Koje alergije su povezane?

ukrštene alergije

Da li ste znali da više od pola osoba alergičnih na polen ima alergiju na jabuke i lešnik? Ili da je alergija na drvo breze povezana sa breskvom, kajsijom i šljivom? Takve povezane alergije se nazivaju – ukrštene alergije. Pročitajte koje još alergije iz prirode su ukrštene sa alergijom na određenu hranu.

To je pojam ukrštenih alergijaIako je alergologija još uvek nedovoljno istražena, savremena medicina napreduje, kako na dijagnostici tako i na pronalaženju uzroka i lečenju. Najveća muka pacijenata je u nedovoljno jasnim i različitim simptomima, različitih intenziteta, ali i nekontinuiranim alergenima. Dodatnu muku kod pacijenata stvara pojam ovih ukrštenih alergija.

9226933173_e573d8bc73_h

Tokom alergijske reakcije organizam stvara zaštitne materije, antitela, kojima reaguje na izazivače alergije, antigene. Na primer, u slučaju alergije na mleko antigen iz mleka, protein kazein, izaziva imunološku reakciju i stvaranje antitela u organizmu. Iako je u većini slučajeva alergijska reakcija vezana za jedan sastojak, najčešće protein, određene namirnice koji se prepoznaje kao antigen, nekada se desi da se javi povezana alergijska reakcija i na namirnicu koja je sasvim druge prirode.

Osobe koje pate od alergije na polen posle izvesnog vremena mogu da razviju i alergijske reakcije na određene namirnice. Ovakva ukrštena alergija nastaje usled sličnosti polena i određenih belančevina odgovarajuće namirnice na koje organizam, prirodno, odgovara alergijskom reakcijom. Primera radi, kod osoba alergičnih na polen breze kasnije može da se javi alergija na lešnik, a propratni simptomi su svrab, utrnulost i peckanje u usnoj duplji, kao i kod simptoma uzrokovanih najvećim alergenima.

Uzrok ukrštene alergije

Uzrok ukrštene alergijske reakcije jeste hemijska sličnost proteina koji su u sastavu različitih namirnica odnosno u izazivačima alergije. Savremena istraživanja su obezbedila dovoljno informacija da možemo predvideti ukrštene alergijske reakcije. Pritom, ukrštena alergijska reakcija može da se javi između različitih vrsta izazivača: polena i hrane ili lateksa i hrane.

 

ukrštene alergije

Koje alergije su povezane?

Alergija na ambroziju i bokvicu može prouzrokovati alergiju na artičoke, bananu, kari, ananas, dinju, sirovu šargarepu, papriku, krastavac, tikvice, peršun, celer, senf, paradajz i luk.

Breza , lešnik i jova – jabuke, kajsije, avokado, kruške, lešnik, badem, breskva, šljiva, orah, breskva, trešnje, celer, krompir, marelica, kivi, šargarepa, korijandar, kim, komorač, anis, kikiriki, pšenica.

Trave i žitarice – pasulj, kari, grašak, kikiriki, krompir, kivi, sočivo, zelje, spanać, paradajz, dinja, lubenica, narandža, lešnik, peršin, trešnja.

Lateks – ananas, avokado, banane, krompir, kivi, mango, dinja, brskva, paradajz, kesten, šargarepa.

Kikiriki – mahunarke, trave, korov, pšenica, kukuruz.

ukrštene alergije

Kada govorimo o ukrštenim alergijskim reakcijama moramo spomenuti i sindrom oralne alergije koji se javlja najčešće kod osoba alergičnih na polen. Tako na primer, osobe koje imaju alergiju na polen mogu imati simptome alergije i pri unosu svežeg voća i povrća. Neke osobe koje su alergične na polen trave će najčešće imati ukrštenu alergijsku reakciju na dinje, paradajz i narandže.

Dok je alergijska reakcija na polen trave vezana uglavnom za disajne organe, imunitet će na unos paradajza, dinje ili narandže reagovati simptomima koji se javljaju u usnoj duplji. Najčešći simptomi su svrab i peckanje usana, usne duplje, ušnog kanala i grla. Peckanje je praćeno crvenilom i otokom jezika i usana, a ako osoba proguta hranu postoji verovatnoća da će uslediti i reakcija želuca i creva u vidu povraćanja i dijareje. U slučaju alergijske reakcije ponekad kuvana namirnica ne izaziva alergiju, jer prilikom kuvanja dolazi do promene strukture proteina koji su izazivači alergijske reakcije.

Izvori: Brokhaus Ishrana, 2001., str. 395, pravilna-ishrana.blogspot.rs

[hr]

 

Share

You may also like...