Kako organizovati uskršnju trpezu bez jaja – kada u porodici imate osobu sa alergijom na jaja?

uskrs bez jaja

Pogača, kuglof, ruska salata, torta, gibanica, keks… Skoro svaki tradicionalni recept za prazničnu trpezu sadrži jaja kao glavni sastojak, a tek uskršnja praznična trpeza! Međutim, danas je alergija na jaje dosta prisutna i to najčešće kod dece, a znamo da se deca uvek najviše raduju praznicima i kolačima. Zato danas pričamo o uskršnjoj trpezi koja će obradovati svako dete, jer nije praznik ako ne mogu svi da uživaju u njemu, zar ne?

S obzirom da su farbana jaja važan deo proslave Uskrsa, najvažnije je sve organizovati tako da deca i odrasli koji su alergični na jaje budu bezbedni.

Alergija za stolom

Kod visoke alergije na jaja, osobe mogu da reaguju u samom dodiru kože sa jajetom ili čak udisanjem vazduha u prostoriji u kojoj se ljušte ili jedu jaja. U takvim slučajevima važno je da svi znaju da može doći do gušenja i teške alergijske reakcije – anafilakse koja zahteva hitnu primenu adrenalina i lekarsku intervenciju. Tako da kod anafilaktičke alergije na jaje, nije moguće praviti kompromise i u takvim slučajevima treba izbegavati konzumiranje jaja u prostoriji u kojoj borave i osobe sa alergijom na jaje.

O alergijama na hranu je važno pričati. Gde god da proslavljate Uskrs, bilo da idete u goste ili sve vi domaćin, obavestiti sve prisutne da postoji neko ko je alergičan na jaje i koji problemi mogu da nastanu ukoliko svi ne obrate pažnju.

Kako da se svi osećaju dobrodošli?

Danas imamo mnogo izbora i to nam u ovoj priči daje mogućnost da napravimo lepu prazničnu trpezu bez jaja. Nisu nam potrebna prava jaja da bismo imali korpicu sa šarenim jajima. Tu su danas jaja od stiropora, plastike, drvena jaja, a za ukrašavanje pregršt maštovitih ideja, od dekupaža, preko origamija, do cirkona, lakova za nokte, gotovih nalepnica i „odelaca“ za „jaja“. Svako ko ima dete predškolskog uzrasta zna za ove trikove, a uticaj sa zapada je već dosta prisutan, pa se i kod nas mogu naći čokoladna jaja, bombone u obliku jaja, čokoladne zeke, pilići i ostale đakonije koje će na opšte zadovoljstvo sve dece dobro zameniti prava jaja.

Zvuči nemoguće kada prvi put čujete da skoro pa svako jelo može da se napravi bez jaja, čak i torta i gibanica. Možete li da zamislite da jaje u receptu možete zameniti sa čak 17 namirnica! Da, dobro ste čuli. Pored toga postoje i kupovne mešavine koje menjaju jaja u receptu, a prošle godine se jedna takva gotova smesa koja menja jaja pojavila i kod nas na tržištu zahvaljujući brendu dmBio.

Kako spremati bez jaja?

Pored gotove dmBio smese koju možete koristiti po uputstvu sa kutije kada treba da zamenite jaje u receptu, ima još mnogo načina da zaobiđete upotrebu jaja u kuhinji.

Čia i laneno seme sameljete i potopite u malo vode, već posle 10 minuta dobijate zamenu za jaje koju je najbolje koristiti u receptima kojima je potrebno vezivanje, na primer u kolačima, hlebu, palačinkama.

Pire od banane, avokada ili bundeve najčešće se koristi u receptima kojima je potrebna vlaga i vezivanje – u kolačima, mafinima, browniesima, hlebu. Istu fukciju imaju i kisela voda i jogurt.

Pire od jabuka ili tikvica najčešće se upotrebljava kao zamena za jaje u jelima kojima kao što su kolači, mafini, hleb i torte.

Akvafaba (voda u kojoj su se kuvale leblebije, pasulj ili grašak) je najsavršenija zamena za jaja u receptima u kojima je potrebno vezivanje, pena, zgušnjavanje, jer veoma podseća na belance pa će krem, puslice, makaronsi, biskvitna testa lepo ispasti.

Ksantan guma, guar guma, gustin, soda bikarbona, prašak za pecivo su zamene koje je najbolje upotrebljavati u receptima u kojima je potrebno zameniti maksimum do 2 jaja, kaon a primer u proji ili palačinkama.

Najvažnije od svega je da radost praznika ne izostane, jer hrana samo upotpunjuje druženje. Kada akcenat stavimo na sam smisao Uskrsa i na radosno okupljanje dragih ljudi, niko neće primetiti ako na trpezi i nešto izostane. Svako dete sa alergijom na jaja ćete ohrabriti ako mu kažete da time što ne jede jaja, pomaže da se rode mali, žuti pilići. Srećan Uskrs!


Važno:
Uvek proverite tačan sastav proizvoda na deklaraciji, posebno vodeći računa o sastojcima koji mogu da izazovu alergije ili intolerancije. Ovaj sadržaj je kreativnog i edukativnog karaktera, za individualna ograničenja u ishrani, pažljivo čitajte deklaracije.


Ovaj tekst je deo projekta Hrana pod lupom kojim naše udruženje Alergija i ja želi da skrene pažnju na probleme osoba sa različitim ograničenjima u ishrani (nutritivnim alergijama i intoleracijama), na adekvatno deklarisanje namirnica, na izbor namirnica kako bi olakšalo kupovinu i pripremu hrane bez alergena.

hrana pod lupom

Share

You may also like...