Da li treba izbaciti gluten iz ishrane?

4109545671_558b396dfb_b

Prehrana bez glutena osvaja sve više poklonika širom sveta, a za to su delomično zaslužni mnoge poznate ličnosti koje promovišu, ne nužno iz zdravstvenih razloga (alergije na gluten, celijakije, intolerancije na gluten), već iz onih pomodarskih. Ishrana bez glutena često se doživljava kao zdrava prehrana, međutim, da li je to zaista tako?

Celijakija i intolerancija na gluten

Gluten je protein koji se prirodno nalazi u pšenici, ječmu i raži. U proizvodima, hlebu na primer, gluten ima ulogu lepka i omogućuje mu da zadrži svoj oblik. Gluten se nalazi u mnogim neprehrambenim proizvodima poput balzama za usne ili lepka za markice. Za osobe koje boluju od celijakije ovaj protein je izrazito štetan. Imunološki sastav osobe obolele od celijakije u prisutstvu glutena u crevima reaguje burno, a reakcije ostavljaju trajne posledice na sluznicu tankog creva.

Oštećena sluznica apsorbira nutrijente dovodeći do različitih poremećaja u organizmu uključujući anemiju, usporeni razvoj, gubitak telesne mase pa čak i multiplu sklerozu, osteoporozu, neplodnost i neurološke probleme. Celijakija se leči jedino doživotnom bezglutenskom ishranom. I minimalne količine glutena ostavljaju štetne posledice stoga celijakičari moraju eliminisati iz prehrane većinu pekarskih proizvoda iz šire proizvodnje, piva, slatkiša, kolača i mnoge prehrambene proizvode.

S druge strane, postoje slučajevi intolerancije na gluten, a da se ne radi o celijakiji. Simptomi takve intolerancije su nadutost, gasovi, proliv, umor, glavobolja i kožni osip i svrab. Iako takva intolerancija na gluten nije univerzalno priznata kao poremećaj, iskustvo pokazuje kako se kvalitet života mnogim osobama značajno poboljšava nakon eliminacije glutena iz ishrane.

Šta kažu istraživanja?

Može se reći kako je gluten štetan samo za osobe koje pate od celijakije, a dok ostalima verovatno ne škodi. Barem je tako pokazala studija naučnika iz Australije iz 2013. godine koja nije uspela dokazati da je gluten uzrok simptoma intolerancije kod osoba koje smatraju da im gluten stvara probleme. Tim naučnika je zapravo došao do zaključka kako bi uzrok simptoma mogli biti ugljikohidrati zvani FODMAP (fermentabilni oligo, di i monosaharidi i polioli).

Kada je bezglutenska dijeta štetna?

Mnogi stručnjaci smatraju kako bezglutenska dijeta može biti i štetna za osobe koje imaju celijakiju, a da toga nisu svesne. Simptomi celijakije mogu biti prikriveni stoga se može dogoditi da osoba misli da se radi o intoleranciji na gluten, a zapravo pati od nedijagnostikovane celijakije. Dok osobe intolerantne na gluten mogu priuštiti gluten u tragovima, celijakičarima je to zabranjeno, stoga će dugoročno gledano gluten u tragovima postepeno raditi na štetu crevima. A da li je ishrana bez glutena ipak štetna za sve pročitajte ovde.

Savet osobama koje pate od simptoma alergije na gluten glasi da prvo testiranjem isključe mogućnost postojanja celijakije, a tek onda počnu koristiti bezglutensku ishranu, pazeći pritom da je ishrana uravnotežena.

Danas su na tržištu prisutni mnogi proizvodi s oznakom bez glutena poput slanih grickalica, keksa i slatkiša koji mogu biti jednako kalorični, masni, slani i slatki kao slični glutenski proizvodi, međutim, oni stvaraju privid da se radi o nutritivno prihvatljivijim proizvodima.

Ono što je pozitivno je da je zajedno s pojavom intolerancije na gluten, svest o celijakiji uveliko porasla i celijakičarima je sada hrana bez glutena malo dostupnija. Takođ, izbacimo li ili smanjimo gluten u ishrani primorani smo uvesti druge namirnice koje zamenjuju pšenicu, ječam i raž, stoga ćemo se hraniti raznovrsnije što je jedan od osnovnih postulata pravilne prehrane. Razmislimo li malo, primetićemo kako je pšenica jedina hrana koju jedemo svakodnevno više puta dnevno.

Pročitajte: Kako da  započnete ishranu bez glutena

 

Dipl.ing. Mirja Jošić nutricionistkinja

Izvor: www.zdravobudi.hr

[hr]

Share

You may also like...