Kako napraviti mleko od ovsa od samo 2 namirnice?

 

recept za ovseno mleko

Osobe sa alergijom na proteine kravljeg mleka (a to je više proteina, od kojih su  kazein, alfa-laktoglobuline i beta-laktoglobuline najpoznatiji mlečni proteini), kao i osobe sa intolerancijom na laktozu, uglavnom konzumiraju biljna mleka po potrebi i ukusu koji im odgovara.

Kupovna biljna mleka uglavnom sadrže šećer i određene dodatke, pa osobe koje zbog zdravstvenog stanja izbegavaju šećer i aditive često izbegavaju, te je preporuka nutricionista da se ovaj napitak napravi kod kuće.

Biljna mleka se mogu praviti od žitarica, orašastih plodova i pseudo žitarica, kao što su:  ovas, badem, kinoa, pirinač, heljda, proso, soja, ali kada uzmemo u obzir nutritivne vrednosti i alergenost, ali i jednostavnost prilikom pravljenja u kućnim uslovima – naša preporuka je ovseni napitak tzv. ovseno mleko.

Recept za ovseno mleko

Napravite ovseno mleko kod kuće uz samo 2 sastojka!

Potrebni sastojci:

  • Ovsene pahuiljice (pola šolje)
  • Sirup od agave (4 kašike)

+Voda (2 šolje)

Način pripreme:

Sipati ovsene pahuljice u blender, dodati prokuvanu, ali hladnu vodu i dobro izblendirati. Kada je smesa izblendirana dodati 4 kašike agava sirupa ili bilo kog drugog zaslađivača (potopljene urme, meda, stevije, eritritola…).

Napitak možete procediti kroz gazu ili cedaljku sa malim otvorima i odmah konzumirati.

hrana pod lupom

Ovaj recept je deo projekta Hrana pod lupom, kojim zajednica pacijenata sa nutritivnim alergijama i intolerancijama, zagovara adekvatno deklarisanje namirnica, radi lakše, jednostavnije, finansijski manje opterećenije, dostupnije i učestalije primene ishrane bez alergena, sa osvrtom na ishranu u kući i van kuće, u restoranima, pekarama, sladoledžinicama, itd., a naročito sa fokusom na ustanove u kojima borave deca i mladi, u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa alergijama i intolerancijama i njihovijh porodica, a sve vreme razvijajući svest u društvu o različitostima u ishrani.

Uz pomoć i podršku kompanije Lidl, naše udruženje Alergija i ja, će u narednom periodu u rubrici Recept meseca, postavljati jednostavne i brze recepte koje svaka osoba, bez obzira na iskustvo u pripremi obroka bez alergena može da napravi.

Proizvodi koji se nalaze u ponudi Lidl marketa su dekalrisani na adekvatan način, sa precizno i jasno navedenim sastojcima i potencijalnim alergenima. Takođe, ono što je osobe sa alergijama i intolerancijama obradovalo je proširenje asortimana bezglutenskih i bezalergenih proizvoda i posebno izdvojene police sa proizvodima bez glutena i bez alergena, na kojoj se nalaze proizvodi linije Free from i mnogi drugi namenski proizvodi koji se nalaze u posebnom kutku Lidl marketa.

Uživajte u pripremi recepata bez alergena i šaljite nam vaše predloge na info@alergijaija.com ili nas tagujte koristeći tagove: #hranapodlupom #alergijaija !

recept za ovseno mleko

 

Ovas je bogat B-glukanima, a od minerala je bogat gvozđem, kalcijumom i cinkom. Posebnu biološku vrednost u odnosu na druge žitarice daje mu sadržaj celuloze i B glukana, kao i više vitamina E.

*Važno je naglasiti da bebe koje ne doje, treba da piju hipoalergene bebi formule, zbog pravilnog rasta i razvoja, dok se, kao dodatak u kuvanju i kada je dete starije, mogu upotrebjavati i biljna mleka.

*Odrasle osobe mogu upotrebljavati ovseni napitak bez ograničenja, izuzev kod celijakije i visoke senzitivnosti na gluten. Iako je ovas prirodno bez glutena, zbog veoma česte kontaminacije glutenom koja se dešava uglavnom pri proizvodnji i skladištenju, važno je znati, da osobe koje imaju celijakiju ili visoku klasu alergije na pšenicu, moraju uzimati proizvode od ovsa koji na deklaraciji imaju znak precrtane pšenice.


Zahvaljujemo se kompaniji Lidl na podršku projektu Hrana pod lupom i radujemo se pravljenju novih recepata sa namirnicama iz Lidl marketa!

Share

You may also like...