Da li ste čuli za pojam Atopijska erupcija u trudnoći?

Koža je naš najveći organ, ima površinu od dva metra kvadratna. U njoj se nalazi složeni ekosistem dobrih mikroorganizama, a imunološki sistem kože je u savezu sa genetskim faktorima i proteinom filagrinom. Filagrin je odgovoran za očuvanje integriteta epiderma, a njegova mutacija može dovesti do gubitka barijere kože. To olakšava prodor mikroorganizama i alergena, što može izazvati suvoću, svrab i ekcem.

Atopijska erupcija u trudnoći (Atopic eruption of pregnancy/AEP) obuhvata spektar uobičajenih benignih kožnih promena koje se javljaju tokom trudnoće. To uključuje nekoliko povezanih stanja:

  1. Ekcem u trudnoći – AEP se često manifestuje kao ekcematozne promene kod trudnica, pri čemu se one u oko 80% slučajeva prvi put javljaju tokom trudnoće. Ovi pacijenti mogu imati istoriju osetljive kože i sklonost ka suvoći i iritaciji. Najčešće zahvaćena područja kože su lakatovi, kolena, zglobovi ruku i vrat.
  2. Prurigo trudnoće (prurigo gestationis) – Još jedan oblik AEP-a, poznat i kao Besnierov prurigo, je kožni osip koji se često javlja kod trudnica koje su sklone atopiji ili imaju istoriju alergijskih oboljenja. Papule (crvenkasti čvorići) se pojavljuju na koži i intenzivno svrbe. Uglavnom nije opasan po trudnoću i plod. Može se javiti bilo kad tokom trudnoće, ali najčešće je to u 2. ili 3. trimestru. Promene se mogu javitii bilo gde na telu, ali najčešće se pojavljuju na trupu i nogama. Osip od pruriga obično spontano nestaje oko 3 meseca posle porođaja.

Ekcem u trudnoći

Ekcem se može prvi put javiti u trudnoći, a kod žena koje su već imale ekcem nekada u životu, trudnoća može izazvati pogoršanje simptoma. Međutim, približno jedna četvrtina žena doživljava poboljšanje simptoma ekcema tokom trudnoće.

Procenjuje se da oko 20 do 40% žena koje imaju ekcem u trudnoći imaju već istoriju ekcema. Ekcem u trudnoći ima slične simptome kao ekcemi koji se javljaju van trudnoće. Ovi simptomi uključuju:

  • Crvene, hrapave izbočine koje svrbe i mogu se pojaviti bilo gde na telu.
  • Ove izbočine često su grupisane i mogu razviti krastu.
  • U nekim slučajevima, mogu biti vidljive i gnojne pustule (male izbočine ispunjene gnojem).

Iako se često misli suprotno, hormoni nisu uzročnici ekcema u trudnoći. Promenjeno stanje emocija i stresne situacije mogu u trudnoći pogoršati već postojeći ekcem, dok trudnoća može učiniti ženu podložnijom već poznatim okidačima (alergenima).

Zapamtite da, ako primetite bilo kakve promene na koži tokom trudnoće, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom. Lekar će pomoći u dijagnostikovanju i upravljanju ekcemom u trudnoći. Tipične opcije tretmana uključuju hidratantne kreme, topikalne steroide, većinom su bezbedni u trudnoći, i ponekad terapiju UV svetlom. Terapija ultraljubičastom B svetlošću se smatra bezbednom tokom trudnoće, ali Psoralens plus ultraljubičasta A (PUVA) svetlosna terapija se smatra nebezbednom. Konsultacija sa lekarom u trudnoći je posebno značajna da bi se izbegli lekovi i određeni tretmani koji bi mogli da naškode plodu. Većina antihistaminika prema FDA kategoriji su B i C, što znači da je njihova upotreba ograničena, naročito u prva tri meseca trudnoće. Biološka terapija (koja kod nas još uvek nije ni dostupna) generalno se ne preporučuje u trudnoći, dok JAK inhibitori (upadacitinib i abrocitinib) nisu bezbedni tokom trudnoće. Oralni kortikosteroidi se mogu prepisivati tek od 3. Trimestral.

Preventiva

Neke stvari možete preduzeti i preventivno, kako biste sprečili iritacije i nastanak ekcema.

Nega kože treba da se sastoji od umerenog tuširanja toplom vodom i održavanja hidratacije kože kremama, što može pomoći kako u prevenciji tako i u ublažavanju simptoma ekcema.

Izbegavanje okidača. U prevenciji, dalje, može pomoći izbegavanje poznatih okidača, jakih kozmetičkih preparate i agresivnih hemijskih supstanci, prašine, jake vrućine, sintetičkih materijala.

Pravilna ishrana. Uključivanje probiotskih namirnica i ishrana bogata omega 3 masnim kiselinama.

Važno je da se pridržavate uputstava vašeg lekara i koristite propisane preparate, nikako ne koristite lekove na svoju ruku u trudnoći. Takođe, nemojte prekidati rutinu nege emolijensima, najmanje dva puta dnevno. Kontinuirana nega i redovno korišćenje hidratantnih krema može pomoći u prevenciji ili ublažavanju simptoma ekcema tokom trudnoće.

Ukoliko vam u toku trudnoće zatreba dodatna emocionalna ili psihološka podrška ne oklevajte da se obratite onima koji su tu da pomognu.

Izvori:

Itching for Two? Your Guide to Eczema During Pregnancy | National Eczema Association

Eczema During Pregnancy: Treatment, Causes, and More (healthline.com)

Share

You may also like...