Iskoristite jedinstvenu priliku da naučite sve o atopijskom ekcemu

atopični dermatitisVeoma čest problem osoba sa atopijskom ekcemu ili nekom od drugih vrsta ekcema, jeste nedostatak pouzdanih saveta i informacija. Doktori često zbog prevelikog obima posla nemaju dovoljno vremena da potanko objasne sve što vas zanima, a neke atopične osobe ili roditelji čija su deca imaju atopiju ne stignu dalje od pedijatra ili lekara opšte prakse, povremenih recepata za lekove koji ublaže simptome do sledeće prilike.  O svakodnevnoj pravilnoj nezi kože kao važnom delu terapije, mnogi atopičari nisu ni obavešteni. Kada počnete da tragate internetom za informacijama, teško je dokučiti koje su od njih pouzdane. Praktikovanje raznih dobronamernih saveta iz komšiluka, od rodbine, prijatelja ili sa interneta, može imati više štete nego koristi.

Zbog toga su besplatne radionice na kojima doktori Kliničkog centra Srbije govore o uzrocima bolesti, pravilnoj dijagnostici, lečenju, svakodnevnoj nezi i više nego važne.

Mi smo bili na dve radionice Škole atopije održane u prostorijama Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, a prve utiske i izveštaj možete pročitati u našem prethodnom tekstu.

Atopični dermatitis

Evo, ukratko, podsetnika o temama predavanja iz kojih možete mnogo naučiti od pedijatra – alergologa doc. dr Marine Atanasković-Marković i dermatologa doc. dr Svetlane Popadić:

  • Šta je atopijski dermatitis, kolika je jaka njegova veza za genetiku, uzrok ekcema kod dece i koji su najčešći okidači za pojavu simptoma?
  • Kako se pravilno dijagnostikuje atopični dermatitis, na koje simptome treba obratiti pažnju i za kog specijalistu treba da uzmete uput?
  • Kako se bolest razvija, kako se leči i da li može da se u potpunosti izleči i nestane?
  • Kakva je unakrsna veza alergija i atopijskih bolesti, kako se dijagnostikuju alergije, a kako tretiraju?
  • Zašto je svakodnevna adekvatna higijena i nega kože važan deo terapije atopijskog dermatitisa?
  • Mnogo praktičnih saveta za svakodnevni život sa atopijom: od načina usisavanja kuće, do načina na koji se nanose terapijske kreme i nega…
  • Razjašnjenja o strahovima od dugotrajne upotrebe kortikosteroida i ostalih lekova za atopijski dermatitis.

Škola atopijeDruga radionica kojoj smo mi prisustvovali, inače četvrta u nizu besplatnih radionica Škole atopije u Kliničkom centru, je potvrdila da je među prisutnih 60-70 osoba, bilo dosta onih koji su neke činjenice o atopiji čuli prvi put i da, uprkos iscrpnom predavanju dermatologa i alergologa, na kraju radionice uvek ima tako mnogo pitanja.

Utisak je da je većini prisutnih bilo dragoceno da pred sobom imaju doktora dva profila: alergologa i dermatologa, vrhunske stručnjake koji, jednostavnim i laicima razumljivim jezikom, objašnjavaju sve aspekte atopijskog dermatitisa i njegove veze sa alergijama.

U praksi, traganje za pravim stručnjacima u čiji ćete savet imati potpuno poverenje može biti zamorno i dugotrajno, a za atopijski dermatitis, naročito njegove teže oblike, veoma je važan multidisciplinarni pristup u kom će učestvovati i dermatolog i alergolog.  Škole atopije su jednostavna prečica na tom putu.

Besplatne radionice Škole atopije u Kliničkom centru Srbije, uz podršku Bioderma laboratorija, nastavljaju se i dalje.

Radionice imaju uvek iste teme i predavače istih specijalnosti, a mi vam toplo preporučujemo da iskoristite priliku i da, ako imate ikakva nerazjašnjena pitanja o atopijskom dermatitisu i ekcemima, dođete na poslednju radionicu ove sezone, pre jesenjeg ciklusa.

Pročitajte iskustva onih koji su ranije pohađali besplatnu Školu atopije, a prijave za sledeću radionicu koja će se održati u martu primaju se na ovom linku:

Škola atopije PRIJAVITE SE traka 640x190px

Share

You may also like...