Recept meseca bez alergena: Prolećna čorbica bez alergena

prolećna čorbica bez alergena

Čorbice i potaži često mogu od alergena sadržati mlečne proizvode, pa čak i jaja, kako po originalnom receptu, ali i u svrsi poboljšanja ukusa, naročito u restoranima. Zbog toga smo kao recept meseca, a u susret proleću i bogatoj ponudi povrća, izabrali čorbicu bez alergena, od brokolija, karfiola i šargarepe.

Takođe, namera predstavljanja ovog recepta jeste ta da ukažemo na to da svako jelo može biti bez alergena i da svako može pripremiti isto tako ukusno jelo bez alergena uz pomoć ili zamenskih namirnica ili dodataka koji će doprineti punoći ukusa.

Sve namirnice bez alergena za rubriku Recept meseca” nabavili smo u LIDL marketu i sa zadovoljstvom možemo da istaknemo da ova kompanija osluškuje i našu ciljnu grupu omogućavajući nam bogat asortiman proizvoda bez alergena, sa adekvatnim deklaracijama. 

Prolećna čorbica bez alergena

Sastav:

  • Mešavina povrća (brokoli, karfiol, šergarepa)
  • so
  • biber
  • maslinovo ulje
  • balzamiko sirće
  • semenke bundeve
  • karamelizovani luk
  • kurkuma
  • peršun

Priprema:

Skuvati povrće u vodi začinjenoj sa solju, biberom, kurkumom. Nakon dvadesetak minuta štapnim mikserom ispasirati povrće, dodati peršun, biber, karamelizovani luk, balzamiko sirće i semenke bundeve. Tajna ove čorbice je u karamelizovanom luku i semenkama bundeve, a kašika balzamika sirćeta u savršenoj meri daje svežinu i upotpunjuje ukus ove čorbice. Probajte ovu kombinaciju čorbice bez 8 najčešćih alergena i javite nam utiske!


Ovaj recept je deo projekta Hrana pod lupom, kojim zajednica pacijenata sa nutritivnim alergijama i intolerancijama, zagovara adekvatno deklarisanje namirnica, radi lakše, jednostavnije, finansijski manje opterećenije, dostupnije i učestalije primene ishrane bez alergena, sa osvrtom na ishranu u kući i van kuće, u restoranima, pekarama, sladoledžinicama, itd., a naročito sa fokusom na ustanove u kojima borave deca i mladi, u cilju poboljšanja kvaliteta života osoba sa alergijama i intolerancijama i njihovijh porodica, a sve vreme razvijajući svest u društvu o različitostima u ishrani.

Uz pomoć i podršku kompanije Lidl, naše udruženje Alergija i ja, će u narednom periodu u rubrici Recept meseca, postavljati jednostavne i brze recepte koje svaka osoba, bez obzira na iskustvo u pripremi obroka bez alergena može da napravi.

Proizvodi koji se nalaze u ponudi Lidl marketa su dekalrisani na adekvatan način, sa precizno i jasno navedenim sastojcima i potencijalnim alergenima. Takođe, ono što je osobe sa alergijama i intolerancijama obradovalo je proširenje asortimana bezglutenskih i bezalergenih proizvoda i posebno izdvojene police sa proizvodima bez glutena i bez alergena, na kojoj se nalaze proizvodi linije Free from i mnogi drugi namenski proizvodi koji se nalaze u posebnom kutku Lidl marketa.

Uživajte u pripremi recepata bez alergena i šaljite nam vaše predloge na info@alergijaija.com ili nas tagujte koristeći tagove: #hranapodlupom #alergijaija !

Share

You may also like...