Vodič za decu sa atopijskim ekcemom

vodič za ekcem za decu

Često se dešava da roditelji deci ne mogu da objasne probleme sa kojima se suočavaju. Deci je teško da razumeju zašto im se to dešava, mogu izraziti ljutnju baš prema roditeljima, mogu namerno ignorisati savete roditelja. Često je to slučaj sa tinejdžerima, ali i manja deca sa atopijskim ekcemom mogu teško prihvatati posebnu odeću, tu silnu negu, česta mazanja, kupanja sa kupkama koje ne mirišu….

Zato smo napravili Vodič za decu sa atopijskim ekcemom!

Nadamo se da će pomoći vašoj deci u razumevanju i posebnoj brizi za negu kože. Javite nam utiske i pišite kako su deca prihvatila naše savete.

Šta je to ekcem?

Koža ti je bila crvena, svrbela te je jako i pekla, išao si sa roditeljima kod jednog lekara, pa kod drugog, rekli su ti da imaš ekcem. Ako ti nije baš jasno šta sad to znači i kakva je to bolest, nastavi da čitaš.

Ekcem je stanje kože od koga je koža suva, crvena i svrbi, a nekada i bukne kao neki osip. Ekcem je hronično stanje, što znači da se pojavljuje i povlači u periodima koji, nažalost, mogu trajati dugo.

Ako imaš ekcem, ne brini i znaj da nisi sam. Mnogo dece u uzrastu do 5 godina dobiju ekcem, mada se on može dobiti u bilo kom uzrastu. Lepa vest je da polovina dece prevaziđe ekcem pre nego što postanu tinejdžeri. Ekcem se još zove i atopijski dermatitis, kada čujete bilo koji od ova dva izraza znajte da je reč o istom obolenju.

Kako nastaje ekcem?

U koži postoje posebne ćelije koje reaguju kada dođu u kontakt sa bilo čime što ih iritira. Da bi zaštitile kožu, ove ćelije izazovu upalu kože. Ako imaš ekcem, ove ćelije prejako reaguju kada ih nešto iziritira i počnu da rade prekovremeno. Zato je tvoja koža crvena, bolna i svrbi.

Niko nije 100% siguran zašto nastaje ekcem. Ono što jeste sigurno je da ekcem nije zarazan i ne može se preneti sa jednog čoveka na drugog. Deca koja dobiju ekcem često imaju nekog člana porodice koji ima polensku kijavicu (ili kako se to stručno kaže, alergijski rinitis, od koga ih svrbi nos, kijaju, peku ih oči i curi nos) ili astmu (teško dišu) ili neko drugo oboljenje koje spada u takozvana atopijska oboljenja.

Više od polovine dece koja imaju ekcem, u kasnijem uzrastu takođe mogu dobiti polensku kijavicu ili astmu. Ekcem sam po sebi nije alergija, ali alergije mogu biti okidač za nastanak ekcema. To znači da ako imaš alergiju na grinje ili životinjsku dlaku, tvoj ekcem može buknuti kada dođeš u dodir sa ovim alergenima.

Šta su to okidači za ekcem?

Okidačima za nastanak ili za pogoršanje već postojećeg ekcema nazivamo one stvari koje kada dođemo u dodir sa njima utiču na pojavu ekcema na koži ili pogoršanje stanja kože koja ima ekcem.

Pored alergija za koje smo već rekli da mogu biti okidači za ekcem, postoji čitav niz stvari koje mogu biti okidači, na primer:

 • Sapuni, deterdženti, parfemi
 • Vrućina i znoj
 • Suv zimski vazduh bez vlage
 • Bilo šta što iritira tvoju kožu, kao što je tkanina koja je gruba i grebe kožu (poput vune).

Kako da znaš da li imaš ekcem?

Ako imaš ekcem u početku svrab može proći, ali će se sigurno opet vratiti i ponovo vraćati.

