Nega kože sa atopijskim ekcemom tokom zimskog perioda

emcee I zima

Zima donosi čaroliju snega, praznike i tople napitke, ali takođe stvara i možda najveće izazove za osobe s atopijskim ekcemom. Suv vazduh, niske temperature i vetar mogu imati ozbiljan uticaj na osetljivu kožu, često dovodeći do pogoršanja simptoma. Kako biste očuvali zdravlje kože tokom ovog hladnog perioda, ključno je usvojiti pravilnu negu i strategije koje će pomoći u zaštiti kože od spoljašnjih faktora.

1. Hidratacija kao osnovni korak

Jedan od ključnih elemenata u nezi kože sa atopijskim ekcemom tokom zime je redovna i dubinska hidratacija. Korištenje hipoalergenskih emolijentnih krema i losiona od presudne je važnosti. Ovi proizvodi treba da budu bez dodatnih mirisa, kako bi se smanjila dodatna iritacija. Idealno je nanositi ih odmah nakon tuširanja ili kupanja dok je koža još malo vlažna, što zadržava vlažnost na koži.

2. Kontrola temperaturę vode

Topla voda može doneti trenutno olakšanje, ali za kožu s atopijskim ekcemom, dugotrajno izlaganje vrućoj vodi može uzrokovati isušivanje. Umesto vrućih tuševa, preporučuje se korištenje mlake vode tokom tuširanja ili kupanja. To će pomoći u prirodnoj vlažnosti same kože.

3. Blagi proizvodi za čišćenje

Sredstva za čišćenje igraju ključnu ulogu u nezi kože. Upotreba blagih sapuna bez mirisa i deterdženata, posebno formuliranih za osetljivu kožu, može značajno smanjiti iritaciju. Odaberite proizvode iz medicinske kozmetike koji će nadomestiti vlagu i koji sadrže hranljive i umirujuće sastojke.

4. Pamučna odeća 

Odeća izrađena od pamuka često se preporučuje za osobe s atopijskim ekcemom. Pamuk je mekana tkanina koja omogućava koži da diše, minimizirajući rizik od iritacije. Važno je izbegavati vunu i sintetičke materijale koji mogu uzrokovati dodatnu nelagodu i svrab.

5. Vlažnost vazduha u unutrašnjim prostorima

Grejanje tokom zimskih meseci često rezultira suvim vazduhom u unutrašnjim prostorima. Korištenje ovlaživača vazduha pomaže u održavanju optimalne vlažnosti vazduha, čime se sprečava dodatno isušivanje kože. Ovaj korak posebno je važan za one koji provode puno vremena u zatvorenim prostorima tokom hladnih dana.

6. Izbegavanje agresivnih tkanina i izazivača

Izbegavanje izazivača koji mogu pogoršati simptome atopijskog ekcema ključno je za negu kože. Identifikacija alergena ili iritantnih stvari i njihovo izbegavanje može znatno poboljšati stanje kože. Osim toga, odabir odeće od mekane, pamučne tkanine doprinosi smanjenju trenja i nelagode.

7. Lekarske preporuke i terapije

Redovne konsultacije s dermatologom igraju ključnu ulogu u dugoročnom upravljanju atopijskim ekcemom. Lekar može pružiti personalizovane preporuke za negu kože, preporučiti posebne proizvode ili terapije i pratiti napredak stanja. U nekim slučajevima, može biti potrebno prilagođavanje terapije ili lekova kako bi se postiglo optimalno kontrolisanje simptoma.

Zaključak: Zaštita i nega tokom cele zimske sezone

Nega kože s atopijskim ekcemom tokom zimskog perioda zahteva posvećenost i prilagođavanje na promenu uslova života. Ovih sedam ključnih koraka mogu poslužiti kao osnova za očuvanje zdravlja kože i minimiziranje simptoma tokom hladnih meseci. Prilagožavanje negovanju kože prema vlastitim potrebama i reakcijama ključna je za postizanje dugoročne udobnosti i održavanje kože s atopijskim ekcemom u optimalnom stanju.


Ovaj tekst je deo projekta #pogledajispodkože kojim naše udruženje Alergija i ja želi da skrene pažnju na probleme osoba sa atopijskim ekcemom pružajući podršku pacijentima zalagajući se za razvoj svesti, adekvatnu dijagnostiku, lečenje, savremenu terapiju i razumevanje ovog atopijskog kožnog oboljenja. Projekat Pogledaj ispod koće podržala je kompanija Eucerin.

Eucerin

Share

You may also like...