Kako iskombinovati obroke malom alergičaru?

vintage-restaurant-menu

Sve je više dece sa različitim alergijama na hranu. Najčešći nutritivni alergeni kod dece su: mleko, gluten, jaja, orašasti plodovi, soja, riba i kikiriki. Kada se roditelji prvi put susretnu sa eliminacionom dijetom, prvo što pomisle je da će im dete biti gladno. Nutricionizam i bavljenje hranom je toliko uznapredovalo, da sada postoje zamene za sve namirnice.

Umesto kravljeg mleka – pirinčano, kokosovo, bademovo, sojino*, ovseno*; umesto pšenice – razne druge žitarice i pseudožitarice koje ne sadrže gluten, ili pak bademi, orasi, suncokret od kojih se takođe mogu praviti peciva; umesto jaja – voda u kojoj se kuvala leblebija, želatin, potopljene čia semenke. Više o zamenama za jaja pročitajte ovde.

Jelovnik malog alergičara nije jednostavno napraviti, ali je itekako moguće. Veći problem više može da bude novčana vrednost tih proizvoda nego sama priprema.

U zavisnosti od toga koje namirnice su alergeni, uzeli smo primer da je dete alergično na najširi spektar alergena. Evo primera kako može da izgleda jelovnik za jedan dan:

2562962548_97c25c68af_o

Doručak: Integralni kukuruzni hleb, namaz od banane i suvog grožđa, šolja mleka od pirinča.

Užina: Voćna salata od jabuke i kruške, sa šlagom od pirinčane pavlake, bezglutenski keks, sok od šljive.

Ručak: Supa od govedine, musaka od integralnog pirinča, šargarepe***, kukuruza i karfiola, salata od crnih maslina, luka i kuvanog krompira.

Užina: Vanila puding od dozvoljenog mleka.

Večera: Tortilje od bezglutenskog brašna, punjene prethodno pripremljenim sosom od pečurki, luka i paradajz sosa.

mus-1233165_1280

Prilikom sastavljanja dnevnog menija, služite se vizuelnim ograničenjima – tako što će na tanjiru najveći prostor da zauzmu namirnice sa najmanje dokazanih alergijskih svojstava, a najmanji one koji su potencijalni manji ili veći alergeni.

Pročitajte još: Ishranom protiv alergije

Zabluda je da deca koja žive sa najvećim ograničenjima u ishrani ne mogu da uživaju u raznovrsnoj hrani. Često ih posmatramo sa sažaljenjem. No, istina je da su ona u najvećoj meri ograničena u konzumaciji veštačkih gotovih proizvoda, što je u neku ruku pre blagoslov neko prokletstvo.

I, na kraju, najvažnije… lepo serviran i «šaren» obrok, razveseliće i dete koje ima alergiju na hranu i podstaći mu apetit.

 

* soja je alergen, ** ovas sadrži gluten ukoliko na ambalaži ne piše suprotno, *** šargarepa je takođe alergen

[hr]

Share

You may also like...