Kada hrana neobjašnjivo ostane zaglavljena – eozonofilima uzrokovano oboljenje

eozonofilni ezofagitis

Bolesti uzrokovane eozinofilima su medicinska stanja u kojima dolazi do prekomerne akumulacije eozinofila, specifičnog tipa belih krvnih ćelija, u određenim organima ili tkivima. Ove bolesti mogu biti posledica inflamatornih procesa i mogu zahvatiti različite sisteme organa.

Sličnost između alergijskih bolesti i bolesti uzrokovanih eozinofilima leži u činjenici da oba stanja mogu izazvati simptome kao što su upala, svrab, osip, otežano disanje i promene u tkivima ili organima. Oba tipa bolesti takođe mogu zahtevati specifične dijagnostičke testove kako bi se postavila tačna dijagnoza. Međutim, bitna razlika je u uzrocima ovih stanja, pri čemu alergijske bolesti proizilaze iz preosetljivosti na alergene, dok bolesti uzrokovane eozinofilima obuhvataju akumulaciju eozinofila u tkivu, što može biti posledica različitih inflamatornih procesa.

U ovoj ličnoj priči saznaćete više o eozonofilnom ezofagitisu, kompleksnoj i relativno novoj gastrointestinalnoj bolest koja privlači sve veću pažnju medicinske zajednice. Ova stanje karakteriše upala i akumulacija eozinofila, posebnog tipa belih krvnih ćelija, u sluznici jednjaka. Eozinofili su normalno prisutni u malim količinama u gastrointestinalnom traktu, ali u slučaju EE, njihova prekomerna prisutnost izaziva različite simptome i oštećenje jednjaka.

Pročitajte Teodorinu priču, koje simptome je imala i kako je otkrila šta se dešava sa njenim organizmom.


Imam 35 godina i dijagnostifikovan mi je eozinofilni ezofagitis. Od kad pamtim imam problema sa zaglavljivanjem zalogaja u grudima, zagrcnem se čak i vodom, tabletu nikako ne mogu da progutam… Takođe oduvek imam problema sa jakom gorušicom koja se tokom dve trudnoće pogoršala do te mere da 9 meseci nisam mogla da spavam ležeći, već sam morala da se smestim u sedeći položaj. Što sam starija taj problem je sve učestaliji, do te mere da mi zalogaj zastane u grudima i probada me oštra bol, ne mogu da udahnem, pokušavam da ga proguram vodom, ali voda se vraća. Dešava se da se ispovraćam i na taj način izbacim zaglavljeni zalogaj, a nekada uspem i da ga posle 5 – 10 minuta proteram vodom, međutim to je izrazito bolno.

Poslednjih par meseci se stanje pogoršalo tako da se ova situacija dešavala kada god uzmem zalogaj hrane.  Osim ovih simptoma imam problema sa otežanim disanjem koje je takođe povezano sa EoE. Profesor Tomica Milosavljević mi je uradio gastroskopiju i dao mi je da pored eliminacione dijete, pijem Jorvezu 2mg dnevno i Gastroprazol 20mg, pa da nakon 3 meseca ponovo radimo kontrolnu gastroskopiju.

Moji simptomi postoje dugi niz godina, ali sve do skoro nisam imala tačnu dijagnozu. Nadam se da će ovaj tekst pomoći nekome, jer znam koliko je meni značilo da čujem da još neko ima iste simptome kao ja i da nisam jedina.

Osetila sam ogromno olakšanje kada sam shvatila da problem sa disanjem koji mi itekako utiče na kvalitet života, nije uzrokovan nekim problemom sa srcem već je povezan sa drugim problemom, upravo sa eozinofilnim ezofagitisom.

Na žalost, provela sam godine sa ovim simptomima, trpeći bol i ne znajući da donekle mogu da ih izbegnem. Da, eozinofilni ezofagitis je hronična bolest, ali uz adekvatnu terapiju i još više pravilnu ishranu, simptomi se mogu znatno smanjiti i možete živeti kvalitetnije.

Ja obožavam da kuvam i još više da jedem, mislila sam da će mi izbacivanje određenih namirnica iz ishrane teže pasti, međutim uz malo kreative i volje možete pripremiti svašta zanimljivo za svačiji ukus i zaista uživati u hrani. Ono što je meni predlozeno kao ishrana jeste da izbacim alergene, a to su gluten, pšenica, morski plodovi, školjke, soja, kikiriki, koštunjavo voće, mlečni proizvodi i jaja. Pored ovih namirnica meni lično veliki problem prave banana i patlidžan.

Predlog je ne jesti nista vruće, niti hladno i ne jesti 3 sata pre nego što odete na spavanje. Dugo žvakati i uzimati sitnije zalogaje.

Moj savet je da pronadjete doktora kojem verujete, da osluškujete svoje telo i izbacite sve iz ishrane što vam smeta. Naravno, što manje da se stresirate i da ušivate u životu!


Piše: Teodora

Share

You may also like...