Naučnici dokazali da jedan svakodnevni napitak štiti bebe od dermatitisa i alergija

jogurt ekcem alergijeUkoliko deca nemaju alergiju na mleko i mlečne proizvode, odnosno najčešće na jedan ili dva proteina mleka (kazein i laktoglobulin) novozelandski naučnici preporučuju jogurt kao napitak koji bi mogao da ih zaštiti od razvoja ekcema i alergija u ishrani beba u prvoj godini života.

Rezultati istraživanja novozelandskih naučnika

Vođa istraživačkog tima doktor Džulijan Krejn kaže da su rezultati studije, u kojoj je učestvovalo 390 majki i njihove dece iz Velingtona i Oklanda, zaista zapanjujući.

“Ekcemi i alergije, kod dece koja su u prvoj godini života pila jogurt, javljali su se u čak 70 odsto slučajeva manje od uobičajenog“, istakao je on, dodajući da “što je konzumacija bila češća, to su efekti bili bolji.”

jogurt ekcem alergije

Studiju, objavljena u časopisu Clinical and Experimental Allergy, sproveli su istraživači sa Univerziteta Otago iz Velingtona i Oklandskog univerziteta.

Majke su anketirane o ishrani koju daju svojim bebama, koje su imale ekceme i bile pozitivne na testovima za određene alergije, piše Njuz hab.

Jogurt – ekcem – alergije

Običan punomasni nezaslađeni jogurt inače je, još odranije, bio preporučen od Svetske zdravstvene organizacije za ishranu beba sa ekcemom, starijih od šest meseci.

Novozelandski naučnici veruju da rezultati do kojih su došli mogu da pokažu još bolje efekte upotrebe jogurta u ishrani.

Dokotor Krejn, međutim, ističe da, iako rezultati studije dokazuju da redovna konzumacija jogurta obezbeđuje bolju zaštitu, ostaje da se ispita koja vrsta jogurta je najbolja za tu namenu.

Naučnici još uvek nisu sigurni ni da li se zaštitni efekat jogurta produžava i u ranom detinjstvu.

 

Izvor: www.b92.net

Share

You may also like...