Deca moraju da jedu ugljene hidrate – ali one prave!

deca i ugljeni hidrati

Balansirana dečija ishrana je pravi izazov za roditelje. Sve češće se postavlja pitanje dečije gojaznosti, dijabetesa i drugih bolesti vezanih za hranu, celijakije, alergije na hranu. Prirodno je da se pitamo čime se naša deca hrane. Istina je ako je frižider pun zdravih namirnica, nećete morati da razmišljate, deca će se navići na ukuse zdrave hrane i naučiće da je to dobro za njih. S druge strane veoma je teško decu odvići od slatkih navika.

William Sears, pisac knjige “Najzdavije dete u komšiluku” (The Healthiest Kid in the Neighborhood), preporučuje tri pravila koje je primenjivao i na svojoj deci, a koje pomažu celoj porodici da razviju zdrave navike.

Jedite prave ugljene hidrate

Dijeta bez ugljenih hidrata i knjige vezane za tu temu su veoma popularne, a mišljenje da je izbacivanje ugljenih hidrata zdravo za organizam sve je rasprostranjenije. W. Sears kaže da to ne može biti istina. Kao gorivo za auto, ugljeni hidrati proizvode energiju za telo i mozak. Dečiji organizam pogotovo traži hranu obogaćenu ugljenim hidratima, naročito aktivna deca.

Ali nisu svi ugljeni hidrati isti. Omiljena dečija hrana koja sadrži ugljene hidrate su pica, hamburger, čizburgeri, kupovni slatkiši i kolači, ali oni su napravljeni od belog brašna i previše šećera, pa samim tim imaju nezasićene ugljene hidrate.  Šećer se pratvara u masnoću, dete je opet gladno, a to vodi ka gojaznosti.

Trik sa ugljenim hidratima je da budete uvereni da ih dete dobija na pravilan način i određenu  vrstu, uz glavno pravilo – ne previše onih koji nisu dobri. Najbolji ugljeni hidrati  su oni koji sadrže vlakna i proteine i oni koji se najmanje pripremaju (kuvaju, prže, peku), kaže Sears. Što su više obrađeni to su lošiji.

Dobri ugljeni hidrati:

  • Voće i povrće
  • Pasulj i sočivo
  • Tofu
  • Prirodni kikiriki puter (za decu preko 4 godine)
  • Jogurt i mleko
  • Ovsene pahuljice
  • Celo zrno žitarica.

[hr]

Share

You may also like...