Istraživanje koje će vas zapanjiti – vlažne maramice uzrok alergija kod beba

vlažne maramice za bebeUpotreba vlažnih maramica povećava rizik od razvoja pojave ekcema i alergija kod beba, utvrdila je studija američkih istraživača na Univerzitetu Notthwestern. Ukoliko vaše dete ima genetske predispozicije za razvoj alergija i atopijskih bolesti, odmah prestanite da koristite vlažne maramice!

Vlažne maramice za bebe uzrok alergija na hranu

Studija koja je objavljana u Journal of Allergy and Clinical Immunology časopisu upozorava da miks faktora iz okruženja i genetike može podstaknuti razvoj alergija na hranu. Ti faktori uključuju i vlažne maramice za bebe, nakon čije upotrebe ostaje sapun na koži, što dovodi do razvoja ekcema.

vlažne maramice za bebe

Autorka studije Joan Cook-Mills, profesorka na Odseku za alergologiju i imunologiju, dokazala je da upotrebom vlažnih maramica koža bebe postaje osetljivija na apsorpciju hemikalija koji uzrokuju alergiju kada dete dođe sa njima u kontakt. Deca koja imaju genetske predispozicije za razvoj alergija, deca koja imaju roditelje ili brata ili sestru sa bilo kojom vrstom atopijske bolesti su podložnija i imaju veći rizik od nastanka alergija, atopijskog dermatitisa i astme nastankom ekcema u najranijem uzrastu.

Alergeni se unose i kroz kožu

Bebe ne moraju da jedu hranu da bi se izložili alergenima – oni je unose kroz kožu.

“Ovo je veliki korak u našem razumevanju kako alergija na hranu počinje rano”, izjavila je autorka studije.

Ona je napomenula da 35% dece sa alergijom na hranu ima atopijski dermatitis, a to objašnjava izmenjenim genima, koji utiču na kožnu barijeru.

Tim istraživača je pre izlaganja miševa uobičajenoj hrani koja se smatra alergenom, na njihovoj koži prvo primeni natrijum laurat sulfat, veoma čest sastojak kozmetičkih proizvoda i vlažnih maramica. U peridu od dve nedelje testiranje su vršili tri do četiri puta, a nakon toga su miševima davali da jedu jaja ili kikiriki. Otkriveno je da se alergijski osip razvio na mestima na kojima je upotrebljen natrijum laurat sufat. Takođe, miševi su na tim mestima imali alergijske reakcije i anafilaksiju na telu.

vlažne maramice za bebe

Profesorka Cook-Milles smatra da upotreba vlažnih maramica ne samo da remeti kožnu funkciju i Php vrednost kože, nego i da su bebe koje su izložene stalnim kontaktom sa vlažnim maramicama, kao i drugim kozmetičkim preparatima koja u sebi sadrže natrijum laurat sulfat, podložnija razvoju atopijskih bolesti. Shodno ovom istraživanju, profesorka preporučuje tradicionalne metode čišćenja kože i izbacivanje vlažnih maramica iz upotrebe, naročito kod beba koja imaju sklonost ka razvoju alergija.

Druga opcija je da sami napravite vlažne maramice.

Kako napraviti vlažne maramice?

Šta vam je sve potrebno da napravite vlažne maramice?

  • 2 dl vode
  • 2 kašike dečije kupke (organskog porekla, bez sodium laurat sulfata)
  • 1 kašika baby ulja
  • dvoslojni ili višeslojni toaletni papir

vlažne maramice za bebe

Način pripreme:

Pomešajte dečiju kupku i bejbi ulje u vodu i dobro promešajte. U veću činiju položite toaletni papir i polako prelivajte napravljenom tečnošću. Okrećite papir i ostavite da upije tečnost desetak minuta. Kada je papir upio svu tečnost, laganom izvadite kartonski valjak iz sredine i on će povući prvu maramicu sa sobom. Papir stavite u kutiju sa poklopcem ili u plastičnu kesu sa zip otvorom.


Možda će vas zanimati da pročitate i:

Saznajte kako da tretirate ekcem kod dece

Saveti za izbegavanje najvećih alergena u hrani

Saznajte osnovne činjenice o nezi kože sa atopijskim dermatitisom


Tekst je zabranjeno preuzimati bez dogovora sa portalom.

Share

You may also like...