Alergija na hranu je više od dijagnoze: prelazak iz života u strah i u potpunu slobodu u ishrani

dr douglas jones

Dr Daglas H. Džons (Douglas H. Jones), doktor medicine, direktor Immunity Group Australia – Imuniti Group Australija

U 15 godina kliničke prakse kao alergolog i klinički imunolog u SAD-u, služio sam hiljadama porodica s alergijama na hranu koje su živele u strahu, izolaciji i frustraciji. Među tim pacijentima, bilo je preko 40 australijske dece čiji je život zanavek promenjen nakon što su završili naš program u Juti. Vreme je da Ameriku približimo Australiji u oblasti dijagnostike alergija na hranu i najboljim metodama primene istraživanja kako bismo prešli iz života straha u potpunu slobodu u ishrani. Ali, šta se obično dešava porodicama s alergijama na hranu nakon dijagnoze, bili oni u Australiji ili u inostranstvu?

Više od dijagnoze: stanje koje menja život

Kada lekar dijagnostikuje alergiju na hranu pacijentu, obično će provesti nekoliko minuta objašnjavajući dijagnozu, mere strogog izbegavanja i upotrebu epinefrina u slučaju izloženosti i reakcije. Mogu pružiti nekoliko uputstava o čitanju deklaracija, kako koristiti epinefrin i plan za hitne situacije. Odgovoriće na nekoliko pitanja i potom preći na sledećeg pacijenta. Ali, šta se upravo desilo pacijentu i njihovoj porodici? Njihov ceo život se promenio! Svaka sekunda svakog dana se promenila. Alergija na hranu je više od dijagnoze, to je život i način života. Šta možemo uraditi po tom pitanju kao lekari praktičari?

Studije o alergijama na hranu

Kada razmatramo studije o alergijama na hranu, posebno studije o lečenju alergija na hranu, fokusiraju se na posete hitnoj pomoći i upotrebu epinefrina. Podseća me na pandemiju COVID kada su svi mediji bili usmereni na broj pozitivnih testova, hospitalizacije, smrtne slučajeve i broj vakcinisanih. Veoma malo informacija je deljeno o tome koliko ljudi se oporavilo, šta možemo uraditi da optimizujemo naš imunitet i kakav je uticaj restrikcija na naše mentalno, emocionalno, fizičko i finansijsko blagostanje? Šta je sa propuštenim životnim događajima?

Moja radikalna promena u pristupima alergijama na hranu

Nova porodica je došla u moje prostorije Roki Mauntin Alergi Centra 2008. godine posle što su čuli vesti o novodijagnostikovanim alergijama na hranu njihovog deteta. “Šta ću hraniti svoju decu”, upitala je majka drhtavim glasom, s očima koje su molile za odgovor. Nisam imao odgovor. Nakon što je ova porodica napustila moju ordinaciju u suzama, znao sam da nešto mora biti učinjeno da se porodicama s alergijama na hranu dađe nada i pruže im opcije i rešenja. Ovo je bio početak mog novog pristupa alergijama na hranu, koji kombinuje pristup zdravlju creva sa oralnom imunoterapijom. Nakon godina rada s porodicama koje imaju alergije na hranu, saradnje sa specijalistima širom sveta i primene perspektive stečene kroz moje zdravstvene probleme, razvio sam integrativni i individualizovani pristup nepoželjnim reakcijama na hranu – što je rezultovalo potpunom slobodom u ishrani za hiljade pacijenata, uključujući mnoge Australijance koji su žrtvovali mnoge stvari za pristup koji nije bio dostupan u njihovoj zemlji. Moj najmlađi pacijent koji je postigao slobodu u ishrani imao je samo 9 meseci, a najstariji 65! Nikada niste previše stari da prevaziđete svoju alergiju na hranu.

Značaj Mikrobioma

Osnovni imunitet i mikrobiom igraju ogromnu ulogu u upravljanju alergijama na hranu. Neverovatno je videti porodice kako prevazilaze život straha, izolacije i frustracije i žive ga u svom punom potencijalu. Kada mladi odrasli i deca postignu potpunu slobodu u ishrani, oni su samopouzdaniji, učestvuju u širokom spektru sportskih i rekreativnih aktivnosti kojima se ranije nisu usudili pristupiti. Nadam se da ću sa svojim kliničkim i istraživačkim iskustvom i stručnošću moći da proširim razgovor u Australiji i globalno na temu alergija na hranu. Najvažnija poruka koju imam za sve porodice s alergijama na hranu: na kraju tunela postoji svetlo i nada, ali morate raditi na zdravlju svojih creva i optimizaciji imuniteta kako biste pripremili svoje telo za promenu.


Prevela Dr Nina Markovic Khaze sa:

https://www.freefromallergyshow.com/food-allergy-is-more-than-a-diagnosis-transitioning-from-a-life-of-fear-to-full-food-freedom/

 

Share

You may also like...