Recept bez glutena: brzinska pasta bez glutena + slatka varijanta za dezert bez alergena

 

pasta bez glutena

Danas na meniju predstavljamo dve varijante punog proteinskog obroka sa pastom bez glutena. Za izbor ovih jela za ovomesečnu rubriku “Recepta meseca” odlučivala je: brzina pripreme obroka i količina obroka za četvoročlanu porodicu, kako bi svi ukućani uživali u zajedničkom obroku, a onome ko priprema obrok skratili vreme pripreme, imajući na umu, da se obrok za osobu koja je na ishrani bez glutena i alergena, često sprema odvojeno.

Kompanija Lidl je partner rubrike “Recept meseca”  i za januar smo pripremali brzinski proteinski obrok, od paste Free from linije bez glutena. Ovaj recept se brzo sprema, a namirnice su povoljne, što nam je naročito važno u ovom periodu, posle praznika. Takođe, recept je toliko izdašan, da nam je ostalo testenine da napravimo i poslasticu bez alergena. Uživajte!

 

Sastojci:

  • Free from fusilli pasta bez glutena
  • 400 g pilećeg belog mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 kocka za supu
  • 300 g pečuraka (mix bukovače i šampinjoni)
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Skuvati testeninu bez glutena. Propržiti luk, Dodati pečurke i pržiti još desetak minuta. Na drugom tiganju ispržiti na kockice iseckano pileće belo meso, a zatim ga sjediniti sa pečurkama i sve posoliti i pobiberiti. Od začina po želji dodati kurkume i đumbira.

Dodatan savet: Ukoliko dece ne vole pečurke, možemo ih “zamaskirati” tako što ih pre prženja potrebno dobro usitniti i uz luk propržiti na ulju. Preliv od pečuraka zatim staviti preko belog mesa.


pasta bez glutena

Sastojci:

  • Free from pasta bez glutena
  • prezle bez glutena od Free from hleba bez glutena
  • Med (mi smo koristili Delux Med sa saćem iz Lidla)

Priprema:

Od hleba bez glutena napraviti prezle i propžiti ih u rerni 10 – ak minuta (zavisno od jačine rerne) na 180 stepeni ili na tiganju 10 minuta uz stalno mešanje. U skuvanu pastu bez glutena dodati prezle i zasladiti sa medom.

Ovaj recept će na jedan sasvim drugačiji način mališanima predstaviti testeninu, koju iovako obožavaju.


Ovi recepti su deo projekta Hrana pod lupom, kojim zajednica pacijenata sa nutritivnim alergijama i intolerancijama, zagovara adekvatno deklarisanje namirnica, radi lakše, jednostavnije, finansijski manje opterećenije, dostupnije i učestalije primene ishrane bez alergena, sa osvrtom na ishranu u kući i van kuće, u restoranima, pekarama, sladoledžinicama, itd., a naročito sa fokusom na ustanove u kojima borave deca i mladi, u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa alergijama i intolerancijama i njihovijh porodica, a sve vreme razvijajući svest u društvu o različitostima u ishrani.

Uz pomoć i podršku kompanije Lidl, naše udruženje Alergija i ja, će u narednom periodu u rubrici Recept meseca, postavljati jednostavne i brze recepte koje svaka osoba, bez obzira na iskustvo u pripremi obroka bez alergena može da napravi.

Proizvodi koji se nalaze u ponudi Lidl marketa su dekalrisani na adekvatan način, sa precizno i jasno navedenim sastojcima i potencijalnim alergenima. Takođe, ono što je osobe sa alergijama i intolerancijama obradovalo je proširenje asortimana bezglutenskih i bezalergenih proizvoda i posebno izdvojene police sa proizvodima bez glutena i bez alergena, na kojoj se nalaze proizvodi linije Free from i mnogi drugi namenski proizvodi koji se nalaze u posebnom kutku Lidl marketa.

Uživajte u pripremi recepata bez alergena i šaljite nam vaše predloge na info@alergijaija.com ili nas tagujte koristeći tagove: #hranapodlupom #alergijaija !

Share

You may also like...