Alergiju na polen trava

alergija na polen travaTegobe alergičnih se nastavljaju i tokom leta, samo se menja vrsta alergena koji ih izaziva. Pojačana koncentracija polena trava počinje krajem maja i traje tokom letnjih meseci.

Koncentracija čestica polena breze, javora, duda, jasena i vrbe u vazduhu tokom proleća je veoma visoka, i merenja pokazuju da se u vazduhu nalazi od 200 do 500 čestica alergenog polena po jedinici vazduha, dok je dozvoljena granica – 30. Međutim, taman kada se poleni drveća primire, polen se spušta na zemlju i pojavljuje se polen trava i korova kao novi alergeni.

Saznajte sve činjenice u vezi alergijskog rinitisa.

Simptomi alergije na polen trava

Prema rečima doktora Rajice Stošovića, imunologa i alergologa Kliničkog centra Srbije, vrednosti veće od 30 polenovih zrna po jedinici vazduha predstavljaju problem za osetljive osobe, koje mogu da osete razne tegobe, poput otežanog disanja, pa čak i gušenja. Prethodnih dana neprijatnosti su osećali čak i oni koji inače ne pate od polenske alergije.

alergija na polen trava

“Glavni simptomi su kijanje, svrab u nozdrvama, kašalj, slabost, nesanica, “šištanje” u grudima… To treba shvatiti ozbiljno i lečenje započeti na vreme, kako se stanje ne bi pogoršalo i efekat terapije izostao” – kaže dr Stošović.

Lečenje alergije na polen trava

Uobičajena terapija podrazumeva upotrebu lekova koje propisuju alergolozi. Uzimanje dovoljne doze lekova pre nego što tegobe “uzmu maha” može značajno da ublaži simptome alergije.

“Vakcina (imunoterapija) takođe može da bude efikasno rešenje, jer pruža dugotrajnu zaštitu. Osim toga, uz vremensku prognozu trebalo bi da postoje svakodnevni izveštaji o koncentraciji polena u vazduhu, kako bi osobe koje su alergične mogle na vreme da se pripreme.”

Prema rečima našeg sagovornika, kod pacijenta je najčešće prisutna alergija na više različitih vrsta drveća ili trava istovremeno.

Osobe sa dijagnostikovanm alergijom na jednu vrstu trave su alergični i na polene drugih vrsta.

Prevencija alergija na polen trava

Neke od preporuka koje se upućuju osobama alergičnim na polen drveća jesu provetravanje prostorija u večernjim i noćnim, a ne u jutarnjim satima, kao i obavezno tuširanje posle boravka u prirodi, da bi se mehanički uklonili alergeni s kože. Takođe, zatvaranje prozora u periodu visoke koncentracije polena itekako ima smisla, kao i redovno pranje kose i čišćenje prostorija.

Ukršteni alergeni

Alergijski simptomi na ukrštene reakcije su po pravilu slabiji od simptoma glavne alergije. Najčešće se manifestuju u predelu usta ili ždrela – svrab na napecima, golicanje u ždrelu i označavaju se kao oralni simptomi alergija. Ako ste alergični na polen trave i žitarica moguće su ukrštene reakcije na kikiriki, lešnik, grašak, pasulj, sočivo, paradajz, dinju, brašno i proizvode od pšenice. Važi i obratno.

Ukršteni alergeni sa alergenom polena trave: pasulj, kari, grašak, kikiriki, krompir, kivi, sočivo, zelje, spanać, paradajz, dinja, lubenica, narandža, lešnik, peršin, trešnja.


Izvor: novosti.rs

Share

You may also like...