Alergološko savetovalište: 3 brza pitanja za alergologa

alergološko savetovalište

U okviru nastavka rada Alergološkog savetovališta objavljivaćemo aktuelna pitanja koja ste vi postavljali lekarima specijalistima. Ovoga puta, izdvojili smo 3 pitanja upućena alergologu, dr Gordani Petrović, sa kojom sarađujemo od samog osnivanja našeg uidruženja i alergološkog savetovališta.

Postavi i ti pitanje lekaru specijalisti u vezi alergoloških bolesti (alergija, inhalatornih, nutritivnih, alergijske astme, atopijskog ekcema)!

Kako funkcioniše Alergološko savetovalište?

Pored direktnog odgovaranja pacijentima putem platforme, udruženje će organizovati jednomesečna savetovališta ili webinare sa lekarima koji će se emitovati na našim kanalima.

Ovim putem vas pozivamo da nam se pridružite i pomognete nastavku rada Alergološkog savetovališta, kako bi svi mogli da dobiju adekvatnu besplatnu uslugu i savet lekara specijaliste.


Ukoliko vi ili neko iz vaše porodice ima simptome alergija, pročitajte ove odgovore, a ukoliko želite da postavite pitanje alergologu ili bilo kom lekaru specijalisti u vezi alergijskih oboljenja, to možete uraditi na platformi alergolosko-savetovaliste.com. Takođe, podsećamo vas da pomognete radu ove platforme i uplatite donaciju, a mi ćemo vam obezbediti odgovor lekara specijaliste i poklon pažnje.

Pročitajte ova 3 izabrana, opšta pitanja koje smo izabrali za ovu nedelju:

Veza atopijskog ekcema i alergija

Pitanje: Poštovani, već duže vreme dete od 3 godine ima dijagnozu atopijskog dermatitisa. Doktorka nas je poslala da uradimo ukupni Ige – čija je vrednost 1284 i panel alergena – koji je negativan. Da li ima smisla uraditi specifični IgE na pojedinačne alergene na koje sumnjamo da izazivaju ekcem s obzirom na povišenu vrednost ukupnog IgE-a (imao je ranu reakciju na pšenicu i lešnik)? Kontrola nam je zakazana za dva meseca, a mi bismo ako ima alergije da ih otkrijemo što pre, jer se već dugo vrtimo u krug sa atopijskim dermatisom.

Odgovor dr Petrović:

Poštovana, nije potrebno da radite specifična IgE antitela na pojedinačne alergene bez obzira na povišenu vrednost ukupnih IgE antitela i na ekcem. Naime, ekcem nije posledica alergijske reakcije na pojedinačne namirnice, a rezultati alergoloških testova nisu potpuno precizni, tj ne daju potpuno pouzdane informacije o eventualnom postojanju alergije na hranu. Važno je i da znate da ukoliko vaše dete ima alergijsku reakciju na neku namirnicu, vi ćete to znati i bez takvog testiranja, jer će ono neposredno nakon kontakta ili konzumiranja određene hrane imati određene manifestacije-osip praćen svrabom, otoke na telu, kašalj, promuklost, gušenje,  povraćanje, proliv. Takođe, nije potrebno da sprovodite stroge, eliminacione dijete, namirnicu izbaciti iz ishrane samo u slučaju ispoljavanja prethodno navedenih manifestacija, ili intenzivnog pogoršanja ekcema neposredno nakon kontakta ili konzumiranja određene hrane.

