Bili smo na gluten free konferenciji u Novom Sadu

gluten free konferencija

Prošle nedelje u u Privrednoj komori Vojvodine, u Novom Sadu održana je Konferencija o bezgutenskoj ishrani. Učesnici konferencije potrudili su se da predstave bezglutenski način ishrane kao rešenje zdravstvenih problema, među kojima se prvenstveno nalazi celijakija.

Konferenciju su otvorili Mihalj Čaki, regionalni predstavnik mađarske nacionalne Trgovačke kuće iz Novog Sada i Tatjana Đurović, iz Udruženja Entiks inicijative iz Iriga, koji su ujedno zaslužni i za organizaciju ovog događaja.

gluten free konferencija

Gluten free konferencija

Među prvim govornicima okupljenima se obratila Dr sc med Mirjana Stojšić, gastroenterohepatolog, koja je govorila o dijagnostičkim i terapijskim izazovima u lečenju celijakije.

Doktorka je napomenula da pored genetike i povećane aktivnosti imunog sistema, faktori životne sredine takođe imaju uticaj na razvoj celijakije. To su izlaganje glutenu u najranijem uzrastu, Adenov virus i različite crevne infekcije. Ona je detaljno objasnila razliku između stanja creva zdrave osobe i obolelih od celijakije, naglasila je sve komplikacije celijakije i istakla koja sve udružena stanja i bolesti postoje sa celijakijom:

 • rođak (prvo koleno) obolelog 10 – 20%
 • diabetes melitus tp 1 3 – 12%
 • Down sindrom 5 – 12%
 • Autoimuni tiroiditis 7%
 • Turner sindrom 2 – 5%
 • Williams sindrom 9%
 • IgA deficit 2 – 8%
 • Autoimuni hepatitis 12 – 13%.

Dijagnostika i prevencija celijakije

dijagnoza celijakije

Celijakija je jedna od načešćih sistematskih bolesti. Dijagnoza celijakije utvrđuje se na osnovu kliničke sike, serološkog skrininga, genetskim markerima i biopsijom tankog creva. Genetski test za celijakiju znači samo genetsku predispoziciju, ali ne i potvrđenu dijagnozu celijakije.

Genetski markeri, DQ2 i DQ8 su markeri koji se nalaze kod 35 – 40 % stanovništva, ali samo 1% osoba sa ovim markerima ima celijakiju. Da bi se potvrdila enteropatija creva radi se biopsija i prema Maršovoj analizi određuje se tip oštećenja creva.

Doktorka je istakla da se prisustvo ovih gena, koji bi ukazali na mogućnost pojavljivanja oboljenja, moglo dokazati iz samo jedne kapljice krvi po rođenju i na taj način bi se znatno smanjio broj obolelih. Takođe, na prevenciju celijakične bolesti pozitivno utiču i: dojenje, uzimanje probiotika i prebiotika, životni stil i definisano vreme uvođenja i doze glutena u ishranu.


Naša redakcija Alergija i ja dopunila je informaciju o BESPLATNOJ ANALIZI za celijakiju koju je napomenula doktorka Stojšić : na Institutu za transfuziju krvi u Beogradu besplatno se mogu uraditi HLA testovi.

Za pacijente iz Beograda potreban je uput lekara opšte prakse, dok je za pacijente iz unutrašnjosti neophodan uput lekara specijaliste i overa fonda. Po nabavljanju potrebne dokumentacije, potrebno je pozvati na  broj telefona 011/3812-764 kako bi se zakazala analiza.


dijagnoza celijakijeNakon uspostavljanja dijagnoze rade se dodatne analize, kontroliše se gvožđe, cink, pregled kosti i štitaste žlezde, a kontrola bolesti se vrši redovnim analizama:

 • genetski testovi i patohistološki nalaz – samo prilikom uspostavljanja dijagnoza
 • serološki testovi – jednom u šest meseci do godinu dana
 • SE, CRP, KKS, ŠUK, AST, ALT, GGT, Bil, t3, T4, TSH, Fe, feritin, UIBC, TIBC, Zn, Mg, P, Ca, vitamin D, folati – jednom godišnje
 • kliničko praćenje: prisustvo znakova i simptoma

Veliki broj prisutnih u publici činili su članovi Udruženja Celijakije Vojvodine, čiji je predstavnik, Jasna Marić, govorila kako o ličnoj borbi sa celijakijom svoga sina, ali isto tako naglasila je sa kakvim se sve izazovima susreću oboleli, bilo da su deca, tinejdžeri ili odrasli.

Od kasne dijagnostike, nedostatka hrane i namirnica, novca za ovakav način ishrane, do socijalne prihvaćenosti, u vrtiću, školi, odlazaka na ekskurziju, rekreativnu, restoran, u kojima nema uslova za pripremu bezglutenske hrane ili nema volje da se uslovi obezbede.

gluten free konferencija

Na kraju konferencije prisutnima su se predstavili  osnivač i direktor kompanije Amurex GM iz Mađarske čija je proizvodnja bezglutenskog peciva počela 2006. u maloj radionici, da bi jedanaest godina kasnije postali jedni od glavnih snabdevača na teritoriji naše susedne zemlje.

Pecivo koje su prezentovali ukusa je ništa različitog od glutenskog i iznenadilo je sve prisutne. Pored bezgutenske ponude, nalaze se i proizvodi koji ne sadrže ni druge alergene, peciva bez jaja, mleka, soje i istakli važnost i redovne analize bezbednosti proizvoda. Prisutni su se najviše obradovali proizvodima od  lisnatog testa, zbog njegove teške pripreme u bezglutenskoj verziji.

gluten free konferencija

Organizatori su u pripremu degustacije uključili i učenike smera Kulinarski tehničar iz Srednje stručne škole Borisav Mihailović Mihiz i na taj način pomogli budućim kuvarima da bolje razumeju potrebe osoba kojima oboljenje ne dozvoljava konzumiranje glutena.

Uživajte u fotkama sa degustacije i bezglutenskim proizvodima kompanije Amurex GM dok nas ne obraduju svojim prisustvom na srpskom tržištu:

bezglutenska hrana

bezglutenska hrana

bezglutenska hrana

bezglutenska hrana

Share

You may also like...