Najbolji praznični saveti za alergične na hranu

pic-1-1482381395

Nova godina i Božić su magični deo godine, puni predivne hrane,  porodičnog okupljanja, dečijeg uzbuđenja i lepih iznenađenja. Međutim, alergičnima na hranu je često veoma stresno, jer moraju da brinu o svakom zalogaju koje će staviti u usta. Da ne spominjemo osobe koje imaju problema sa celijakijom ili dijabetesom.

Evo nekih veoma korisnih saveta koji će vam osigurati bezbedne praznike, bez alergijske reakcije:

  1. Pripremite se na vreme

Internet je pun recepata koji se mogu prilagoditi osobama sa alergijama, a koji će se svideti vašoj rodbini i prijateljima. Planirajte nabavku po receptima i uživajte u neobičnim prazničnim jelima.

  1. Vi budite domaćin

Da biste unakrsnu kontaminaciju sveli na minimum, budete vi domaćin proslave. Na taj način ćete kontrolisati alergene u svojoj kuhinji. Ukoliko se gosti ponude da učestvuju i da donesu hranu,  to će biti bezbednije nego da se hrana sa alergenima priprema u istoj kuhinji.

  1. Budite svesni okruženja

Nemojte se suzdržavati da postavljate pitanja, bilo da ste u restoranu ili u gostima. Bolje je da budete mirni nego da se sve vreme tokom prazničkog raspoloženja brinete o mogućnostima alergijske reakcije.

  1. Čitajte etikete

Alergeni se mogu naći na sasvim neuobičajenim mestima, kao što su mleko ili jaja u vinu (da, stvarno i to postoji!), tako da što je sigurno – sigurno je: čitajte etikete!

  1. Pomoć prijatelja

Neka u vašem okruženju uvek bude neko ko je upoznat sa problemom koji imate. Novim prijateljima uvek napomenite da imate alergiju na određene namirnice, kako biste bili sigurni da, ukoliko do reakcije dođe, reaguje na pravi način, pozivom ili odlaskom u medicinsku ustanovu.

  1. Uživajte

To je najvažnije od svega! Sezona oko Nove godine i Božića koliko god da je zabavna i magična, može da bude veoma stresna. Uživajte sa svojim rođacima i prijateljima i pre svega se odmorite. Srećni Vam praznici!

 

Izvor: www.supernanny.co.uk

[hr]

Share

You may also like...