Vodič za prirodne zamene za jaja u receptima

1545766146_d34c21387c_b

„Konstatovana mi je alergija na jaja iako sam dugogodišnji njihov obožavalac. Kako sam i sama gajila živinu u svom dvorištu, prilično sam bila šokirana saznanjem da sam stekla jaku alergijsku reakciju organizma, upravo na hranu koju sam volela. Kao strastveni gurman, otkrila sam da se, uz malo kreativnosti, ipak može naći način za uživanje u omiljenoj hrani koja u originalnim receptima sadrži jaja.“, kaže Vendi, autorka bloga aroundmyfamilytable.

Prirodne zamene za jaja

Evo nekoliko kratkih saveta za savršenu zamenu za jaja u kuvanim i pečenim jelima za sve one koji su alergični na jaja ili posle:

• Nije dobro da u receptu zamenite većinu sastojaka.
Bakin kolač nije najsrećniji izbor, ukoliko ste alergični na jaja, mlečne proizvode i gluten.
• Kuvanje je „umetnost“ i zamena previše stvari u receptu, obavezno vodi ka neuspelim receptima.
• Ako je neophodno da zamenite više od dva jajeta u jelu, srećniji izbor je da pronađete drugi recept.

120712594_b8fad6e637_o

Koja je uloga jaja u jelima?

Problem koji bi trebalo razmotriti je uloga koju jaja imaju u jelima. Generalno, kod pečenja i kuvanja, jaja služe kao vezivno sredstvo ili sredstvo za narastanje gde ono preuzima ulogu kvasca.

• Ukoliko jaja želimo da zamenimo u receptima kao sredstvo za narastanje probajte sa: 1-1/2 kašike biljnog ulja, 1-1/2 kašike vode pomešati sa 1 kašikom praška za pecivo, umesto 1 jajeta.

Gotovi proizvodi koji služe kao zamena za jaja se mogu u jelima koristiti kao vezivno i kao sredstvo za narastanje. U svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane se može pronaći proizvod koji ne sadrži mleko i gluten – egg replacer ili egg substitute, guar ili kasantan guma.

• Dobar dodatak jelima i odlično vezivno sredstvo je voće. Voće u jelima određuje gustinu i teksturu samog jela, odlično je kao sredstvo za zgušnjavanje. Dodajte jelu polovinu banane srednje veličine ili ¼ pirea od jabuka (ili nekog drugog pasiranog voća, šljiva, kajsija, bresve). Džem može poslužiti kao odlična zamena voćnom pireu.

4137356508_c2dffb920f_b

• Ako niste vegetarijanac, ubacite 1,5 kašiku želatinaste mase po jednom jajetu. Želatinasta masa se priprema tako što u šolji ključale vode otopite dve kašike želatina u prahu.

Jednu kašiku čia ili lanenog semena, preliti sa tri kašike tople vode, ostaviti da odstoji nekoliko minuta pre upotrebe. Dobijena masa je želatinasta i najsličnija je žumancetu jajeta.

• Umućena voda iz kuvane leblebije u razmeri 4 kašike za 1 jaje odlična je zamena za mafine, kolače, vafle koji u originalnom receptu imaju do maksimum 2 jajeta.

I alergija na jaja nije više kao što je nekad bila. Postoje opcije koje nam omogućavaju pripremu recepata koja ih u originalu sadrže, ali generalno su jaja glavni problem u tortama, palačinkama i pojedinim pecivima, kao što su pite ili vafli.

Pogledajte tabelu u kojoj se nalaze razmere prirodnih zamena za jaja u receptima:

zamene za jaja

Izvor: www.aroundmyfamilytable.com

[hr]

Share

You may also like...