Ne svrbe svi osipi, ali ekcem uvek svrbi i svrbi i svrbi! Najčešće počinje u prevojima (na zglobovima), u unutrašnjosti laktova i iza kolena. Ali ekcem se može pojaviti i na licu i svuda po telu. Kako osip može izazvati puno stvari osim ekcema, da bi bio siguran da imaš ekcem, moraš se obratiti svom doktoru.

Šta možeš uraditi da pomogneš sebi i držiš ekcem pod kontrolom?

Kad imaš ekcem tvoj nabolji prijatelj je emolijentna krema, koja će tvojoj koži dati vlažnost i zaštitu i tako smanjiti suvoću i svrab. Kada se ekcem pogorša i ne prolazi uz emolijentne kreme, doktor će ti dati neki jači lek kao što je kortikosteroidna krema koja će smanjiti otok i crvenilo (upaljenu kožu).

Tvoj doktor će ti možda predložiti da piješ antihistaminik, to je lek u obliku tablete ili sirupa koji se daje za alergije. Taj lek ti može pomoći da te koža manje svrbi kako bi mogao bolje da spavaš noću. Od puno češanja može doći do infekcije koja se onda leči antibioticima. Ipak, nijedan od ovih lekova ne leči ekcem zauvek, već pomažu da koža bude što bolje i da se manje crveni.

Ovde imaš još saveta koji ti mogu olakšati život sa ekcemom, probaj da ih primeniš što više:

 • Znamo da nekada deluje nemoguće, ali potrudi se najbolje što možeš DA SE NE ČEŠEŠ! To je važno zato što češanje još više pogoršati bol i svrab. Koža može pući, krvariti i inficirati se bakterijama. Ako te neko mesto mnogo svrbi – skvasi neki pamučni peškir ili krpu sa hladnom vodom i stavi na kožu; – spremi neke zanimljive igre koje će ti odvlačiti pažnju od svraba; – utrljavaj duže emolijentnu kremu.

 

 • Neka ti nokti na rukama uvek budu posečeni i zaobljeni, pa iako se počešeš manja je verovatnoća da ćeš napraviti ranu.

 

 • Kada se kupaš ili tuširaš, nemoj biti dugo u vodi i voda neka bude mlaka. Vruća voda može pogoršati svrab. Pitaj svog doktora koje kupke i sapune možeš da koristiš, a koje će ti olakšati svrab. Izbegavaj sapune koji mirišu, a biraj one koji i hidriraju kožu, odn. ne isušuju je.

 

 • Za sušenje kože posle kupanja koristi mekani peškir i blago pokupi vodu tapkanjem kože. Odmah zatim se namaži sa emolijentom kremom. Emolijense možeš koristiti više puta dnevno!

 

 • Pij dovoljno vode, jer ćeš tako hidrirati kožu i iznutra.

 

 • Izbegavaj orašaste plodove, pogotovo sirove, i citrusno voće, jer je dokazano da često pogoršavaju ekcem.

 

 • Biraj garderobu koja te ne steže i u kojoj tvoja koža može da diše. Biraj pamučnu garderobu koja je mekana, i druge prirodne materijale. Vuna i neka sintetička odeća može izazvati svrab i peckanje po celom telu.

 

 • Razgovaraj sa roditeljima i sa doktorom o stvarima koje kod tebe izazivaju pogoršanje ekcema i onda se trudi da te okidače izbegavaš.

 

 • Opusti se ili iskuliraj! Videćeš da kada si ti pod stresom i tvoj ekcem se pogorša. Pronađi načine koji će ti pomoći da se izboriš sa stvarima koje te muče. To može biti razgovor sa bratom ili sestrom, roditeljima, učiteljem ili dobrim drugom, nekim kome veruješ i ko ume da te sasluša i pruži ti podršku.

 

I zapamti da nisi sam i da uvek imaš kome da se obratiš.


Izvor: Nemours KidsHealth – the Web’s most visited site about children’s health

Share

You may also like...