Nedeljni jelovnik bez alergena + 3 jednostavna recepta bez 8 glavnih alergena

jelovnik bez alergena

Pred nama je nov nedeljni jelovnik bez alergena koji je nastao u saradnji sa dm drogerie markt kao podrška projektu Hrana pod lupom, kojim naše udruženje želi da skrene pažnju na probleme osoba sa nutritivnim alergijama i intolerancijama, na adekvatno deklarisanje namirnica i na izbor korišćenih namirnica, kako bismo olakšali kupovinu istih i pripremu obroka bez alergena.

Danas na meniju su:

  1. Falafeli u paradajz sosu sa kinoom i tikvicama
  2. Bezglutenske pogačice od palente i prosa
  3. Čoko kuglice sa ovsenim pahuljicama

Svi recepti su bez najčešćih 8 alergena. Za ostale individualne alergene, molimo vas da proverite deklaracije i korigujete recept.


Falafeli u paradajz sosu sa kinoom i tikvicama

falafeli u paradajz sosu

Priprema i sastojci:

Preliti  DmBio smesu za falafel vodom po uputstvu sa kesice i ostaviti 15 minuta da nabubri, zatim praviti vlažnim rukama loptice od nje, propržiti na zagrejanom masl.ulju da se napravi korica, zatim naliti  400 ml dmBio paradajz sosu klasik i 200 ml vode. Od začina dodati ½ kašičice soli i 1 kafenu kašičicu DmBio italijanske mešavine začina. Kuvati na tihoj vatri 10-15 minuta.

Kinoa sa tikvicom i kurkumom– iseckati 1 manju tikvicu (200-250g) na kockice I prodinstati vrlo kratko sa ½ glavice crnog luka, zatim dodati 50g dmBio kinoe (prethodno potopljene u vodi pola sata i dobro isprane) i 150 ml vode. Od začina dodati ½ kašičice soli, ½ kašičice dmBio kurkume i 1 kafenu kašičicu dmBio italijanske mešavine začina.  Kuvati 15 min na tihoj vatri, dok kinoa ne upije tečnost.

Kao prilog odlično idu dmBio feferoni bez glutena.

*Falafel smesa je bez glutena. Od alergena može sadržati susam i jezgrasto voće. Falalfeli sadrže papriku i čili, pa ovaj recept preporučujemo svim osobama koje vole pikantna jela.


Bezglutenske pogačice sa palentom i prosom

bezglutenske pogačice od prosa i palente

Sastojci:

Pola čaše dmBio palente, 1 čaša dmBio sirovog prosa,  1 laneno jaje (1 kašikica dm Bio lanenih semenki, 4 kašikice vode), 1 čaša dmBio napitak od pirinča Natur, 2 kašike maslinovog ulja, 3 kašičice dmBio krem namaz Toskana, 2 kašičice dmBio praška za pecivo, ½ kašičice soli, 100g seckane slanine.

Priprema:

Proso potopiti u vodu 2-3 sata. Na 1 čašu prosa idu 2-3 šolje vode. Nakon toga višak vode prosuti, a proso izblendirati, dodati palentu, laneno jaje, pirinčano mleko dmBio napitak od pirinča Natur, dmBio krem namaz Toskana, so i slaninu. Za to vreme ugrejati rernu sa plehom i pek papirom ili podlogom za pečenje i kašikom vaditi smesu. Za jednu pogačicu idu 2 pune kašike smese. Posuti dmBio semenke bundeve i staviti ih u rernu. Peći 20 min. na  180 stepeni.

*DmBio proso može sadržati jezgrasto voće i susam.

*DmBio palenta može sadržati tragove lupine i soje.


Čoko kuglice sa ovsenim pahuljicama

čoko kuglice sa ovsenim pahuljicama

Potrebni sastojci:

15 suvih dmBio urmi bez košcica, 100g dmBio ovsenih pahuljica, 2 kašike dmBio kokosovog ulja, 10 g dmBio kakao praha, mali prstohvat soli I 2 kašike vode. Za dekoraciju dmBio kokosove čips.

Priprema:

Urme potopiti u vodu 10 tak minuta. Izblendirati ih sa ovsenim pahuljicama, zatim dodati vodu, kakao prah, so i blendirati dok se sastojci ne ujednače. Oblikovati kuglice i uvaljati ih u kokosov čips, koji možete malo usitniti u blender ili ostaviti krupnije.

*DmBio kokosov čips je iz organske proizvodnje, ali može sadržati u tragovima jezgrasto voće (orašaste plodove) i kikiriki. Za sve one koje imaju reakcije na ove alergene potrebna je dodatna opreznost. DmBio organski čips je bez sumpora, koji može biti alergen.

*DmBio kakao je proizvod iz organske proizvodnje, ne sadrži ništa od alergena, niti kontaminaciju istih.

*DmBio urme bez koščica po deklaraciji mogu sadržati tragove jezgrastog voća (orašaste plodove), pa sve osobe sa alergijama na te alergene moraju biti oprezne.

Važno je napomenti da su dmBio urme bez sumpora koji po Pravilniku o deklarisanju hrane se nalazi kao dvanaesti sastojak koji može da izazove alergije i/ili intolerancije. Sumpor-dioksid i sulfiti u koncentracijama većim od 10 mg/kg ili 10 mg/l izraženo kao SO2 moraju biti navedeni u proizvodima.

*Svi recepti koje pravimo u saradnji sa dmBio su bez 8 najčeših nutritivnih alergena, a za kontaminaciju i tačan sastav proizvoda pratite deklaracije na dm Bio ambalažama koje su uvek adekvatno navedene.


Važno: 
Uvek proverite tačan sastav proizvoda na deklaraciji, posebno vodeći računa o sastojcima koji mogu da izazovu alergije ili intolerancije. Ovaj sadržaj je kreativnog i edukativnog karaktera, za individualna ograničenja u ishrani, pažljivo čitajte deklaracije.


Uz pomoć i podršku kompanije dm drogerie markt tokom narednog perioda prikupljaćemo informacije kojima ćemo olakšati čitanje deklaracija, izbor adekvatnog proizvoda bez alergena, kupovinu namirnica i druge edukativne informacije u vezi ishrane bez alergena i obezbediti nedeljne jelovnike bez alergena i recepte bez alergena, koja kreira saradnica našeg udruženja, nutricionistkinja Anita Alterov.

hrana pod lupom

Share

You may also like...