Alergije na hranu na slavskoj trpezi

alergije na hranu i slavska trpeza

Alergije na hranu mogu biti izazovne, naročito tokom slava, gde je čitav događaj orijentisan upravo na hranu, ali uz dobru komunikaciju i pripremu – svi mogu uživati, bez ikakve razlike i ograničenja u izboru namirnica. Razumevanje alergija na hranu je ključno za osiguravanje bezbednosti i uživanja svih gostiju tokom ovih posebnih događaja.

Najčešći alergeni na slavskim trpezama

Pšenica je čest sastojak u mnogim jelima – pogača, testenine, hleb, kolači. Zamene za pšenicu, poput raži, spelte ili heljde, mogu se koristiti u pripremi hrane kako bi se izbegla reakcija kod osoba alergičnih na pšenicu. Sa druge strane, osobe sa intolerancijom, odnosno i celijakijom, moraju u potpunosti izbegavati (i u tragovima) sve proizvode koje su kontaminirale sa glutenom, tako da izbor svih namirnica (pa i začina) mora biti pažljivo prilagođen za osobe sa celijakijom.

Jaja su takođe čest sastojak u mnogim receptima, od kolača do sosova. Postoji mnogo zamena za jaja, kao što su banana, jabuka ili mlevenih lanenih semenki, koje mogu poslužiti kao alternativa za pripremu jela bez jaja, ali one se moraju pažljivo prilagođavati receptima.

Mleko i mlečni proizvodi kao što su sir, jogurt ili pavlaka, često su ključni u pripremi mnogih jela. Postoje mnoge alternative za mleko, poput ovsenog, pirinčanog, bademovog ili sojinog mleka, koja se mogu koristiti u pripremi hrane za one koji su alergični na mleko.

Orašasti plodovi, poput oraha, lešnika ili badema, mogu se naći u mnogim jelima, od salata do kolača. Iako ne spada u grupu ovoh namirnica, posebno treba obratiti pažnju i na kikiriki. Sve ove namirnice mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije, pa je bitno obratiti posebnu pažnju prilikom pripreme hrane i informisati goste o sadržaju jela.

Riba i morski plodovi, kao što su škampi ili lignje, često su prisutni na trpezama tokom slavlja. Alergije na ove namirnice mogu biti ozbiljne. Stoga, važno je da se hrana priprema odvojeno kako bi se izbegle kontaminacije, a informisanje gostiju o prisutnosti ovih sastojaka je ključno radi njihove bezbednosti.

Na šta posebno treba obratiti pažnju kod posnih i kod mrsnih slava?

Kod posnih slava, gde se hrana priprema bez životinjskih proizvoda, treba obratiti pažnju na orašaste plodove, kao što su orasi i lešnici, te – kikirkiki, zatim na morske plodove kod jela kao što su riba ili školjke. Orašasti plodovi i kikiriki mogu biti dosta zastupljeni u jelima poput posnih kolača ili salata, te je neophodno osigurati da se jela bezbedno pripremaju za one koji su alergični na ove sastojke.

S druge strane, kod mrsnih slava, gde su jaja, meso i proizvodi od mleka česti, alergije na proteine iz mesa (poput govedine ili piletine) i mlečne proizvode (kao što su mleko, sir ili jogurt) zahtevaju posebnu pažnju.  Jaja, meso, mleko, sir, jogurt – mogu značajno ograničiti izbor hrane za goste sa alergijama na ove grupe namirnica.

Koje mere bezbednosti hrane treba preduzeti?

Posvećenost pripremi hrane kada se radi o alergijama i intoleranciji u hrani je imperativ. Kako bi se izbegle alergijske reakcije, domaćini slavlja bi trebalo da budu informisani o alergijama svojih gostiju i da budu spremni da prilagode jelovnik prema njihovim potrebama. Takođe, jasno označavanje jela koja sadrže alergene, kao i pružanje detaljnih informacija o sastojcima, može biti od presudne važnosti za osobe koje imaju alergije na hranu. Takođe, provera svih sastojaka i način pripreme jela može biti od velike pomoći kako bi se izbegle potencijalne alergijske reakcije.

Bezbednost svih gostiju trebalo bi da bude prioritet tokom slavlja. Pažljiva priprema hrane i prilagođavanje jela prema individualnim potrebama gostiju sa alergijama i intolerancijama ključni su elementi za stvaranje prijatnog i sigurnog okruženja za sve prisutne.


Ovaj tekst je deo projekta Hrana pod lupom kojim naše udruženje Alergija i ja želi da skrene pažnju na probleme osoba sa različitim ograničenjima u ishrani (nutritivnim alergijama i intoleracijama), na adekvatno deklarisanje namirnica, na izbor namirnica kako bi olakšalo kupovinu i pripremu hrane bez alergena. Projekat Hrana pod lupom podržala je kompanija dm drogerie markt.

hrana pod lupom

Share

You may also like...