COP28: klimatska kriza je zdravstvena kriza koja zahteva sveobuhvatnu akciju, kažu naučne, medicinske, zdravstvene organizacije i stručnjaci koji zastupaju pacijente

klimatske promene

COP28: klimatska kriza je zdravstvena kriza koja zahteva sveobuhvatnu akciju, kažu naučne, medicinske, zdravstvene organizacije i stručnjaci koji zastupaju pacijente

29. novembar 2023

„Klimatska kriza je zdravstvena kriza.”

Grupa od više od 60 medicinskih, javnozdravstvenih i naučnih društava, organizacija koje predstavljaju pacijente i stručnjaka pozvala je donosioce odluka na 28. Konferenciji stranaka UNFCCC-a (COP28) da daju prioritet akcijama za ublažavanje, ali i prilagođavanje zdravstvenih efekata klimatskih promena, da pripremi društva i zajednice za „mnogo složeniju budućnost“.

Organizacije su pozvale na sveobuhvatnu akciju u zajedničkoj izjavi koju su pokrenuli Evropsko respiratorno društvo (ERS) i Evropska fondacija za pluća (ELF) i objavljena je uoči COP28.

Nacionalno udruženje Alergija i ja jedna je od mnogih evropskih organizacija koje su se pridružile i potpisale ovu izjavu.

U saopštenju se naglašava da su klimatske promene globalna pretnja koja zahteva hitnu akciju, dok se vladama širom sveta naglašava da one predstavljaju značajnu priliku za javnozdravstvenu politiku za one koji su spremni da deluju.

Klimatske promene imaju sve veći uticaj na zdravlje. Ovo uključuje, ali nije ograničeno na:

  • Očekuje se da će do 2050. klimatske promene izazvati najmanje 250.000 smrtnih slučajeva svake godine.
  • Pored direktnih uticaja koji proizilaze iz ekstremnih vremenskih prilika, klimatske promene imaju indirektan uticaj kroz promene u obrascima izloženosti aeroalergenima, kvalitetu vazduha, šumskim požarima i prenosivosti bolesti koje se prenose vektorima i vodom.
  • Zbog pogoršanja kvaliteta vazduha i povećanja temperature, klimatske promene pogoršavaju respiratorna zdravstvena stanja kao što su astma i HOBP.
  • Klimatske promene nesrazmerno utiču na ranjive i marginalizovane zajednice i pogoršavaju postojeće zdravstvene probleme.

Izjava se takođe poziva na Lancet Countdovn Izveštaj za 2022. godinu, koji ističe da ublažavanje klimatskih promena i prilagođavanje  takođe mogu biti „najveća prilika za javnozdravstvenu politiku veka“ – ako se zdravlje, blagostanje i pravičnost stave u srce ublažavanja klimatskih promena. i planove adaptacije.

ERS na COP28 predstavljaće profesorka Zorana Jovanović Andersen, predsednica Komiteta za životnu sredinu i zdravlje ERS. Prof. Andersen je rekao:

Klimatska kriza je globalna zdravstvena kriza; radnja za njeno ublažavanje i prilagođavanje njenom uticaju mora biti hitna.”

Povećanje učestalosti i ozbiljnosti ekstremnih vremenskih događaja, izazvanih klimatskim promenama, već ima razorne posledice širom sveta. Ubrzavanje globalnog zagrevanja i loš kvalitet vazduha pogoršavaju brojna zdravstvena stanja, uključujući respiratorne bolesti kao što su astma ili HOBP; takođe povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.”

„Međutim, razorna promena i uticaj koji klimatske promene i dalje donose na našu planetu i na globalno javno zdravlje takođe predstavljaju priliku. Vlade, vlasti i kreatori politike imaju priliku da razviju politike javnog zdravlja i da motivišu građane, zdravstvene radnike, istraživače i političke subjekte.”

„Prilika je tu da se iskoristi, a zdravstvena zajednica je spremna da podrži one koji su voljni da deluju u ovoj globalnoj krizi.”


Sve organizacije ili grupe koje žele da podrže ovu izjavu treba da se obrate Evropskom respiratornom društvu kako bi njihovo ime i logo bili istaknuti.

Izjavu i potpisnike izjave možete pročitati na ovom LINKU.

Share

You may also like...