Kako zaustaviti simptome polenske kijavice kod dece?

POLENSKA KIJAVICA

Polenska alergija je česta alergijska manifestacija kod dece, od najranijeg uzrasta, a naročito u školskom i adolescentnom periodu. Naša istraživanja su pokazala da je učestalost polenske alergije kod dece ranog školskog uzrasta 15%, a kod dece adolescentnog uzrasta preko 20%. Svake godine se povećava broj osoba sa preosetljivošću na polen, što je direktna posledica genetski uslovljenih pojava, dejstava spoljne sredine, klimatskih faktora i aerozagađenja.

Uzroci sve većeg broja dece sa polenskim alergijama

Epigenetski uticaji, što znači dejstvo faktora okuženja na preosetljviost organizma na jednostavne i svakodnevne pojave, menjaju se mnogo brže i intenzivnije nego što humani genom može da podnese. Tako se, uticaj zagađenja u gradskim sredinama, promena vegetacije u ruralnim sredinama, primena hemijskih i toksičnih supstanci, smatraju značajnim uzrocima povećanja polenske alergije. S obzirom, da se negativni uticaji civilizacijskog napretka ne mogu brzo menjati, suočavamo se sa eksplozijom alergijskih reakcija.

U našem okruženju, polenska sezona je vrlo duga, i preko 6 meseci, i ima intenzivne skokove koncentracije polenskih čestica. U rano proleće najznačajnije je prisustvo polenskih čestica breze, u maju i junu dominantan je polen trave, a početkom avgusta, dramatičan porast polenskih zrna Ambrozije, uzrok je ozbiljnih alergijskih reakcija velikog broja dece, i odraslih.

Sezona polena ambrozije – jednog od najjintenzivnijeg alergena

Ambrozija je čudna biljka, nazvana i biljka bogova pošto su se u davno vreme spravljali lekoviti preparati od nje, Ahilova majka je koristila ovu biljku da ojača snagu svog sina. Međutim, Ambrozija je prevladala druge biljke izuzetnom ekspanzijom, izdržljivošću i proizvodnjom ogromnog broja polenskih čestica, i tako zavladala u negativnom smislu.

Kraj avgusta i prva nedelja septembra su periodi godine kada je rasprostranjenost najveća. Već 30 polenskih zrna na metar kubni prouzrokuju tegobe osetljivim osobama, a naše merne stanice objavljuju i prisustvo 800 zrna na metar kubni.

Simptomi polenske alergije

Tegobe na koje se najviše žale osetljive osobe, ili koje primećuju roditelji i kod male dece, su vodena sekrecija iz nosa, zapušenost nosa, uporno kijanje, svrab nosa, svrab očiju, suzenje i peckanje očiju, svrab grla, osećaj suvoće grla i golicanje u grlu, vratu i grudima. Najčešće, naši pacijenti kažu da se osećaju kao da im je dlačica ili neko perce u grlu i grudima. Nije retko da se ovim tegobama pridruže i alergijske reakcije na koži: urtikarije, koprivnjače, ili da se pogorša postojeći ekcem.

Najčešće se pojavljuje u ranom detinjstvu.

Vrlo rano, kod dece i ispod 3 godine starosti roditelji primećuju ove promene početkom avgusta, stalno češkaju nos, oči, kožu, kijaju i to naročito kada su napolju. Iako su nam mogućnosti ispitivanja limitirane u ovom uzrastu, detaljnom anamnezom, pregledom i podacima o postojanju polenske alergije kod bliskih članova porodice, možemo se orijentisati i odmah pomoći detetu.

Kod starije dece i adolescenata, imamo mogućnost da sprovedemo ispitivanje i utvrdimo alergiju na Ambroziju, što nam je izuzetno važno za dalji pristup, prevenciju i uvođenje terapije u sledećoj sezoni.

Alergijski rinitis, ako je neprepoznat na vreme, nedovoljno lečen ili zanemaren, nosi ogroman rizik za razvoj astme ili akutno pogoršanje astme. Takođe, loše kontrolisani alergijski rinitis utiče nepovoljno i na kontrolu astme. Zato, u našoj praksi, savetujemo da se kod svih pacijenata sa simptomima alergijske kijavice uradi i ispitivanje na postojanje astme ili bronhijalne preosetljivosti, te započne adekvatan tretman u najranijim stadijumima. I naravno, kod dece sa astmom, a koja se žale da uvek imaju zapušen nos ili problem kijanja, ozbiljno treba lečiti oba problema, pošto će jedino tako kontrola simptoma biti moguća.

Šta možemo učiniti za smanjenje simptoma polenske kijavice?

Najbolji način da se osoba sa dokazanom ili sumnjivom alergijskom reakcijom na polene tretira je da se primene preventivne mere, pre kontakta sa alergenima – polenskim česticama, i da se tokom sezone pojačavaju mere farmakološke terapije, kao i dodatnih tretmana, preparatima na prirodnoj bazi.

Roditelji mlađe dece, a i naši stariji pacijenti, tinejdžeri, vrlo često nam izražavaju nevoljnost da stalno, dugotrajno koriste lekove, jer sezona Ambrozije počinje dramatčno prve nedelje avgusta, ali traje dugo i do polovine oktobra.

Otvoren i iskren razgovor sa pacijentom je najvažniji, jer ako ne žele i ne koriste preporučene lekove, efekat će naravno izostati.

Zato, im je važno ponuditi preventivne i terapijske opcije, koje su neškodljive, a efikasne. Nasaleze Allergy Blocker, nazalni sprej u prahu, je idealno rešenje za zaštitu sluznica nosa i sinusa od nagomilavanja i dubljeg prodiranja polena Ambrozije, što je podjednako preventivna kao i terapijska mera. Formiranjem nežnog zaštitnog sloja na površini nazalne sluznice, Nasaleze će sprečiti da se polenske čestice lepe, zadržavaju i probijaju dublje u sluznicu, time i značajno smanjiti pojavu tegoba polenske kijavice. Osim toga, zaštićena i intaktna sluznica, ima veće šanse da odgovori na pojačane terapijske mere, drugim inhalatornim preparatima i lekovima.

Značajno je da se Nasaleze može koristiti zajedno sa lekovima, koji su nam neophodni u slučaju pojačanja tegoba, a to su antihistaminici i intranazalni kortikosteroidi. U slučaju istovremene upotrebe intranazalnih lekova i Nasaleze spreja, prvo se aplikuje lek, a zatim Nasaleze. Nasaleze formira zaštitni film na sluznici nosa čime se produžava delovanje leka i istovremeno sprečava dalji kontakt sa alergenom.

Neophodno je da se informiše javnost, naši mladi, ali i odrasli pacijenti sa polenskom alergijom, da postoje mogućnosti da se tegobe umanje, komplikacije ne razviju, i život im učinimo lakšim i pored alergije na Ambroziju. Jedna od takvih elegantnih, neškodljivi i efikasnih mogućnosti je redovna primena Nasaleze Allergy Blocker spreja.


Tekst: Prof dr Zorica Živković, pedijatar pulmolog

  • KBC „Dr Dragiša Mišović“
  • Dečja bolnica za plućne bolesti i tb
  • Farmaceutski fakultet u Novom Sadu
  • Privredna akademija u Novom Sadu

polenska alergija

Tekst pisan u saradnji sa: Nasaleze Allergy Blocker

Share

You may also like...