6 praktičnih saveta za lakši život bez glutena

8367650266_cae1b4ef0a_k

Oni koji godinama ne koriste gluten, neće se složiti sa činjenicom da je to vrsta dijete. To je mnogo više od redukcije ishrane, ishrana bez glutena je način življenja.

Za osobe koje boluju od celijakije i osobe koje imaju alergiju na gluten svaki odlazak u nabavku je kao hodanje po minskom polju. I intolerancija na gluten je sve češća. Traženje odgovarajućih namirnica u mnoštvu hrane, ili farmaceutskih i kozmetičkih artikala može biti vrlo naporno i stresno.

Međutim, zbog sve većeg broja alergičnih i obolelih od celijakije i dijabetesa, ali i razvoja svesti o ovim oboljenjima, prodavnice su napravile posebne delove za izlaganje proizvoda namenjenih netolerantnima na određene namirnice, tako da to umnogome olakšava kupovinu.

Kako živeti 100% bez glutena?

Najvažnija stavka pri lečenju je izbaciti gluten 100 %. To na prvom mestu znači da je potrebno eliminisati hranu kao što su tradicionalni hleb, testenina, pivo, keksići, peciva i ostali proizvodi od žitarica. Ove stavke se mogu zameniti sa pirinčem, krompirom, kukuruzom, heljdom, kinoom, prosoom i amarantom, ali i mahunarkama kao što su sočivo, pasulj i leblebija.

Pročitajte: 8 koraka da uvedete ishranu bez glutena na najjednostavniji način

Na drugom mestu je izbacivanje glutena iz proizvodima kao što su kečap, začini, sosevi, mlečni proizvodi, koji po prirodi ne bi trebalo da sadrže gluten, ali ga tokom proizvodnje kontaminiraju.

Iako je ideja o životu bez omiljene hrane zastrašujuća za sve početnike na bezglutenskoj ishrani – nema razloga za strah. Sve bezglutensko se može napraviti kao i glutensko, a dostupnost bezglutenskih proizvoda je u porastu, čak i u Srbiji.

Letter blocks surrounded with gluten free products including wild rice and oats

Saveti za život bez glutena

Čuvajte se skrivenih izvora glutena: kozmetika, vitaminski dodaci, hrane u restoranu, lekova. Evo nekoliko saveta kako da budete sigurni da je vaša dijeta 100% bez glutena:

  1. Čitati etikete pre kupovine

Ukoliko konkretno ne piše „bez glutena“ ili „gluten free“  i nema znak precrtane pšenice, izbegnite kupovinu na prvu loptu i prvo kontaktirajte proizvođača. Sigurnost proizvoda možete proveriti i u mnogim grupama podrške na društvenim mrežama.

  1. Pregledajte i proverite svoju kuhinju

Budite na oprezu i pogledajte sastav hrane koju ste do juče koristili: soja sos, kečap, sladoled…

Pročitajte: 7 vrsta hrane za koje nikada ne biste rekli da sadrže gluten
  1. Izbegavajte prehrambene proizvode 

Mnogi  gotovi proizvodi sadrže aditve koji sadrže gluten, izuzev ako je drugačije naznačeno.

  1. Potražite gluten free restorane

Postepeno i kod nas počinju da se otvaraju picerije i restorani koji prave hranu bez glutena.

  1. Naručite on line 

Postoje mnoge domaćice koje su se specijalizovale za pravljenje hrane bez glutena, a koje i same žive život bez glutena zbog sebe ili nekog člana porodice. Keks, kore, pite, slaniši i slatkiši su često vrlo povoljni i mogu se naručiti preko interneta.

  1. Pazite: bez glutena ne znači bez kalorija 

Iako ćete morati da se odreknete mnoge hrane koja sadrži gluten, budite na oprezu, i hrana bez glutena može sadržati nezdrave sastojke.

 

Ukoliko imate probleme sa stomakom i sumnjate na gluten – obratite se svom lekaru za upute kod specijalista za utvrđivanje dijagnoze.

 

Izvor:  www.sheknows.com

[hr]

Share

You may also like...