100 besplatnih pregleda za pacijente sa atopijskim ekcemom

100 besplatnih pregleda

Atopijski ekcem se često se definiše kao „stanje kože“, a umesto toga zahteva multidisciplinarni pristup.  Iz tog razloga, kampanja 2023.godine povodom Svetskog dana atopijskog ekcema je globalni poziv za pažnju i empatiju prema onima koji svakodnevno žive sa atopijskim dermatitisom, donoseći u centar osećanja pacijenata i apelujući na osetljivost publike.

Pored kampanje širenja svesti i boljeg razumevanja ovog kožnog oboljenja, kao i brojnih aktivnosti koje naše udruženje organizuje, tradicionalno obezbeđujemo besplatne preglede lekara specijalista. Uz podršku naših prijatelja iz @stetoskop.info organizovaćemo besplatne dermatološke preglede za sve pacijente sa atopijskim ekcemom širom naše zemlje.

  • 100 besplatnih pregleda širom Srbije za pacijente sa atopijskim ekcemom uz podršku Stetoskop platforme.

Možete rezervisati vaš besplatni dermatološki pregled na ovom LINKU.

Svako može da se pridruži Nacionalnom udruženju Alergija I ja, GlobalSkin, EFA, GAAPP i rastućoj globalnoj zajednici kako bi osnažili mlade ljude sa atopijskim ekcemom i podstakli zdravstvene sisteme da se pozabave čitavim spektrom uticaja atopijskog ekcema. Ove godine dobili smo podršku Ministarstva zdravlja republike Srbije, dok je kompanija Eucerin generalni pokrovitelj i ovog Medjunarodnog dana atopijskog ekcema koji već petu godinu obeležavamo u našoj zemlji kao ambasadori naših krovnih organizacija.

Ovom prilikom pozivamo i druge ordinacije da nam se pridruże u akciji i omoguće besplatne preglede tokom septembra i oktobra meseca.


Više o uticaju atopijskog ekcema na svakodnevni život pacijenta

Pacijentima sa atopijskim ekcemom su neophodne svakodnevna nega koja ublažava simptome i adekvatna terapija. Atopijski ekcem kod dece i odraslih utiče na psihosocijalno funkcionisanje, stvaranje osećaja bespomoćnosti u suočavanju sa svakodnevnim izazovima. Uz to, atopijski ekcem može zahtevati odsustvovanje s posla ili smanjenje radne produktivnosti odraslih pacijenata, odnosno roditelja obolele dece. Briga o detetu sa atopijskim ekcemom može uticati na građenje ličnih odnosa, smanjenje psihosocijalnog funkcionisanja, može uticati na smanjenje sna članovima porodice i osećaja bespomoćnosti u suočavanju sa svakodnevnim patnjama deteta.

Atopijski dermatitis je zahtevna bolest i pogađa pacijente na mnogo teži način nego što se misli. Osobe koje žive sa atopijskim ekcemom svakodnevno se suočavaju sa uticajem koji bolest ima na njihove živote, a koji je mnogo dublji od onoga što se dešava na njihovoj koži. Intenzivan i uporan svrab atopijskog ekcema je jedan od najtežih simptoma koji vodi ka stresu, skraćenom periodu sna, razdražljivosti, stigmi i dugotrajnom bolu. Ova bolest gotovo uvek umanjuje kvalitet života, utiče na mentalno zdravlje i vodi ka razvoju drugih bolesti, infekcija i atopijskih oboljenja.

Atopijski ekcem bolest utiče na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života pacijenata na sledeći način: pacijenti sa ekcemom svoj svakodnevni život moraju stalno da prilagođavaju različitim situacijama, kako bi izbegli dodatne iritacije na koži, pažljivo birajući uobičajene aktivnosti, kao što su kuvanje, bavljenje sportom, uživanje u slobodnom vremenu ili hobijima, jer atopična koža zahteva posebnu pripremu kako se simptomi ne bi pogoršali. Uobičajena roba široke potrošnje, kao što su kozmetički i higijenski proizvodi, posteljina ili odeća, takođe su deo njihovih preventivnih strategija, što dovodi do značajnih dodatnih troškova. Troškovi pružanja potrebne nege obolelom su suviše visoki: evropski pacijenti s teškim atopijskim ekcemom troše u proseku 1300 € godišnje, a troškovi kod nas u zemlji i premašuju ovaj iznos.

Hvala Stetoskop na podršci i pomoći prilikom organizovanju petog Međunarodnog dana atopijskog ekcema.

stetoskop

Share

You may also like...