Uskršnja radionica za decu sa alergijama i celijakijom

bezglutenska radionica

Alergija i ja Cvetići su organizovali još jednu uspešnu bezglutensku radionicu, ovoga puta povodom Uskršnjeg praznika. Radionica je tematski bila podeljena na dva dela: s jedne strane su se pravile korpice od bezglutenskog testa za Uskršnja jaja, a na drugom stolu su se ukrašavali kolačići od bezglutenskog brašna sa antialergijskim rojal ajsingom.

Radionica je bila namenjena kako deci, tako i odraslima sa intolerancijom na gluten i celijakijom, alergijom na hranu, naročito za osobe koje imaju alergiju na pšenicu, alergiju na jaja i orašaste plodove.

Ukrašavanje kolačića za decu sa alergijama

Učesnici radionice imali su prilike da nauče kako se pravi rojal ajsing za ukrašavanje torti i kolača od akvafabe, leblebijine vode, koju je demonstrirala specijalna gošća radionice, Biljana Božović, autorka bloga BB kolačići.

bezglutenska radionica

Klasično ukrašavanje kolačića koje pravi kao glavni sastojak sadrži belance, jedan od najjačih alergena u dečijem uzrastu. Upoznata sa problemima u ishrani sa kojima se bore deca sa alergijama i celijakijom i u želji da im pomogne, Biljana je uspela da napravi ukrase za kolačiće bez alergena i glutena.

bezglutenska radionica

Nakon što je umutila leblebijinu vodu, prah šećer i limunsku vodu, smesa, iste gustine i izgleda kao originalni royal icing koji se pravi od belanceta i šećera, pomešana je sa različitim bojama. Biljana je pokazala odraslima i deci na koji način se ukrašavaju kolačići, a zatim su deca sama nastavila da šaraju po već ispečenim kolačićima.

bezglutenska radionica

 

bezglutenska radionica

bezglutenska radionica

Korpice od testa bez glutena

Korpice od bezglutenskog testa su sačinjene od Biljinog univerzalnog bezglutenskog testa koga je lično Biljana Todorović umesila, a zatim loptice testa dala učesnicima kako bi i sami naučili kako da oblikuju testo od bezglutenskog brašna i napravili korpice u kojima će čuvati jaja za prazničnu priliku.

bezglutenska radionica

bezglutenska radionica

U pripremi testa i dodatnim cakama koje smo sa učesnicima radionice podelili rado su učestvovali i odrasli i deca i sa zadovoljstvom svoju korpicu za jaja i kolačiće odneli kući da degustiraju ili čuvaju za Uskrs. Evo još par fotografija sa radionice:

bezglutenska radionica

bezglutenska radionica

bezglutenska radionica

bezglutenska radionicabezglutenska radionica

Glavni sponzori radionice bili su prva kuhinja bez glutena u Beogradu, GlutenNo i kompanija Mayrex, koja je sve učesnike radionice obradovala poklonima italijanskog brenda Nutri free, koji proizvode bezglutensko brašno i namirnice bez glutena. Radionicu su takođe podržali: Panacea Solution, Studio Plastic i Happy Benjamino.

 

Share

You may also like...