Kako čitati deklaracije proizvoda?

Kako čitati deklaraciije

Sastav i deklarisanje prehrambenih proizvoda je regulisano propisima, jer je višestruko važno da znamo šta unosimo u sebe, a naročito kada izbor hrane i nije izbor već je uslovljen izbegavanjem određenih namirnica, odnosno alergena.

Iako bi bilo logično razmišljanje da sve što se nalazi u nekom proizvodu namenjenom za ishranu ljudi jeste dobro za jelo, inače se ne bi nalazilo u hrani, to nažalost nije baš tačno.

Određeni aditivi, emulgatori i konzervansi, se dodaju u proizvodnji da bi se dobio određeni ukus, miris i izgled hrane zbog koje će se ona više prodavati. Takođe, iz nekog razloga je postalo važno da proizvod ima što duži rok trajanja, te često zbog toga sadrži određene dodatke, tj. aditive.

U deklaracijama, dakle, pronalazimo informacije o sastojcima koji se nalaze u proizvodu. Neki emulgatori i konzervansi mogu biti štetni po zdravlje ljudi, pa je njihova količina zakonom ograničena. To znači da proizvode koji sadrže takve dodatke treba kupovati umereno, jer se prekomernom konzumacijom unosi i veća količina štetnih aditiva ili konzervanasa koja prelazi minimalnu bezbednu količinu propisanu zakonom. Međutim, kada imamo određene zdravstvene probleme, takve dodatke hrani treba u potpunosti izbegavati.

Takođe, kod oboljenja kao što je celijakija na primer, imamo takav slučaj da je dozvoljena količina glutena na dnevnom nivou ispod 20 ppm (parts per million) ili 20 miligrama glutena u 1 kg hrane i to je ujedno i uslov da proizvod dobije deklaraciju da ne sadrži gluten.

Međutim, kod alergije na hranu nemamo ovako preciznu odrednicu koliko alergena u proizvodu ne bi izazvalo alergijsku reakciju, pa se u tom slučaju klonimo svih proizvoda koji u sastavu imaju alergen koji nama smeta.

Zašto su deklaracije još važne?

Dobre deklaracije na proizvodima grade poverenje u proizvođača ili određeni brend, pa tako kada kupujemo proizvode proizvođača kojima verujemo, znamo da smo bezbedni i da je ono što piše na deklaraciji tačan sastav proizvoda.

Očigledno je koliko su jasne i potpune deklaracije važne ljudima sa zdravstvenim problemima. Zato je jedan od zadataka udruženja pacijenata da utiču na proizvođače koji imaju proizvode interesantne za njih, da ih ispoštuju pravilnim deklarisanjem.

Jedan od proizvođača kome ukazujemo poverenje i često biramo njegove proizvode, jesu organski proizvodi marke dmBio, koje možete pronaći u dm drogerijama. Njihove deklaracije su uvek jasne i precizne pa tačno znamo šta kupujemo.

Lista alergena

U Pravilniku o deklarisanju, obeležavanju i reklamiranju hrane obavezni sastav deklaracije uključuje i sve sastojke ili pomoćna sredstva u procesu proizvodnje, koji mogu da izazovu alergije i/ili intolerancije ili su dobijeni od takvih sastojaka ili proizvoda, a koji su upotrebljeni u procesu proizvodnje ili pripreme hrane i koji su prisutni u gotovom proizvodu, čak i u izmenjenom obliku. Na ovaj način, i pod uslovom da proizvođači ili uvoznici poštuju pravilnik, osobe sa alergijama dobijaju značajne informacije koje im potencijalno mogu spasiti život.

Prema ovom propisu, deklaracija obavezno sadrži informaciju o alergenima u datom proizvodu. Lista alergena koji se moraju označiti i to posebnim fontom, bojom ili nekom naznakom koja će ih izdvojiti od ostalih sastojaka proizvoda je takođe propisana i pored 8 glavnih alergena (žitarice koje sadrže gluten, soja, jaja, mleko, kikiriki, orašasti plodovi, riba i rakovi (ljuskari) i proizvodi koji nastaju od ovih sastojaka), na ovoj listi se nalaze i susam, celer, sulfiti, slačica, lupina i školjke odnosno mekušci. U nekim zemljama je već došlo do proširenja takozvanih osnovnih alergena pa ih je, za razliku od nas, sada više od 8.

Informisanost je pola zdravlja

Kao osobe sa alergijama da bismo bili i ostali zdravi i bezbedni, treba da se dobro informišemo o namirnicama koje koristimo u svakodnevnoj ishrani. Dobra polazna tačka je upravo čitanje deklaracija proizvoda. Možete da pogledate na ovom primeru kako da razlikujete deklaraciju koja ima uredno navedene sve podatke od onih koje nisu jasne.

deklaracije bez alergena

Primer dobre deklaracije je konkretno sa deklaracije dmBio proizvoda gde se vidi da proizvod ima samo 2 sastojka, sve ostalo su dodatne informacije. Zapamtite, UVEK pažljivo pročitajte svaku deklaraciju! Kada nam to pređe u naviku, može čak biti i zabavno.


Važno:
Uvek proverite tačan sastav proizvoda na deklaraciji, posebno vodeći računa o sastojcima koji mogu da izazovu alergije ili intolerancije. Ovaj sadržaj je kreativnog i edukativnog karaktera, za individualna ograničenja u ishrani, pažljivo čitajte deklaracije.


Ovaj tekst je deo projekta Hrana pod lupom kojim naše udruženje Alergija i ja želi da skrene pažnju na probleme osoba sa različitim ograničenjima u ishrani (nutritivnim alergijama i intoleracijama), na adekvatno deklarisanje namirnica, na izbor namirnica kako bi olakšalo kupovinu i pripremu hrane bez alergena.

hrana pod lupom

 

Share

You may also like...