Susam dodat na listu glavnih alergena u hrani u Americi, kod nas već istaknut

alergija na susam

Od 1. januara ove godine susam se pridružio listi glavnih alergena u hrani definisanih zakonom, prema Američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA).

Dodavanje susama na listu glavnih alergena u hrani znači da će hrana koja sadrži susam biti podvrgnuta specifičnim regulatornim zahtevima za alergene u hrani, uključujući one koji se tiču obeležavanja i proizvodnje. Iako je FDA zvanično uvrstila deveti nutritivni alergen, kod nas, u Srbiji, prema Pravilniku o deklarisanju hrane (“Sl. glasnik RS”, br. 23/2022), Prilog 1, Sastojci koji mogu da izazovu alergije i/ili intolerancije, susam se nalazi na listi i samim tim su proizvođači i uvoznici u obavezi da ovu namirnicu posebno istaknu prilikom deklarisanja krajnjeg proizvoda. Iako su nutritivne alergije i dalje na veoma niskom nivou svesti u našoj sredini, veliko je olakšanje kada znate da imate zakon na svojoj strani, odnosno kada pravila, iako često samo na papiru – ipak postoje!

FDA je već nekoliko godina razmatrala da li da stavi seme susama na listu glavnih alergena u hrani – koja takođe uključuje 8 namirnica: mleko, jaja, ribu, školjke, rakova, orašaste plodove, pšenicu i soju. Alergija na susam pogađaju ljude svih uzrasta i mogu da se manifestuju kao kašalj, svrab u grlu, povraćanje, dijareja, osip u ustima, otežano disanje i pad krvnog pritiska, rekao je za CNN dr Robert Ičis, alergolog, imunolog i lekar u „Cedars-Sinai Medical Center“ u Los Anđelesu.

Share

You may also like...