Šta je alergijski rinitis?

alergeni

Alergijski rinitis je odgovor imunog sistema ddnosno preosetljivost na alergene kod osoba koje su bile izložene dejstvu određenog alergena i kod kojih je tom prilikom došlo do produkcije velike količine antitela (IgE). Ova antitela su jedinjenja proteinske prirode i karakteristična su za svaki alergen (npr. za različite vrste polena). Antitelo IgE se vezuje za receptore na površini mastocita (ćelije prisutne u mnogim tkivima) i za bazofilne granulocyte (ćelije koje se nalaze u krvi). Prilikom ponovnog kontakta sa alergenom, on se vezuje za odgovarajući IgE i dolazi do degranulacije mastocita i bazofilnih granulocita, pri čemu se oslobađaju histamini, leukotrieni i prostaglandini.

Efekat delovanja ovih hemijskih materija na različite delove tela izaziva simptome alergijske reakcije. Kod velikog broj pacijenata sa alergijskim rinitisom osetljivost prema alergenu je veća nakon svakog kontakta sa alergenom u toku dana. Takođe na početku sezone cvetanja, potrebne su veće količine polena da bi došlo do alergijske reakcije, ali tokom vremena pacijent počinje da reaguje čak i na vrlo male količine.

Alergije iz prirode su često povezane sa alergijom na određene namirnice i dovesti do pojave ukrštenih alergija.

U odnosu na to kada nastaje i koliko dugo mogu trajati može biti sezonski, poznatiji kao polenska groznica koji se pojavljuje u određeno doba godine kada je polen trava, drveća i korova prisutan u vazduhu u najvećoj meri.

Pročitajte još: Koji su najveći alergeni u prirodi?

Drugi tip alergijskog rinitisa je perenijalni ili celogodišnji i manifestuje se tokom čitave godine. Po pravilu odnosi se na alergene kućne prašine, grinje, kućne životinje, bube i buđ. Uzroci perenijalnog alergijskog rinitisa mogu se naći i u radnom okruženju (pekara – alergija na brašno, medicinski radnici mogu postati alergični na latex, veterinari na krzno životinja), a može biti i posledica primene lekova (oralni kontraceptivi, hormonska supstituciona terapija, aspirin i drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi, antihipertenzivi).

alergeni

Interesantno je da se alergijski rinitis može javiti u bilo kom životnom dobu, ali je uočeno da postoji veća učestalost pojave u detinjstvu i u periodu srednjeg životnog doba. Pored toga što je neophodno da postoji izloženost određenom alergenu, još nekoliko faktora rizika utiču na razvoj alergijskog rinitisa:

 • porodična istorija atopije
 • muški pol
 • viši socijalnoekonomski status
 • rođenje u periodu polena
 • prvorođeni status
 • rano uvođene veštačkog mleka i hrane
 • rana primena antibiotske terapije
 • izloženost kućnim alergenima
 • izloženost duvanskom dimu
 • serumske vrednostiIgE > 100 IU/Ml pre šeste godine života
 • prisustvo alergen specifičnihIgE.

Potrudite se da uklonite grinje. Danas postoje sredstva koja olakšavaju uklanjanje grinja sa površinskih delova nameštaja i tepiha u vidu sprejeva protiv grinja ili specijalne medicinske navlake koje ne dozvoljavaju prodiranje grinja u jastuke, dušek ili posteljinu.

mr ph. spec. Jelena Marković

Izvor: Pharmamedica

[hr]

Share

You may also like...