Kako zameniti mleko u receptima i u ishrani?

Kako zameniti mleko u receptima i u ishrani?

zamene za mleko

Alergija na mleko jedna je od prvih i najčešćih alergija kod beba, ali sve češće se javlja intolerancija na mlečne proteine kod odraslih osoba, naročito ukoliko su udružene autoimune bolesti, kao što je celijakija.

Mleko je jedan je od najčešćih sastojaka, kako u receptima, tako i u prehrambenim proizvodima, pa alergija na mleko predstavlja jedan od najvećih problema u pripremi jela.

Mleko u ishrani treba nadoknaditi najviše zbog kalcijuma koji je glavni sastojak kravljeg mleka. Njega veoma lako možete zameniti povrćem, voćem, ribom i žitaricama. Namirnice koje u sebi sadrže najviše kalcijuma su kelj, bademi, losos, susam, sardina, sok od narandže i tofu.

U ishrani novorođenčadi, kod alergije na mleko i u nedostatku majčinog mleka koriste se formule za bebe. Međutim, posle šest meseci kada se uvodi čvrsta hrana, u pripremi kašica, uglavnom se upotrebljavaju biljne zamene za mleko.

Biljne zamene se koriste u ishrani beba uzrasta od godinu ili dve dana ili ranije za pripremu obroka.

Ukoliko postoji alergija na kravlje mleko i beba se hrani formulom bez mlečnih proteina, potrebno je koristiti druge vrste mleka koja su biljnog porekla u receptima i kuvanju, kako bi se na adekvatan način zamenili u ishrani. Razlog korišćenja biljnih mleka umesto bebi formula u pripremi kašica je pitanje ukusa: bebi formule bez kazeina imaju specifičan ukus i miris, koji uglavnom samo bebe sa alergijom na kravlje mleko i mogu da piju.

Zamena za mleko

Postoji nekoliko mlečnih alternativa u vidu biljnih mleka koja su dostupna na našem tržištu. Njihov hranljivi sadržaj značajno varira. Neka su bogata kalcijumom, vitaminom D i vitaminom B12, pa oponašaju hranljivi sadržaj pravog mleka, dok se druga pakuju sa dodatim šećerima, pojačivačima ukusa i konzervansima. Pri izboru zamene za mleko uvek čitajte etikete i sastav proizvoda, sadržaj šećera i emulgatora.

Umesto mleka – koristiti sojino, pirinčano, bademovo, kokosovo, heljdino, ovseno mleko.

Razmere zamene mleka su iste kao kod običnog mleka.

Bademovo mleko

Bademovo mleko je jedno od kvalitetnijih mleka i ukoliko ne postoji alergija na orašaste plodove, ono se i preporučuje kao dobra zamena za kravlje mleko. Ono blagotvorno deluje na regulisanje nivoa holesterola u krvi, utiče na jačanje zuba i kostiju, kao i poboljšanje koncentracije. Bademovo mleko bogato je magnezijumom i vitaminom E.

bademovo mleko

Njegova struktura je kremasta i veoma lako se uklapa u sve recepte. Jedina mana ovog mleka je nizak sadržaj proteina,  koji se ipak mogu nadomestiti spremanjem veće količine povrća, ali je nedovoljno nutritivno bogato da bi zamenilo majčino mleko ili bebi formulu u ishrani beba.

Bademovo mleko je odlično kao dodatak kafi, a zbog njegovog neutralnog ukusa koristi se u izradi frapea, šejkova, pudinga i drugih poslastica. Testu daju posebnu gipkost, pa se često upotrebljava i u bezglutenskoj ishrani.

Pirinčano mleko

Pirinčano mleko je slatkastog ukusa i ne sadrži mnogo masti i proteina te je zbog toga lako probavljivo. Po svojoj teksturi je prilično vodenasto i teže se zgušnjava, ali je dobar sastojak za spremanje hleba, mafina i kolača.

U ishrani bez glutena se često koristi uz ovsene pahuljice (obavezno deklarisane za osobe sa celijakijom).

Pirinčano mleko ima manju količinom masti, pa se može koristiti i u pripremi raznih jela i poslastica umesto mleka. Ovo je odlična alternativa za kravlje mleko.

Ovseno mleko

Ovseno mleko je bogato belančevinama i vitaminom B, prilično je gusto i koristi se najčešće za zgušnjavanje čorbi, pirea i sosova. Može se naći u praškastom ili tečnom obliku.

zamena za mleko

Heljdino mleko

Mleko od ove pseudožitarice se kod nas može naći u praškastom obliku. Budite obazrivi i uvek čitajte sastav praškastih mleka, kako zbog dodatnih alergena koje mogu da sadrže, recimo soju, kako zbog šećera i veštačkih dodataka. U mnogim slučajevima biljnih praškastih mleka u pitanju su mešavine biljaka, a ne samo jedna koja je zastupljena u najvećem procentu.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko sadrži brojna hranljiva svojstva. Sadrži lauričnu kiselinu, gvožđe i antioksidante.

Napitak od kokosa odnosno kokosovo mleko povoljno utiče na kompletan imuni sistem, sistem za varenje, nivo šećera u krvi, snižava krvni pritisak. Pozitivno deluje na smanjenje upale zglobova.