Alergije – po prvi put u životu

Pitanje: Od marta meseca počele su da mi se pojavljuju promene (reakcije) na koži. One izgledaju kao ujed insekta (komarca), ali su praćene (nekad vrlo velikim) crvenilom, plikom (sa nekom vrstom tamnog srca u sredini) i osećajem svraba po čitavom telu, ne samo po zahvaćenim područijima. Te reakcije se dešavaju u naletima. Dve nedelje, po savetu dermatologa, pijem 3×1 Ksizal i koristim Belmopan i Fenistil. Ne deluje mi kao da mi je bilo šta od toga pomoglo, jer upravo sada imam možda najsnažniju reakciju do sada (vrlo velike otoke na ruci). U februaru sam imao kovid, u aprilu opet. U tom periodu,  skoro bez prestanka imam manje ili veće smetnje u disajnim putevima: konstantno zapušen nos, iscrpljujući suv ili (trenutno) vrlo produktivan kašalj, jako šištanje iz (nosa i grla) koje me nekad čak i probudi iz sna i uopšte jedan osećaj malaksalosti, ponekad i glavobolje. Dobio sam dijagnozu bronhitisa i da koristim Dymista sprej i Foster pumpicu, ali to stanje neprestano traje i ništa se veliko nije promenilo ni sa tom terapijom. Apetit mi se, medjutim, čak i povećao. Imao sam vrlo nizak nivo gvoždja, ali se to na sledećem nalazu popravilo. Napominjem da nikad nisam imao alergiju na bilo šta, pa ni na ujede insekta kao i da mi se ovo dešava prvi put u životu. Najlepse i unapred hvala.

Odgovor dr Petrović: Poštovani, Tegobe koje opisujete zahtevaju pregled I procenu od strane interniste imunologa (pregled treba da zakažete u Kliničkom centru Srbije). Verovatno će biti potrebno da se urade I određene laboratorijske analize I dopunski pregledi, ali se ispitivanje najispravnije I najkorisnije može kreirati tek nakon pregleda I uzimanja detaljnih I preciznih podataka o tegobama u razgovoru sa vama (anamneze). Nakon uvida u sve rezultate moći će preciznije da se razmišlja o mogućim uzrocima vaših tegoba (I da li je sve povezano sa kovidom koji ste imali, ili ne). Do termina pregleda uzimajte savetovanu terapiju.

Terapija i alergije

Pitanje: Ja sam onkološki pacijent, dijagnostikovan mi je adenokarcinom pluća u februaru 2020.god.  Genetskom analizom je utvrđeno da sam Alk pozitivna i od marta 2020.godine sam na ciljanoj terapiji lekom Brigatinib na klinici za pulmologiju KCS. Nisam imala hemoterapije ni operacije. Imala sam na početku zračenje pršljenova na kičmi i x nož na plućima. Dobro se osećam i nemam nekih problema, osim osipa koji mi se prvi put pojavio pre godinu dana. U početku ke bio na mišicama ruku i potkolenicama. Za ovih godinu dana sr pojavljivao i nestajao i trenutno je na celim rukama, a sve ostalo je čisto. Nema svraba ni peckanja, samo sitne crvene tačkice. Koristim povremeno elokom mast ili krem, koji mi donekle ublažuje osip. Bila sam kod dermatologa koji je đišljenja da je to meželjena reakcija na lek koji uzimam zbog kancera. Na kvantnim ispitivanjima sam odreagovala na pšenicu, med i orahe i to sam potpuno izbacila iz ishrane, ali poboljšanja nema. Terapiji za kancer ne mogu prekidati, jer se u mom slučaju pokazala kao veoma uspešna, a i ni na koji način nije dokazano da je u pitanju alergija baš na taj lek. Šta da radim, koje testove da obavim, kome da se javim, jer me ovo stanje dosta opterećuje?

Odgovor dr Petrović: Kožne manifestacije koje opisujete najverovatnije nisu razlog za ukidanje leka, čak i ako jesu neka vrsta alergijske reakcije. U cilju utvrđivanja uzroka potrebno je da zakažete pregled kod interniste imunologa u Kliničkom centru Srbije.


Alergološko savetovalište

Svako može da pomogne! Svaka donacija je značajna!

PODACI ZA UPLATE U DINARIMA:

  • Primalac: NU Alergija i ja, Milentija Popovića 64-21, 11070 Novi Beograd
  • Svrha uplate: donacija
  • Broj dinarskog računa: 250 126000031576030

PODACI ZA UPLATE U EVRIMA:

  • Primalac: NU Alergija i ja, Milentija Popovića 64-21, 11070 Novi Beograd, Serbia
  • SWIFT: ERBKRSBGXXX
  • Broj računa EUR: IBAN RS 35250126000017597069
  • Banka: EurobankDirektna, Vuka Karadžića 10, 11000 Beograd

Nakon uplate, potrebno je da nam pošaljete kopiju uplatnice sa ličnim podacima na info@alergijaija.com, kako bismo ti poslali poklon zahvalnosti.

donacija

Share

You may also like...