Lista sladoleda bez glutena

sladoled bez glutenaPitanje koje početkom leta počinje da muči osobe koje su na ishrani bez glutena, naročito one koje boluju od celijakije, je – koji su sladoledi bez glutena?

Najveći problem stvaraju čestice glutena koje mogu kontaminirati u proizvodnji, a upotreba keksa i korneta dodatno unosi sumnje.

Lidl, Algida, Nestle, Cermat i Swisslion – adekvatno navode alergene, tako da pre svakog konzumiranja iščitajte ona sitna slova na deklaraciji.

sladoled bez glutena

Naše istraživanje je krenulo od kontaktiranja ovih kompanija radi formiranja jedne liste sladoleda bez glutena. Za sada su nam se javili Swisslion, sa tačnim spiskom sladoleda i Frikom sa nepotpunim odgovorom.

Frkom odgovor:

Hvala Vam na interesovanju za naše proizvode.

Molimo Vas da se, kada su u pitanju alergeni, rukovodite deklaracijama proizvoda.

Naime, osnovne informacije o prisustvu alergena sadržane su u deklaraciji svakog proizvoda, što je u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije.

Nismo se odlučili za deklarisanje gluten free izjave uvažavajući činjenicu postojanja mogućnosti kros kontaminacije s obzirom da su proizvodni pogoni fizički odvojeni, ali se nalaze u sklopu jedne celine.

Analize koje je Frikom sprovodio do sada nisu dokazale prisustvo alergena koji nisu sadržani u tekstu deklaracije u nivou koji može biti registrovan referentnom metodom za detekciju alergena.”


Na našu dalju molbu da nam pošalju spisak proizvoda koji po deklaraciji ne sadrže gluten, kako nam se ne bi zaledile ruke iščitavajući sićušna slova na deklaraciji, za sada nisu odgovorili.


Spisak Swisslion sladoleda koji ne sadrže gluten

ice-2305178_1280

Swisslion je otišao korak dalje u korist zahteva svojih potrošača, veoma brzo i profesionalno je odgovorio na naše zahteve, poslavši nam tačan spisak sladoleda koji ne sadrže gluten.
1. Sladoledi na štapiću:

Čarobni štapić jagoda 60ml
Čarobni štapić burbon vanila 60ml
Čarobni štapić  lešnik-vanila 60ml
Čarobni štapić jagoda- vanila 60ml
Eurocrem Vesela farma 60ml
Ananas i pomorandza 60ml
Crveno voće 60ml
Jagoda i zeleno voće 60ml

2. Sladoledi u čašici:

Frožen jogurt 155ml
Chocolate mousse 155ml
Viljamovka 155ml

Svi sladoledi u kornetu sadrže gluten kao i sladoledi sa keksom (sendvič sladoled -Choco biscuit  120ml, Bevita 0,9L,Siesta biskvit ….. 1,7L ).

Na deklaraciji je tačno navedeno koji sladoledi mogu sadržati gluten.

sladoled bez glutena

Algida sladoledi bez glutena

Algida sladolede u Srbiji možete naći u Aroma marketima.

Magnum classic vanilia, Magnum beli, Magnum dupla čokolada, Magnum dupla karamela, Magmum badem, Magnum jagoda, Twister limun – jagoda – ananas, Calippo cola, Calippo jagoda, Calippo limeta (Calippo ne sadrže dodatne boje i pojačivače ukusa), Jagoda – malina (takođe bez boja i aroma),  Kolorki ananas, šumsko voće i narandža, X – pop.

sladoled bez glutena

 

Cermat sladoledi bez glutena

Sladoledi jedinstvenog ukusa čijih frižidera na žalost nema svuda su Cermat sladoledi. Među one koji po deklaraciji nemaju gluten spadaju: Easy od vanile, čokolade, jagode; Coko polister, Stracciatella, Choco star, Mondo čokolada/vanila, Mondo višnja/vanila, Cool malina, Cool čoko, Dracula, Choco kids čokolada, Choco kids jagoda, Sunny jagoda, Sunny čokolada, Illusion malina, Illusion limeta, Roleri, Tropico, Toogo bela čokolada, Toogo šumsko voće, Toogo badem, Berlin, Venecija, London, Rio, Brisel, Imperial.

Snickers sladoled je bez glutena.

Bounty sladoled – proveravajte sastojke, u nekim zemljama na etiketi stoji da je bez glutena, u nekim se navodi prisustvo glutena.

Za ostale sladolede i porodična pakovanja, ali i uvek pratite natpise na etiketi.

sladoled bez glutena

Ice box sladoledi bez glutena

U većim gradovima svi su dobro upoznati sa Ice box sladoledima. Od onih koji su bez glutena izdvajamo ukuse: crna čokolada, čokolada, jagoda, jogurt – višnja, karamela, kinder, krem bananica, kruška, kupina – brovnica, limun, malaga, malina, stracciatella, šumsko voće, vanila – madagaskar.

U Maxy radnjama su se pojavili italijanski sladoledi u porodićnom pakovanju, neki čak i deklarisani bez glutena: Coppa Maga (ne sadrži dodatni šećer, već zaslađivače), La strada, Ijsboerke – sladoled od soje i deklarisan bez glutena sa aromom vanile, Siviero Maria (sa 60% punomasnog mleka).

Home made recepti za sladoled bez glutena

dessert-1373820_1280

Voćni sladoled

Sastojci: 2 čaše šumskog voća, jedna banana, pola čaše jogurta, čaša mleka.

Mlečni sladoled

Recept koji verovatno sve domaćice dobro znaju je sladoled sa šlagom i kiselom pavlakom:

Sastojci:

2 kisele pavlake

150 g šećera

250 g voća po želji

2 kesice šlaga u prahu.

Način pripreme: Sve sastojke umutiti i staviti u zamrzivač na dva sata dok se masa ne zaledi.

Veoma jednostavan recept, na bazi mleka, od samo jednog sastojka i dva dodatka po želji možete pročitati i ovde.

sladoledi bez glutena

A ako se nalazite u Zagrebu pogledajte ovde gde možete pojesti najbolje sladolede bez glutena.

Kao i kod liste proizvoda bez glutena i u listi sladoleda bez glutena veliku pomoć u istraživanju su pružili članovi i administratori grupa Bezglutenci iz SrbijeProizvodi bez glutena i Gluteno.

 

Važna informacija: Informacije vezane za prisustvo alergena su promenljive i ne odnose se na duži vremenski period. Istraživanje je sprovedeno proleća 2017. godine i informacije o prisustvu glutena odnose se na sezonu 2017. dodine.

 

Share

You may also like...