Možete ga veoma jednostavno i sami napraviti od kokosovih mrvica, poznatijih kao kokosovo brašno.

Sojino mleko

Mleko od soje se najčešće upotrebljava u veganskoj ishrani, jer sadrži istu količinu proteina kao i obično mleko. Ono sadrži manje masti, pa samim tim i holesterola i često se primenjuje kao zamena za mleko. Sojino mleko, pak nije idealno rešenje kod alergičara, naročito bebe i dece jer spada u jedan od osam najčešćih alergija na hranu.

sojino mleko

Sojino mleko je gušće strukture, može se pronaći u zaslađenom ili nezaslađenom obliku. Nezaslađeno se koristi za kuhanje sosova za testeninu, pire krompira, salata i drugih slanih jela.

Ako u jednu šolju sojinog mleka dodate kašiku sirćeta ili limunovog soka dobićete napitak veoma sličan jogurtu.

Životinjske zamene za kravlje mleko

Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju osobe sa alergijom na kravlje mleko je da mogu koristiti kozje mleko. Verovanje da je kozje mleko čisto i zdravo nema veze sa alergijama.

Ukoliko postoji alergija na proteine kravljeg mleka najverovatnije je da će osoba imati alergiju i na proteine bilo kog mleka životinjskog porekla, uključujući i alergiju na kozije mleko. Kozije mleko je u mnogome slično kravljem, tako da će imuni sistem prepoznati proteine kozjeg mleka kao kravlje i u 90% slučajeva izazvati alergijsku reakciju. Dakle, kozije mleko nije bezbedna alternativa kravljem mleku.

Zamena mleka u receptima

Kako zameniti puter u receptu?

Puter u receptima nije teško zameniti, obzirom da se radi o mlečnoj masnoći. U kolačima se najčešće menja sa svinjskom mašću ili nezdravijom varijantom – margarinom.

zamena za mleko

Alternative putera koje su danas na raspolaganju su ili napravljene od biljnih ulja ili od kokosa. U zavisnosti od upotrebe, možete se takođe odlučiti za putere od orašastih plodova i semenki, kao što su kikiriki, bademov ili puter od indijskog oraha.

Ipak, najčešće se zameni sa mašću, uljima ili margarinom.

Umesto putera – koristiti mast, margarin, kokosovo ulje ili maslinovo ulje.

Razmere za zamenu putera u receptima

1 kašika putera = 1 kašika kokosovog ulja

1 kašika putera = 2,5 kašike maslinovog ulja

Kako zameniti jogurt u receptu?

Jogurt se često upotrebljava u biskvitnim testima i odlično utiče na rastresitost bezglutenskog brašna.

zamena za jogurt

Umesto jogurta – koristiti sojin, kokosov ili pirinčani jogurt, kokosovo mleko i pire od jabuke, kiselu vodu ili u dozvoljeno mleko sipati malo sirćeta.

Razmere za zamenski jogurt

1 šolja jogurta = 1/2 šolje kokosovog mleka i 1/2 šolje pirea od jabuke

Nemlečna pavlaka, sir, kačkavalj

Najčešće zamene sireva su sirevi napravljeni od soje, ali sve češće se i na našem tržištu mogu naći sirevi napravljeni od bademovog, palminog mleka, kokosovog mleka ili drugih biljnih masnoća. Spremaju se u varijantama poput gaude, edamera, mocarele pa čak i feta sira. Jefitniji su od običnog sira, ali prilikom kupovine obratite pažnju na to da li željeni sir sadrži kazein, zbog alergije na mleko. Međutim, treba biti na oprezu kada kupujete ove sireve, jer često imaju više dodataka i pojačivača ukusa nego onog sastojka od koga bi trebalo da su napravljeni.

Umesto sira i kačkavalja – tofu ili biljni sir.

zamena za sir

Ako ste ljubitelj krem sira, lako ćete naći verzije na bazi soje i orašastih plodova, koje imaju sličnu teksturu i ukus. Tvrdi sirevi su izazov, ali su mnoge kompanije smislile alternative sira koje imaju sličnu teksturu kao i redovan sir.

Ukoliko ne pronađete alternativu možete upotrebljavati i ovaj kulinarski trik:

Umesto pavlake – koristiti pire od jabuke sa kokosovim uljem ili avokado i limunov sok ili indijski orah, limun, so i kvasac.

Kako zameniti mlečni krem u receptu?

Ako volite kremaste supe i sosove ili redovno dodajete krem u vaš čaj ili kafu, a ne koristite mleko zbog alergije ili intolerancije, srećom postoje alternative za razne kremove, slatke pavlake i šlagove.

Umesto mlečnog krema za kafu – koristiti krem od sojinog, pirinčanog, ovsenog krema

Razmere alternative mlečnog krema

1 kašika mlečnog krema = 1 kašika kokosovog mleka i kašičica meda

Takođe, umesto kondenzovanog mleka – koristiti uvrilo dozvoljeno mleko sa šećerom i prstohvatom soli.


Ukoliko imate još neku ideju kako zameniti mleko pišite nam na info@alergijaija.com.

 

Share

You may also like...