Pročitajte 5 ključnih stvari u vezi nege kože sa atopijskim dermatitisom

nega kože sa atopijskim dermatitisomHigijena i nega kože sa atopijskim dermatitisom su ključna stvar u lečenju atopične kože. Iako je već dosta toga napisano i čini se da je sve već rečeno i da svi sa ovim kožnim problemom znaju sve u vezi osnovne nege, dešava se da se neki od osnovnih koraka preskoči, što može uticati na kontolu i oporavak kože sa atopijskim dermatitisom.

Osim toga, lekari često dolaze do novih saznanja iz prakse, tako da treba biti stalno u kontaktu sa najnovijim informacijama iz sveta dermatologije. Ovaj tekst vam u kratkim crtama predstavlja najnovija obaveštenja koja se tiču činjenica iz oblasti higijene i nege atopične kože.

 

Kako se neguje koža sa atopijskim dermatitisom?

Veoma je važno da znati da je svakodnevna nega kože je važan deo terapije pri kontroli kože sa atopijskim dermatitisom. Primena terapije koju je lekar prepisao za smanjivanje simptoma dermatitisa samo je jedan korak ka oporavku ovog tipa kože.

Pravilna higijena i nega kože osoba sa atopijskim dermatitisom treba da se sprovodi stalno, uz terapiju i izvan nje.

HIGIJENA

Ranije je bilo opšte prihvaćeno razmišljanje da osobe sa atopijskim dermatitisom treba da izbegavaju tuširanje i kupanje. Međutim, dermatolozi su svojim iskustvom u lečenju atopične kože došli do zaključaka da je tuširanje i kupanje veoma važno, zbog sprečavanja rasta bakterija. Takođe, voda odstranjuje alergene sa kože, pa je svakodnevno kupanje čak poželjno. Iskustva na polju svakodnevne higijene atopične kože su pokazala da kontakt sa vodom samo treba vremenski ograničiti.

Pravila kupanja i tuširanja

atopična koža

Temperatura vode

Jedan od važnih parametara kod kupanja i tuširanja je temperatura vode. Optimalna temperatura vode prilikom higijene kože sa atopijskim dermatitisom bi trebalo da bude između 27 i 32 stepeni. Neki dermatolozi čak smatraju da temperatura ne treba prelaziti trideseti podeok, jer previše topla voda apsolutno ne prija atopičnoj koži, isušuje je i pospešuje svrab.

Trajanje kupanja

Generalno prihvaćeno razmišljanje među dermatolozima je da kupanje ili tuširanje ne treba da traje duže od pet do deset minuta. Preduga kupanja doprinose isušivanju kože, smanjujući nivo hidratacije.

Sredstva za kupanje

Lekari se slažu sa tim da je izbor preparata za pranje kože podjednako važan kao i izbor krema za negu kože. Savetuje se upotreba uljanih gelova, takozvanih sindenta za tuširanje, koji u svom sastavu ne sadrže alergene, deterdžente, dodatne mirise i boje. Fiziološka pH vrednost preparata (pH 6) treba da bude jedan od ključnih parametara pri izboru preparata za higijenu i tek sa pomenutim karakteristikama preparat se smatra odgovarajuć za osetljivu kožu.

nega kože sa atopijskim dermatitisom

Sledeći korak ka izboru preparata za higijenu atopične kože je prisustvo vitamina i lipida koji imaju ulogu jačanja zaštitne barijere kože. Sastojci koji suzbijaju razvoj bakterija na površini kože su takođe poželjni.

Drugi korak nege kože sa atopijskim dermatitisom

NEGA

Nakon kupanja ili tuširanja, važno je naneti emolijens u što kraćem vremenskom periodu. Nije poželjno trljati kožu peškirom. Savetuje se lagano tapkanje, kako bi se pokupila voda sa kože, ali ne treba preterivati sa sušenjem.

Dok je koža još uvek vlažna, a u periodu do tri minute, potrebno je naneti kremu za negu.

nega kože sa atopijskim dermatitisom

Redovna primena krema, odnosno emolijenasa za negu kože, je naročito važna za kontrolu atopijskog dermatitisa. Važno je znati da, bez obzira na to da li su simptomi prisutni ili je bolest u fazi mirovanja, kreme za negu treba koristiti minimum dva puta dnevno.

Ukoliko je stanje kože u pogoršanju, savetuje se i dodatna upotreba krema za negu.

Emolijentne kreme ne treba primenjivati samo kada su simptomi bolesti aktivni, kada su prisutni crvenilo, perutanje i svrab. Pravilna i redovna nega pomaže u boljoj kontroli bolesti, spečava svrab, kao jednog od najvećih problema kože sa atopijskim dermatitisom i pospešuje hidrataciju, koja je nepohodna za vlažnost već iovako suve kože.

 

Pored osnovne higijene i nege kože, postoje i preparati koji dodatno pomažu, umiruju iritaciju kože, sprečavaju svrab i smanjuju mogućnost razvoja bakterija. Ti proizvodi mogu znatno ublažiti simptome svraba i poboljšati kvalitet svakodnevnih aktivnosti i sna.

Novost na tržištu je i Atoderm SOS sprej za ublažavanje svraba, dragocen saveznik u svakodnevnoj kontroli simptoma atopijskog dermatitisa. SOS sprej je praktičan, omogućava higijensko nanošenje na kožu i kada niste kod kuće, a umiruje osećaj svraba tokom 6 sati.

Kako izabrati pravi proizvod za higijenu atopične kože?

Izarati pravi proizvod za higijenu i negu atopične kože može ponekad izgledati kao da tražite iglu u plastu sena. Na tržištu se nalazi mnoštvo proizvoda, koji su namenjeni ovom problemu kože i pravo je umeće izabrati odgovarajući. Pored sastojaka koje treba pažljivo birati, potrebno je imati poverenje u sam brend, ali čini se da je ipak najvažnija – preporuka, kako dermatologa, tako i lična preporuka korisnika.

Pored već pomenutih karakteristika, odsustva alergena, deterdženata, dodatnih mirisa i boja, adekvatne pH vrednosti preparata i prisustvo vitamina, za izbor krema za negu atopične kože je bitno da u sastavu imaju dve vrste supstanci: masne supstance (prirodne ili sinetičke lipide) koji stvaraju film na površini kože i tako sprečavaju gubitak vode, i ovlaživače koji povlače vodu iz dubljih slojeva kože, vezujući ih za sebe i zadržavajući održavajući nivo vlage na površinskom sloju kože.

Glavna uloga emolijensa je da ojača prirodnu barijeru kože, koja je kod atopijskog dermatitisa narušena.

Share

You may also like...