Kako alergije mogu uticati na oralno zdravlje?

alergije i oralno zdravlje

Sezona alergija počinje, izazivajući različite tegobe poput svraba, suzenja očiju, kijanja i curenja nosa. Osim ovih uobičajenih tegoba, sezonske alergije mogu da imaju negativan uticaj i na oralno zdravlje. U ovom tekstu bavimo se uticajem sezonskih alergija na zdravlje zuba i usta, kao i preporukama kako smanjiti njihov negativan uticaj.

Suva usta

Alergije mogu izazvati suva usta, koja se javljaju kada usta proizvode manje pljuvačke. Kada dođe u kontakt s alergenom, imunološki sistem oslobađa histamin i druge substance koje mogu dovesti do upale i oticanja u telu, uključujući usta, a veoma često utiču negativno na pljuvačne žlezde. Kada se ne luči dovoljno pljuvačke u ovim žlezdama, može doći do čitavog niza problema, a prvi među njima je svakako pojava sindroma suvih usta. Uloga pljuvačka je da  pomaže u ispiranju bakterija i ostataka hrane u ustima, tako da smanjenje pljuvačke može dovesti do povećanog rizika od karijesa i bolesti desni. Pored ovoga, mogu se javiti i otežano gutanje, žvakanje hrane i problemi sa varenjem, kao i promenjen ukus hrane.

Disanje na usta 

Veoma često, osobe sklone sezonskim alergijama kao jedan od osnovnih simptoma imaju zapušen nos. Samim tim, osoba počinje da diše na usta što na više načina može da utiče na zdravlje zuba.  Pre svega, usta se znatno brze suše i dovode do sindroma suvih usta, koji sa sobom nosi rizike koje smo nešto ranije objasnili. Osim toga, kao posledica disanja na usta mogu se javiti bele fleke na zubima, takođe izazvane nedostatkom tečnosti. Do ovoga posebno često dolazi tokom noći, kada čovek manje guta i ne žvaće, pa se pljuvačka luči još manje nego u toku dana.

Upala

Alergijske reakcije mogu izazvati upalu u celom telu, uključujući i usta. Ovi upalni procesi u ustima najčešće se manifestuju kao blage upale desni, čiji je osnovni simptom krvarenje nakon pranja zuba. Ipak, ako se ne leče, blaga upala desni može uznapredovati, stvarajući ozbiljne probleme poput parodontalne bolesti, povlačenja desni i erozije zuba. Ova stanja, ako se na adekvatan način ne tretiraju, mogu dovesti do gubitka zuba. Ovo je jedan od najčešćih uzroka gubitka zuba.

Lekovi 

Lekovi protiv alergija, a pre svega antihistaminici, kao jednu od čestih neželjenih dejstva mogu dovesti do pojave suvih usta. Osim što je ovo stanje neprijatno, povećava rizik od nakupljanja zubnog plaka, kamenca i karijesa, kao i pojave upalnih procesa mekih tkiva.

Loš zadah

Loš zadah kao posledica alergije je prilično česta pojava. Iako neprijatan zadah sam po sebi nije opasan i neće dovesti do propadanja zuba, može stvoriti veliku nelagodu i osećaj nesigurnosti. Disanje na usta, suva usta i nakupljanje bakterija doprineće pojavi neprijatnog zadaha. Srećom, dobrom higijenom i korišćenjem tečnosti za ispiranje usta, neprijatan zadah koji nastaje kao posledica alergija može se relativno lako rešiti. Važno je napomenuti da uvek treba birati tečnosti za ispiranje bez alkohola, budući da alkohol doprinosi pojavi više puta pomenutih suvih usta.

Kako poboljšati oralno zdravlje tokom sezone alergija?

Pre svega, važno je da osoba ostane hidrirana, da konzumira dovoljno tečnosti tokom dana i spreči pojavu suvih usta. Na ovaj način smanjiće se količina bakterija i kiseline u ustima, i poboljšati uklanjanje ostataka hrane

Smanjena konzumacija alkohola i pića sa kofeinom dodatno će doprineti smanjenju rizika od pojave ovog stanja.

Osim toga, ispiranje usta slanim rastvorom pripremljenim od jedne kafene kašike soli u čaši vode, može biti veoma korisno u unapređenju oralnog zdravlja, ali i smanjenju simptoma alergije. Održavanje dobre oralne higijene, što podrazumeva pranje zuba dva puta dnevno i korišćenje zubnog konca najmanje jednom dnevno, osnova je dobrog oralnog zdravlja i glavni način prevencije bolesti zuba i desni.

alergije i oralno zdravlje

 

 

Share

You may also like...