Prva knjiga sa receptima bez glutena i kazeina

bezglutenski kuvarIshrana bez glutena i bez kazeina kod nas najčešće nailazi na ismevanje, nerazumevanje i nepoverenje, pre svega zbog priče o pomodarstvu koja prati gluten free ishranu. Međutim, potreba za izbacivanjem glutena i kazeina kao adekvatnim načinom ishrane sve je češća, ne samo kod osoba koje imaju celijakiju i alergiju na gluten, kod kojih je ovaj način ishrane i neophodan, već i kod dece sa autizmom, osoba koje imaju problema sa štitnom žlezdom, dijabetisom i autoimunim bolestima. Zahvaljujući entuzijastima, svest o ishrani bez glutena i bez kazeina se polako širi i kod nas. Uskoro će se i na našem jeziku pojaviti knjiga sa receptima bez glutena i kazeina.

Jasenka Lazić, autorka kuvara Hrana zdrava, hrana fina (bez glutena i kazeina), nam je u par redova predstavila inovativnu ideju koja je vodila da kreira ovakav jedan kuvar i na našem tržištu.


Dugi niz godina rada sa decom iz spektra autizma i drugim razvojnim poteškoćama, nametnula su mi velike znakove pitanja pored puta: zašto većina dece ima stalne promene na koži, svrab, iritaciju, ekceme?, zašto imaju izgled i boju kao da im se spava, a naspavali su se ili zašto mnogi imaju poremećaj sna i spavaju tek nekoliko sati?, kako da utičem na to da se deca bolje osećaju, da me pogledaju, da udružimo igru i pažnju, da mi uzvrate kontakt, da osete da sam tu, da požele da zagrle?

Put su mi pokazala upravo ta ista deca, kada je sve više roditelja počelo da mi se obraća, tražeći pomoć i savete oko toga šta da ponude deci za obroke, a da bude raznovrsno, hranljivo, prijatno, privlačno, ukusno, da ne remeti san, da ne bude rafinisanog šećera, ne bi li povećali koncentraciju produktivnosti i slično.

Pitanje nad pitanjima:

Kako da ritual porodičnog obroka ne bude izvor stresa?

Intenzivno sam počela da se bavim ovom temom, inspirisana i ohrabrena  kako svetskim poduhvatima na temu ishrane kod dece iz spektra autizma, tako i u našoj zemlji i okruženju, počela sam da osmišljavam jela koja ne sadrže meso, gluten, kazein ni šećer. Sve recepte koje sam kreirala, momentalno sam isprobavala na deci kojom sam bila okružena. Donosila sam kolačiće, užinice i druge “primere” hrane sa sobom na posao i služila ih deci, pažljivo posmatrajući reakcije i čulnost nakon degustacije.

U Indiji postoji čudnovata  izreka: Život je maja ( iluzija, varka ), što znači: naša obična čula su prilagođena našoj potrebi za preživljavanjem, sve ostalo je varka. Posebna vrednost ovog kuvara je upravo u tome što je energetski ohrabrena čulnim odobravanjem dece i nije varka.

bezglutenski kuvar

Roditeljima sam poklanjala recepte za glavna jela da ih isprobaju, a zauzvrat sam dobijala iskrene reakcije onih kojima je ovaj kuvar i inspirisan. Neka jela su se svidela deci odmah, neka nisu, neke sam odbacila, neke  izmenila, da bih napokon formirala hranljivu  riznicu recepata koji dokazano  pomažu deci i njihovim roditeljima u borbi koja je sastavni deo njihovih života.

Odaberite slobodu u hrani. Brinite o sebi.

Pitanje naše ishrane za kvalitet života nije samo egzistencijalno već i esencijalno. Pravilna ishrana ne znači samo pravilan fizički rast, već, često i značajnije, pravilan psihički i emotivan razvoj. To je posebno važno za decu sa razvojnim poteškoćama, a inicijalno za decu iz spektra autizma.

Dva najpoznatija proteina – peptida,  koji imaju opoidnu aktivnost u našem telu su : kazein iz mleka prelazeći u kazeomorfin i gluten iz žitarica ( pšenice, raži i ječma ) dajući gluteomorfin i gliadinomorfin. Primere za intoleranciju na glutein i kazein imamo i kod osoba koje nisu iz autističnog spektra, ali biologija je takva da su metabolički procesi i sam organizam kod dece iz autističnog spektra tanji i slabiji i „dostupniji“ovakvim promenama i narušavanjima funkcija.

Don’t  be soul eater…Eat for soul

Kada je telo u pitanju, ne postoji trebalo bi da bude. Pitanje glasi, da li ovo telo oseća, da li je na pravilan način povezano sa zadovoljstvom, srcem, dušom divljine? Može li se na svoj način pokretati, plesati, skakati, grliti, širiti? Ništa drugo nije bitno.

Moje višegodišnje iskustvo kao specijalnog edukatora i reedukatora psihomotorike govori mi  da su deca iz spektra autizma, kao i deca sa hiperkinetičkim poremećajem, disharmoničnim razvojem i drugim razvojnim poteškoćama, podvrgnuta ishrani baziranoj na bezglutenskoj i bezkazeinskoj ishrani, znatno poboljšala , odnosno, smanjila nivo stereotipija i nevoljnih pokreta, lepršanje rukama, poboljšan je kvalitet sna, crevna flora je stabilizovana, koncentracija kao i mogućnost usmerene pažnje su povećane, motivacija uključena i pročišćen organizam , spreman za dostizanje razvojnih nivoa i kvaliteta pred njima.

Kako da volimo ono što jedemo i da ono voli nas?

Jela koja donosimo u ovom kuvaru sa 70 recepata koji se odnose na Glavna jela, Užinu, Slatkiše, Hlebove I Pića namenjena su pravilnoj ishrane svih nas, sve  dece, ali posebno dece iz spektra  autizma. U bajkama izvesni čarobni objekti imaju prenosne i čulne sposobnosti, koje su odgovarajuće metafore za telo, čarobni list, čarobni tepih, oblak, štitovi, šeširi i šlemovi daruju moć nevidljivosti, superiorne snage… svaki od njih fizičkom telu omogućava bolje uvide, sluh, let ili neku vrstu zaštite psihe i duše. Telo i duša su jedinstven sistem, kojem dugujemo celoviti backup. Potrudili smo se da bajkovitim ilustracijama, koje donosi ovaj kuvar i jedinstvenim alhemičarskim magijama recepata budemo deo vaše duše. Nahranimo dušu i ona će leteti nasmejano. Dragi Raša Popov je negde u slobodnom letu sada oko nas, sa svojom pesmom, koja je najemotivniji deo knjiškog kuvara koji vam predstavljamo.

Jasenka Lazić, autorka kuvara Hrana zdrava, hrana fina (bez glutena i kazeina), reedukator, edukator, tui na terapeut, osnivač Centra za podsticajnu negu i istoimenog sajta, uskoro i bloga o bezglutenskoj ishrani dece sa razvojnim poteškoćama i dece urednog razvoja, hvatač snova, ukusa i dečjih osmeha.

 

bezglutenski kuvar

Ilustracije je radio Aleksandar Bunčić, dipl.vajar, asistent crtanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu

 

 

 

 

 

Share

You may also like...