Projektne aktivnosti NU Alergija i ja u 2022.godini

alergija i ja

Nacionalno udruženje Alergija i ja je prvo udruženje pacijenata na našim prostorima koje se bavi podrškom pacijenata sa alergijama, kako nutritivnim, tako i inhalatornim, atopijskim ekcemom i astmom. Od osnivanja, 2018. godine smo se, kao pioniri i začetnici zagovaranja za alergijske bolesti u Srbiji i regionu, suočavali sa mnogim izazovima. Počevši od osnaživanja kapaciteta udruženja po potrebama interesnih grupa, a pre svega u direktnoj pomoći i podršci pacijentima, od zagovaranja za bolja zdravstvena prava pacijenata sa alergijskim oboljenjima, pa do sveopšteg razvoja svesti društva. Godina za godinom su donosile potpuno drugačije probleme, ali mi smo ostali dosledni svojim načelima i idejama, multidimenzionalnom pristupu atopijskih oboljenja.

Da je bilo izazovno – i te kako!

Da smo često bili na ivici – you bet!

Da smo uradili najviše što smo mogli, ali i mnogo više od toga – evo dokaza:

U toku 2022. godine NU Alegrija i ja je organizovalo veliki broj aktivnosti i projekata. Sve aktivnosti su realizovane u okviru 5 projekata:

  • Pogledaj ispod kože 
  • Hrana pod lupom 
  • Da lakše dišemo 
  • Anafilaksa: život nije kocka 
  • Alergološko savetovalište.

Šta smo sve uradili u 2022.godini?

To su sledeće projektne aktivnosti:

1. Obeležili smo Međunarodni dan atopijskog ekcema četvrti put u Srbiji, 14.09. na platou TC Ušće i obezbedili veliki broj besplatnih pregleda alergologa i dermatologa, uz podršku Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije i kao ambasadori Global skin-a.

2. Nastavili smo Karavan alergija u gradovima širom Srbije – u 2022. godini obišli smo Kikindu, Suboticu, Niš, Užice.

3. Obeležili smo Međunarodni dan astme prvog utorka u maju.

4. Unapredili smo besplatno Alergološko savetovalište – on line, live webinarima, besplatnim pregledima.

5. Organizovavali smo radionice spremanja hrane bez alergena, povodom Međunarodne nedelje
nutritivnih alergena od 10.5. do 17.05.u saradnji sa Metro Horeca centrom.

6. Realizovali smo edukativno – informativne video podcast-e sa lekarima, psiholozima, pacijentima.

7. Organizovali smo druženja za volontere.

9. Posredovali smo u zagovaranju za uvođenje adrenalinskog injektora adrenalina i omogućili pacijentima da u u 2 klinike (Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodina, u Novom Sadu i Institut za majku i dete “Dr Vukan Čupić”, na Novom Beogradu) dobiju lek.

10. Zagovarali smo za predavanja i praktične radionice o anafilaksi i upotrebi epinefrina u predškolskim ustanovama.

11. Organizovali smo Mlade Alergija i ja i uz pomoć privatnog donatora omogućili vođene radionice za osnaživanje mladih sa alergijama, atopijskim ekcemom i astmom.

12. Kafe – sastanci volonterskih grupa za zagovaranje

* Grupa “Ishrana u vrtićima, školama, dečijim odmaralištima, studentskim kantinama i u avionima tokom letova”
* Grupa “Terapijske mogućnosti, lekovi i pomoćna sredstva u lečenju atopijskih bolesti”
* Grupa “Deklarisanje proizvoda i vidno isticanje alergena u prodavnicama, pekarama i drugim ugostiteljskim objektima”
* Grupa “Ambrozija, zagađenje vazduha”

13. U maju mesecu smo prvi put u Srbiji obeležili Sajam alergija, ispred Muzeja savremenih umetnosti i obezbedili preko 200 pregleda pacijentima.

14. Učestvovali smo na dva internacionalna kongresa (Internacionalnog udruženja za preventivnu terapiju i Global Allergy and Asthma Patients Platform) i na jednom nacionalnom kongresu (Udruženja za preventivnu terapiju), Parlamentu mladih u Briselu i predstavili naše udruženje i aktivnosti organizaciji Halo Beba iz Srbije.

15. Pokrenuli smo Inicijativu za bezglutensko brašno – za sve osobe kojima je potrebno, uključujući one kojima je dosadašnja količina mala i one koji imaju nutritivne alergije i intolerancije, a šifra dijagnoze im ne omogućava brašno bez glutena na recept preko RFZO-a.

Hvala svima koji su nas podržali!

Zahvaljujemo se lekarima i pacijentima na poverenju!

Zahvaljujemo se kompanijama: Abela pharm, Vedra international, Azeta Bio, Eucerin, Amicus, Uriage, Oktal pharma, Mixa, Dragis pharma, Liliy drogerie, Bioderma, GlutenNo, Dm drogerie markt, Lidl, Hiper online, Mjolk, Leto shop, Olivia prirodna kozmetika, Solgar, Metro horeca centar, Nutrifree, Funky Fresh, Pošti Srbija, Haakaa.

Zahvaljujemo se medijima: Demetra portal, Moj pedijatar, TV Nova, TV Informer, TV Kurir, TV Prva, TV N1, TV RTS, Borba, Politika, influenserima i mnogobrojnim prijateljima Udruženja!

Pridružite nam se!

Ukoliko želite da se učlanite u udruženje, da budete volonter i aktivista udruženja, da postanete naš donator i partner, priključite nam se!

Jer mi jedini možemo da razumemo šta je potrebno pacijentima sa atopijskim dermatitisom, nutritivnim alergijama, alergijskim rinitisom i astmom!

Alergični na sve – osim na ljubav! Mogu mnogo – ali svi zajedno!

Vaš Tim Alergija i ja

Nacionalno udruženje – Alergija i ja
Milentija Popovića 64, Beograd

Broj računa za donacije: 250 126 0000 31576030

Share

You may also like...