Prevencija alergijskih simptoma u 20 koraka

prevencija alergija

Prevencija i pridržavanje terapije koju je preporučio lekar od ključnog su značaja za kontrolu primarnih i sekundarnih simptoma kod svih atopijskih oboljenja, kao i sprečavanje daljeg razvijanja simptoma alergija i atopijskog marša.

Šta je atopijski marš?

Atopijski marš podrazumeva pojavu prvih simptoma alergija u prve dve godine života, kao što su nutritivne alergije i atopijski dermatitis, zatim, nakon nekoliko godina i alergijski rinitis koji može rezultirati u alergijsku astmu. Naravno, scenario nije uvek ovakav i uz adekvatnu terapiju i profilaksu, alergijski marš se može zaustaviti.

Koje bolesti spadaju u alergijska oboljenja?

 1. Atopijski dermatitis
 2. Nutritivne alergije
 3. Alergijski rinitis
 4. Alergijski konjuktivitis
 5. Alergijska astma

 Koji su prvi koraci koji svaki pacijent treba da uradi?

 1. Ukoliko i sami znate koji alergen izaziva reakciju – odmah prekinuti izlaganje istom.
 2. Nakon pojave prvih simptoma preporučuje se odlazak kod alergologa, (po potrebi i dermatovenerologa, otorinolaringologa, pulmologa, dijetologa) i obavljanje preporučenih dijagnostičkih testova za alergije.
 3. Pridržavati se preventivnih mera i aktivnosti i preporučene terapije od stručnog lica.
 4. Redovno se javljati na kontrole kako bi se po potrebi korigovala terapija ili preporučila imunoterapija.

Prevencija alergija

Koje preventivne mere i aktivnosti treba sprovoditi?

 1. Pratiti kalendar alergija i prognozeo prisustvu polena u vazduhu.
 2. Ukoliko imate alergijske reakcije na polen smanjite boravak na otvorenom, naročito pri nižim temperaturama kada je koncentracija polena visoka.
 3. Adekvatno birajte mesta za rekreaciju i odmor.
 4. Sprovodite redovnu higijenu u domaćinstvu i ukoliko je to moguće izbacite tepihe, zavese i suvišan tekstil.
 5. Usisavajte češće i to usisivačima sa HEPA filterima.
 6. Redovno brišite prašinu sa drvenih površina.
 7. Perite posteljinu jednom nedeljno na 60 stepeni.
 8. Minimum jednom mesečno perite filtere klima uređaja (ne zaboravite na automobil).
 9. Koristite prečišćivače vazduha sa odgovarajućim filterima.
 10. Ne sušiti odeću napolju kada je visoka polenizacija ili na radijatorima.
 11. Zatvorite prozore tokom noći i kada je period koncentracije polena u vazduhu najveći. Prostorije provetravajte u popodnevnim satima i kada je temperatura vazduha u toku dana najviša.
 12. Perite kosu i telo odmah nakon boravka na otvorenom i svakodnevno menjajte garderobu kada je polenizacija visoka.
 13. Svakodnevno vodite računa o higijeni kućnih ljubimaca i mesta gde oni borave. Po dolasku iz šetnje obavezno blago sperite dlaku i šapice pasa ili svakodnevno čistite vlažnim maramicama dlaku mačke na koju se alergeni mogu zalepiti.
 14. Koristite savremene proizvode, kao što su npr. neutralizatori alergena i antialergijske navlake za dušeke i jastuke.
 15. Zatvarajte prozore u automobilu kada je polenizacija visoka i vodite računa o higijeni svog automobile, naročito tekstilnih površina.
 16. Koristite nazalne vodene rastvore (fiziološki rastvor ili morska voda) više puta dnevno zbog ispiranja nosnih površina i sprečavanja skladištenja alergena.
 17. Često ispirajte oči vodom ukoliko imate kontaktne ili inhalatorne alergije.Ukoliko imate alergiju na polen, napolju nosite naočare koje će smanjiti kontaminaciju alergenima.
 18. Redovno koristite preporučenu terapiju lekara specijaliste.
 19. Veze između alergija i suplementacija se još uvek ne računaju kao zvanične preporuke alergologa, ali mnoga istraživanja i lična iskustva pacijenata, pokazala su značajno smanjenje simtpoma prilikom korišćenja: cinka, vitamina D, Omega masnih kiselina i probiotika.
 20. Ukoliko imate suvu kožu i skloni ste atopijskom ekcemu – nosite svetlu, pamučnu odeću, koristite uljane kupke ili sindete za tuširanje, a hidrantne kreme koristite ujutru, pre i nakon kontakta sa iritantima i alergenima, uveče, 3 minuta nakon kontakta sa vodom.
Share

You may also like...