velikim brojem bakterija koje su prirodni stanovnici tela i samim tim, imunitet bebe odmah kreće da se razvija. To je potkrepljeno naučnim istraživanjima, koja su dokazala da je šansa za dobijanje alergija i razvoja atopijske konstitucije tokom života veća kod beba koje su na svet došle carskim rezom.

probiotici

Ukoliko postoji genetska predispozicija da beba ima sklonost ka alergijama kao što su atopijski dermatitis ili alegrijski rinitis, trebalo bi posebnu pažnju posvetiti formiranju njenog imunog sistema,  već od prvih dana života. Tokom prvih šest meseci dete bi trebalo izlagati različitim vrstama dobrih bakterija kako bi se rizik od javljanja alergija tokom kasnijeg života sveo na minimum.

Formiranje imuniteta i nega bebe

Kada novorođenče dođe u vaš dom, sve se menja! Bebi je tokom prvih meseci života potrebna osnovna nega u koju spadaju blagi sindet ili uljana kupka, dovoljan broj pamučnih bodića, makazice za nokte sa tupim vrhom, štapići za uši namenjeni bebama, češalj, krema za negu intimnog područja, toplomer za vodu, emolijensi za negu kože. Obavezno obezbedite i dovoljnu količinu pelena pre nego što novorođenče stigne u vaš dom. Dečije stvari perite blagim praškom za veš, a prostorija u kojoj beba boravi neka bude svetla i topla, uvek provetrena. Posebnu negu i pažnju posvetite pupku. Dok ranica od pupka potpuno ne zaraste izbegavajte kupanje, pogotovo da to mesto dotakne sapunica i izazove eventualno peckanje.

Mnoga istraživanja su pokazala dobrobiti probiotskih kultura kao što su Lactobacillu rhamnosus GG za formiranje bebinom imuniteta i smanjenju rizika od alergija i smanjenu intenziteta alergijskih simptoma i reakcija. Mame koje su u poslednjem trimestru trudnoće koristile probiotike i bebe koje su u toku prvih 6 meseci uzimale probiotike, smanjile su ne samo rizik od razvoja alergijskih oboljenja, već su i ublažile postojeće simptome.

Preporučujemo vam da se posavetujte sa vašim ginekologom i pedijatrom koje probiotske kulture su korisne za vas i vašu bebu.


Share

You may also like...